Københavnere vil have et hus i tip-top stand

Jyderne vil derimod ikke betale store ekstrasummer for at få et helt nyt køkken eller bad.

Når vestjyderne er på huskøb vil de ikke betale alverden for at få et helt nyt køkken eller bad med i handlen. For dem går grænsen ved 276.000 kr. Skal de betale mere, foretrækker de at gøre arbejdet selv og så få huset billigere. Derimod vil københavnerne gerne betaler helt op 651.000 kr. ekstra for at slippe for at skulle i gang med den store gør-det-selv- modernisering, når huset overtages.

»En af årsagerne til den store forskel er selvfølgelig håndværkerpriserne, som er dyrere i hovedstadsområdet. Og så er der jo nok en del akademikere i København, som har sværere ved selv at sætte tingene i stand, og som derfor er parat til at betale ekstra, så de slipper for selv at rode med det,« siger kommunikationschef Jan Nordmann, ejendomsmæglerkæden EDC.

EDC har undersøgt, hvad det samme type parcelhus, kaldet Danmarkshuset (se nærmere i grafik), koster forskellige steder i landet. Analysen baserer sig på indberetninger fra ca. 270 EDC-butikker, der har prissat huset med næsten 400 forskellige postnumre.

Udover prissættelsen er dette gennemsnitshus blevet vurderet i tre forskellige vedligeholdelsesniveauer: Oprindelig stand, normalt vedligeholdt, og bragt op til 2007-stand.

Mæglernes vurderinger er herefter blevet samkørt med opnåede salgspriser for samme hustype i de pågældende områder, hvorved EDC er nået frem til de oplyste priser på Danmarkshuset.dk.

Landets dyreste Danmarkshuse finder man på Frederiksberg og i Gentofte, mens Lemvig kommune huser de billigste i områderne Harboøre og Bøvlingbjerg. Prisforskellen mellem de to landsdele er over fem mio. kr. Og det er vel at mærke for huse, der i størrelse, stand og beliggenhed er nogenlunde ens.

»Jeg har ikke nogen hel og fuld forklaring på den store prisforskel. Sådan er det bare. Men det har selvfølgelig bl.a. noget at gøre med arbejdspladser. Der, hvor huspriserne er allerlavest, er det småt med arbejdspladser. Man kan også sige, at udviklingen er gået lidt i stå, og både skole og brugs er måske lukket. I den modsatte ende er der så prestige-stederne langs Øresundskysten, og for mange er det jo meget attraktivt at bo ved vandet,« siger Jan Nordmann.

I forhold til samme analyse fra 2006 er prisen på Danmarkshuset steget 6,8 pct. for hele landet. I København isoleret er der dog sket et prisfald på ca. ti pct., mens huse i forstæderne omkring hovedstaden er faldet med fem pct.

»Hele hovedstadsområdet er ramt af en kraftig opbremsning i forhold til 2005. Den gennemsnitlige liggetid for et parcelhus i dag i København er på 140 dage, og det betyder selvfølgelig, at liggetiden i nogle tilfælde sagtens kan være dobbelt så lang,« siger Jan Nordmann.

Men uanset, om man vælger at bruge Danmarkshuset.dk, huspriser.dk eller andre hjemmesider til at få overblik over prisforskellen, kan det godt betale sig. Skal man ud på boligmarkedet, kan man være heldig at finde et billigere hus ved at undersøge markedet blot et par kilometer fra det område, hvor man oprindelig havde tænkt sig at slå sig ned.

Desuden kan Danmarkshuset.dk med de differentierede priser på graden af vedligeholdelse give et fingerpeg om, hvor stor betydning en istandsættelse vil få for enten salgsprisen eller friværdien, hvis man står for at skulle optage nye boliglån.