Husbyggeriet fortsætter uden bygherren

Lige som den nye entreprenør knokler på med husbyggeriet, drager bygherren af sted på arbejdsrejse i halvanden måned. Velvidende at alt gå galt, har han truffet sine forholdsregler.

Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Utroligt men sandt. Nu ligger det ufattelig længe ventede fundament på Erik Refners grund, og det glæder bygherren, der oprindelig var blevet lovet, at hans hus skulle stå færdigt inden udgangen af 2006.

»Fundamentet blev støbt mandag før jul. Entreprenøren har overholdt alle sine aftaler indtil nu, og det var fantastisk dejligt at se otte folk, der knoklede rundt som små myrer, efter at min grund stort set har ligget stille i fem måneder,« fortæller Erik Refner.

Efter grundpillerne til huset var på plads, holdt bygherre og ingeniør et møde, hvor de gennemgik arbejdet, som på nær et par mindre justeringer blev »godkendt«. Ingeniøren vil fortsat føre tilsyn med byggeriet, men i den første periode af det nye år bliver det uden bygherren på sidelinien. Han drager nemlig af sted på Galathea-ekspeditionen som fotograf for Berlingske den 6. januar og kommer først retur til landet midt i februar. Erik Refner er godt klar over, at det ikke er optimalt, at han er uden for fysisk rækkevidde, fordi der utvivlsomt skal træffes beslutninger om diverse løsninger undervejs. Men han havde allerede sagt ja til jobbet for længe siden, dengang han intet anede om den store forsinkelse på byggeriet.

»På byggemødet med ingeniøren før jul talte vi om, at det er sindssygt vigtigt, at jeg overvejer en masse ting på forhånd. For eksempel præcist hvor badekarret og varmtvandbeholderen skal placeres, og hvilke VVS-artikler og køkkenting, jeg gerne vil have. Derfor har jeg mailet en masse materiale til entreprenøren med kopi til både min arkitekt og ingeniøren,« siger Erik Refner.

Han har også på forhånd aftalt, hvad der skal ske med betaling, mens han er til søs. Arkitekten, som er en ven af familien, får fuldmagt til Erik Refners konto i tilfælde af, at der opstår uforudsete udgifter. Eller at entreprenøren når længere end forventet, og betalingen derfor skal falde tidligere end planlagt. Det gælder om at gøre alt for at undgå, at byggeriet kommer til at stå stille - igen.

»Jeg har lært af dette byggeprojekt, at jeg bliver nødt til at tage højde for, at alt kan gå galt. Så selvom der skulle være adgang til internettet 24 timer i døgnet på Galathea, kan det jo være, at der sker noget med internetforbindelsen. Hvis det sker, er der ikke meget jeg kan gøre, når jeg sidder ude på Stillehavet.«

Af samme grund har entreprenøren også fået besked på at kontakte arkitekten, hvis der opstår spørgsmål, og Erik Refner ikke er til at komme i kontakt med.

»Jeg har det fint med at give carte blanche til arkitekten om at træffe beslutninger på mine vegne. Han kender min smag og min personlighed, og hvis alt ikke er, som det skal være, når jeg kommer hjem, så får han slag,« siger Erik Refner med et grin.