I en kælder fuld af vand

Vil salgsargumentet »fuld kælder« fremover give huskøbere tics ved tanken om oversvømmelser og skimmelsvamp? Måske skal vi vænne os til, at den del af huset, der ligger under terræn, faktisk ikke er bonusareal?

Sommerens voldsomme regnskyl blev noget af en prøvelse for mange villaejere. Her er det en familie i Herlev, der må døje med indtrængende vandmasser.<br>Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

Et rummeligt kælderareal kan ofte oversættes til ekstra muligheder: Børneværelser. Billardrum. Gildesal. Vinkælder. Værksted.

Men måske skal vi til at ændre syn på de herlige kvadratmeter, der ligger under terræn. De seneste års heftige nedbør har i alt fald for nogle uheldige husejere illustreret, at det kan være risikabelt at indrette boligrum under stueplan. Pludselige skybrud kan på få timer sætte hele herligheden under vand. Med udpumpning, langvarig affugtning og oprydning i det våde og måske ødelagte løsøre til følge. Og det kan blive proceduren flere gange om året, hvis matriklen enten ligger særligt lavt, eller afløbsforholdene er for dårlige. I sommeren 2007 var der ifølge nogle forsikringsvurderinger mere end 20.000 danske boliger, der blevet skadet på grund af oversvømmelser. Nogle flere gange.

De færreste ejendomsmæglere vil dog endnu afskrive salgsargumentet »fuld kælder«.

»Vejret har ganske vist været meget specielt i år, men jeg vil stadig mene, at en kælder er et positivt salgsparameter. Der er mange købere, for eksempel sammenbragte familier med store børn, der netop efterspørger boliger med ekstra areal og flere indgange. Kælderen kan betragtes som et frirum, hvor der ikke behøver at være så ryddeligt. Her kan der godt være en speciel farve på væggen, og modelflyveren og symaskinen må godt stå fremme,« siger Christian Bjørn, der er markedschef for ejendomshandlerkæden Home i Århus og Østjylland.

Men ok; hvis vi i en årrække får det samme ekstreme vejrlig som i de seneste somre, kan det ændre sig, medgiver han.

»Folks præferencer har altid en vis inkubationstid. Men foreløbigt viser en lille rundspørge til vores mæglere, at der stadig er efterspørgsel på rigeligt boligareal. Dér tæller en kælder stadig med,« siger Home-chefen.

Heller ikke Mariann Trolledahl fra Nybolig i Greve, Køge Bugt, Roskilde og Valby mener, at begrebet »fuld kælder« vil give fremtidige huskøbere utilsigtede associationer. Hun er ejendomsmægler i et område, hvor et stort antal villaer i Godsparken stod under blankt vand i flere døgn midt i juli.

»Nu var det fortrinsvis parcelhuse uden kælder fra 1960erne og opefter, det gik ud over. Vandet stod ind i stueplan på grund af for dårlige afvandingsforhold i området. Det var en meget speciel situation,« siger hun. Hun har såvel huse i Godsparken til salg, som undgik oversvømmelser, samt ét, som er blevet sat til salg efter den seneste oversvømmelse, og endnu inden skaderne er blevet udbedret. Det sidste vil formentlig betyde et mindre afslag i prisen, vurderer hun.

»Det er da heller ikke utænkeligt, at købere fremover vil være mere opmærksomme på, hvad det er for en type kælder et hus har. Sælger skal jo blandt andet oplyse om tidligere oversvømmelser, og af tilstandsrapporten bør det selvfølgelig fremgå, hvis en kælder decideret er skadet på grund af fugt og skimmelsvamp. Men hvis der har været én enkelt oversvømmelse på ti år, tror jeg næppe, at det afholder nogen fra at købe et ellers godt hus,« mener Mariann Trolledahl.

Men de meget omtalte klimaforandringer burde måske få husejere til at besinde sig på, hvad en kælder egentlig er for en konstruktion. Jan Felland, chef for vidensformidling hos Bolius Boligejernes Videnscenter:

»Der er faktisk en god grund til, at det som regel er ulovligt at bo under terræn i de fleste huse. Mange kældre har et fugtproblem og måske uopdaget skimmelsvamp, og det vil vi formentlig se mere af nu, hvis disse vejrforhold bliver ved i en længere årrække. Det er derfor ikke så smart at sende sine børn ned for at opholde sig i værelser i kælderplan, der har et dårligt indeklima,« konstaterer han.

Hvis en tør og brugbar kælder er et stærkt ønske, anbefaler han, at man som køber allierer sig med sin egen byggetekniske sagkyndige, der kan vurdere, om huset allerede er fugtskadet efter tidligere regnskyl. Eller om det eventuelt kunne være i risikozonen på grund af beliggenhed eller afløbsforhold. Det er ikke sikkert, at sælgers egne oplysninger eller tilstandsrapporten har fået det hele med.

På Bolius´s hjemmeside, bolius.dk, er der oplysninger om, hvordan man kan sikre sin kælder fra oversvømmelser.