I læ for regn og vind

Selv om man sidder inde, føles det som at sidde ude i naturen. Arkitekt Lars Kaplan har skabt et enkelt hus, der med sit buede tag og store glasfacade minder om et læskur.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang tilbragte familien Gade Kaplan mange af deres ferier i Norge. Her parkerede de deres Citroën i smukke omgivelser. Lagde en skumgummimadras ind i bagsmækken, satte en lille sejl op bag bilen som et halvtag, og levede livet i pagt med naturen.

Nu er Norges-turene erstattet med kortere køreture til familiens ny sommerhus, hvor de har forsøgt at genskabe samme stemning. Med de mange vinduer i facaden mod haven og det tynde, buede tag, minder huset lidt om en læskærm. Det opleves især indenfor og særligt, når en stor del af glaspartiet skydes til side og udvisker overgangen mellem ude og inde. For naturens lyde, dufte og luft trækkes helt ind til spisebordet.

Huset er resultatet af ejernes drøm om at skabe et fristed som modpol til familiens bolig i København.

»Jeg havde længe ønsket at tegne mit eget hus. En dag var jeg på besøg i min søsters sommerhus her i Tisvilde og gik en tur. På ruten fik jeg øje på en smuk kuperet blomstereng med mange frugttræer og et lille skur i det fjerneste hjørne. Det viste sig at være ejet af en gammel dame, der netop havde sat det til salg, så jeg købte stort set grunden på stedet,« fortæller Lars Kaplan, der er arkitekt.

Da familien havde sat deres underskrift på slutsedlen, var det tid til at tænke på, hvordan huset skulle udformes. Det var en lang proces, som krævede mange samtaler og utallige streger på papiret.

»Vi havde en forestilling om, at huset nærmest bare skulle være et halvtag med masser af glas i facaden. For vi ville gerne have meget lys ind og ønskede samtidig, at huset skulle falde smukt ind i naturen. Det skulle også være enkelt, uhøjtideligt og funktionelt med plads til at slå et bord mere op, hvis der var gæster på besøg,« forklarer Dorte Gade om de 90 kvadratmeter.

Den ny fritidsbolig skulle dog ikke kun indrettes til brug i fritiden. For Lars Kaplan har ofte behov for ro til at arbejde, når hans tegnestue for eksempel deltager i konkurrencer. Samtidig var det vigtigt for Dorte Gade, at huset kunne fungere som et slags atelier, når hun udfolder sine kunstneriske evner som maler.

Parret var enige om funktion og stil og indstillet på at holde udgifterne nede ved selv at trække i arbejdstøjet. Særligt Lars Kaplan har banket en stor del af huset sammen, og det har været en sej omgang, men til gengæld en stor tilfredsstillelse for ham selv at realisere sine streger.

»Lige umiddelbart tænkte jeg, at jeg lige ville bygge i løbet af sommerperioden, men det viste sig at blive en lang proces. Jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke var nogen god idé at bygge i ferien, hvor leverandørerne har ferieafløsere på. For der var forfærdelig mange fejlleverancer, og byggeriet trak derfor meget ud,« forklarer arkitekten.

Så husbyggerne har faktisk hamret og banket i flere år, før de nåede til et færdigt resultat, der heldigvis har været alle anstrengelserne værd. Det store, hvælvede opholdsrum er funktionelt og indretningen meget enkel, hvilket særligt skyldes udnyttelsen af væggen, der opdeler det store rum fra de tre værelser mod syd. Den fungerer nemlig som niche til køkken, reol og briks. Udover funktionaliteten fremhæver parret lyseffekten som en stor fordel ved huset. Den har de opnået ved at sætte glas i gavlene mod nord og syd samt i øverste del af den lange væg med nicherne.

»Det er fantastisk at se det røde lys fra aftensolen glide hen over loftet og blive kastet ind i værelserne gennem glasset ved loftet,« fortæller Dorthe Gade.

Også om natten har parret glæde af lyset og ikke mindst udsigten til naturen. Deres seng er placeret i niveau med to vinduer, hvorfra de har frit udsyn til natte- og morgenhimlen. Ligesom dengang de drog på ferie til Norge!