Jul med pangfarver og plexiglas

Pink, lilla og blå engle, klokker, gran og rensdyr skåret ud i akryl. Det er Andrea Larsson og Rebecca Elbeks bud på en ny slags julepynt, som søstrene debuterer med i år, og som de selv

Hver pyntegenstand har sirligt skårne detaljer. Ophængene kommer i en kuvert med en brun stofsnor, så de er lige til at hænge på juletræet eller på en snor. Priser pr. stk. fra 69 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente

»Rigtig mange gange har fabrikanten ringet og sagt til os, at det ikke kunne lade sig gøre at lave de udskæringer, vi ville have. Og hver gang har vi kæmpet vores idéer igennem,« fortæller Andrea Larsson.

Sammen med sin lillesøster, Rebecca Elbek, ejer hun designfirmaet Daisy, der i år har føjet en ny varegruppe på produktlisten. Nemlig julepynt i stærke, vilde farver i laserskåret akryl.

Søstrene er langtfra de første, der laver ting til hjemmet i akryl, men deres julepynt er alligevel unikt, fordi hver klokke, stjerne eller træ indeholder så mange detaljer, at selv en garvet fabrikant altså kan blive betænkelig ved at skulle udføre skærearbejdet.

Idéen til juleserien opstod efter, at Rebecca havde designet et smykketræ i akryl for en tøjbutik. Arbejdet med akrylen var så sjovt, at juletræet og resten af pynten ifølge søstrene lå lige til højrebenet.

»Hurtigt gik det op for os, hvor fedt et materiale akryl er. Både Andrea og jeg flippede helt ud over at kunne proppe flere og flere ting ind i træet. Selv om akryl er et forholdsvis moderne materiale, levner det mulighed for virkelig at være meget dekorativ på detaljeniveau. Og det gør, at vi kan putte vildt mange julede elementer ind i hver enkelt pyntegenstand og på den måde gøre den moderne akryl og de i julesammenhænge lidt utraditionelle farver julede,« fortæller Rebecca Elbek. Som guldsmed glæder hun sig især over, at pynten ikke lige er til at afkode i løbet af to sekunder, men at man selv efter mange blikke kan blive ved med at finde små, fine detaljer i den skårede akryl.

»Det skønne ved materialet er også, at det er transparent. Det betyder, at de to flade akrylstykker, som vores pynt består af, bliver tredimensionale, når de sættes sammen, og at de samtidig giver øjet mulighed for at betragte dekorationerne gennem flere lag,« siger Rebecca, der ligesom Andrea og deres to andre søstre elsker julen og er opdraget med at klippe og klistre til den store guldmedalje. Når det er sagt, så er hverken Andrea eller Rebeccas egne hjem totalt overpyntet i december.

»Jeg har ikke kravlenisser hængende, med mindre børnene insisterer på det. Som regel nøjes jeg bare med at lave en adventskrans og pynte vindueskarmene. Til gengæld er det helt fast, at vi i familien har en bagedag og en klippeklistredag i december, hvor spisebordet er dækket af sakse, lim og papir og fantasifulde hænder, der producerer pynt på livet løs,« fortæller Andrea.

Juleserien i akryl er først kommet i butikkerne i år, men salget går allerede godt, for de to søstre har skaffet sig et godt netværk af forhandlere. De har ingen andre ansatte i deres fælles firma, men står selv for at finde producenter og kører også selv alle former for markedsføring.

»Da vi etablerede Daisy for et par år siden, var det meningen, at vi skulle bruge omkring 30 procent af vores samlede arbejdstid på firmaet og så arbejde de sidste 70 procent hver for sig. Men der er kommet så meget gang i efterspørgslen på Daisys produkter, at vi det sidste halve år har lagt de fleste af vores kræfter og vores tid her,« fortæller Rebecca.

Det er der umiddelbart heller ingen problemer i. De to søstre arbejder godt sammen og er stort set aldrig uenige, når det gælder firmaets målsætninger.

»Det er en kæmpe styrke, at vores stil er ens, og at vi begge er meget engagerede væsner, der ikke har langt fra idé til handling. Ind imellem kan jeg måske godt være lidt for flippet i min stil efter Rebeccas mening, mens jeg kan blive utålmodig, når hun går for meget op i dekorative detaljer. Heldigvis er der ingen sure miner, når vi så stopper hinanden i vores individuelle nørderi,« siger Andrea.

Og søstrene har heller ikke tænkt sig at sige stop med julepynten efter i år. Tværtimod planlægger de, at Daisys julekollektion næste år skal være endnu større og måske endda endnu mere farverig.