Herregårds- køkken på 4. sal

Over 1.460 dage tog det Lene Voigt at vælge et nyt køkken. Men så har hun også fået det helt, som hun gerne vil have det - håndlavet hos en snedker for 30.000 kroner

Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Allerede inden Lene Voigt flyttede ind i den 70 kvadratmeter hyggelige andelslejlighed i København for fire år siden, vidste hun, at hun ville ændre på det gamle køkken. Først rev hun køkkenelementerne ud, for de var intet værd. Næste projekt var at ændre på, at køkkenet lå isoleret fra de to opholdsrum. Det besluttede hun at gøre ved at blænde døren til entreen og i stedet skabe en åbning til den kombinerede stue og spisestue for på den måde at få rummene til at hænge sammen. Da den beslutning var taget, var det tid til at fylde køkkenet med elementer, men det viste sig sværere end som så.

»Jeg tog en rundtur til en masse forskellige køkkenbutikker, men kunne ikke finde noget køkken i den herregårds- eller countrystil, som jeg godt kan lide. Jeg gav dog alligevel et køkkenfirma chancen for at komme forbi og give et tilbud. Deres budget lød på 90.000 kroner uden hårde hvidevarer, og så havde de lavet helt om på indretningen inklusiv flytning af rør, uden at jeg syntes, at pladsen var bedre udnyttet,« fortæller Lene Voigt.

Så deres forslag takkede Lene nej tak til. For hun er typen, der hellere lever spartansk i en periode end lukker elementer indenfor sine døre, hun ikke kan stå 100 pct. inde for. Resultatet blev derfor, at hun satte et midlertidig køkken op og indstillede køkkenjagten i en periode, der viste sig at blive til fire år.

»Når jeg tænker tilbage til de første ture til køkkenbutikkerne, er jeg faktisk glad for, at jeg besluttede at tage den med ro. Det har været fedt ikke at skulle stresse over at vælge køkken, men have god tid til at finde det rigtige,« forklarer Lene Voigt.

Den »rigtige« løsning fandt hun via nettet. En hjemmeside for en kvindelig møbelsnedker i Jylland overbeviste hende om, at snedkeriet kunne indfri drømmen om et køkken i den gammeldags stil. Det mente snedkeren også, og derfor kom hun til København for at inspicere køkkenregionerne og se de skitser, Lene Voigt havde tegnet. De aftalte en pris på 30.000 kroner for fyrretræsbordpladen og de hvidmalede elementer, der heldigvis viste sig at leve op til forventningerne.

»Jeg er især glad for det indbyggede skab til glas, kopper, kander og flasker, som jeg fik lavet i det indhak, der var mellem skorstenen og vinduet. Desværre blev buerne nederst på skabene ikke så store, som jeg havde ønsket. Men de kunne ikke være anderledes, for så kunne man se det nederste af opvaskemaskinen, som står på gulvet,« forklarer Lene.

Nogen nem opgave har det ikke været at få indretningen til at gå op i en højere enhed, for nok er det rart med den brede åbning ind til stuen, men samtidig er den også en begrænsning. Derfor er der ikke meget hyldeplads, for den indbyggede opvaskemaskine og køleskabet fylder to hele underskabe, og derfor hører det hvide karlekammerskab med til køkkenindretningen. Det er et loppemarkedsfund, der passer perfekt i stilen til både køkkenet og dets ejer, som har en forkærlighed for gamle ting. Og den stil passer perfekt til Lenes ustressede livsindstilling, for hos Lene Voigt tager et køkken den tid, et køkken skal tage.