Hus uden bøvl næsten

Gå efter zinktag, bart murværk og alu-vinduer, hvis huset skal være vedligeholdelsesfrit.

Det vedligeholdelsesfri hus findes ikke, men visse materialer holder længere og kræver mindre pasning end andre. Zinktaget er populært, det er en dyr, men vedligeholdelsesfri løsning. Til gengæld kræver træet på dette hus så en del pasning. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

I en travl hverdag er der ikke megen tid til at male vinduer og tagskeder eller pudse huset op. Derfor drømmer mange om at få et hus uden bøvl, et hus der er vedligeholdelsesfrit. Det sidste er også muligt næsten. Vel at mærke hvis man sørger for, at det nye hus er bygget af nogle af de nye kunstmaterialer samt gamle holdbare naturmaterialer som mursten og zink.

Faktisk er gode gammeldags mursten, som ikke har fået lagt et lag puds eller er blevet malede, noget af det mest holdbare og vedligeholdelsesfrie.

»Så er det nye hus bygget af blankt murværk, vil der gå adskillige årtier, før der skal laves noget ved det. Hvor lang tid vil selvfølgelig afhænge af, om der er udhæng til at beskytte muren mod vejrliget, samt hvor i landet huset er placeret. Ligger det ud til Vesterhavet, er muren selvfølgelig også mere udsat, end hvis huset ligger midt på Sjælland,« siger fagredaktør Jan Felland, Bolius.

Efter nogle årtier kan der dog blive tale om at mørtlen mellem murværket smuldrer og skal repareres. Men det er småting.

Når det gælder hatten på huset, holder materialer som zink og kobber uendeligt. Det er materialer, der er blevet trendy, og specielt zink bliver brugt mere og mere. Det er eksklusivt at få lagt et zinktag, og hvis det er udført håndværksmæssigt korrekt, så er det vedligeholdelsesfrit Og man har et tag, som ingen andre har, samtidig med at ens hus har fået en værdiforøgelse.

»Men et moderne vellagt tegltag kan også holde i langt tid. Op mod 50 år. Tagpap, som er noget billigere end tegltag holder heller ikke så længe. I det hele taget kunne mange boligejere med fordel tænke i totaløkonomi og ikke blot tænke på priserne her og nu.

Vælger man f.eks. et dyrt zinktag i stedet for det billigere tag af tagpap, vil det efter 20-30 år vise sig at give en bedre økonomi. For zinktaget holder stadig, så ud over at man slipper for at betale for et nyt tag, slipper man også for bekymringerne og besværet,« siger Jan Felland.

Han understreger, at man selvfølgelig også skal tænke i æstetik, før man vælger materialer. For et zinktag passer ikke til alle slags huse. Og ganske ligesom et tag betyder meget for husets udseende, gør vinduer og døre det også.

Og selv om vinduer er noget af det mest krævende, når det gælder vedligeholdelse, er det ikke alle, der vil vælge vinduer af plast eller alu. Rigtigt konstruerede vinduer af kernetræ kan erfaringsmæssigt holde i flere hundrede år. Men de kræver ret meget arbejde. Derfor vælger mange vinduer, der er af træ indvendigt, og hvor der udvendigt er lagt et lag pulverlakeret aluminium, der kan holde årti efter årti.

Ulempen er, at hvis aluminiummet får stød, og lakken springer af, så er det sværere at få repareret, end hvis det er almindeligt trævindue.

»Igen skal man overveje om et alu-vindue passer til ens hus. Men hvis man kun tænker funktionelt og rationelt er det smart. Der bliver bygget ca. 10.000 enfamilieshuse om året, og i dag har mange nyopførte huse alu- vinduer og døre,« siger Jan Felland, Bolius.

Men der er dog en ting, hvor vedligeholdelse altid vil være nødvendig. Det er ved vindskederne og slutningerne omkring tage, der er af træ. Her kan man regne med, at der skal slibes og males en gang hvert femte eller tiende år.