Haven lige nu: Planlæg foråret

Løgene til alle de smukke forårsbebudere skal i jorden nu. Få inspiration til nye sorter hos de udenlandske forhandlere.

I september skal jeg lægge tulipaner, tazetter og prydløg. Fold sammen
Læs mere

Når sommeren går på hæld, er det så småt tid til at begynde at lukke ned i haven. Der skulle forhåbentlig gerne komme en masse lune og solrige dage i september, men den egentlige sommer er desværre nok ved at være forbi. September er også måneden, hvor planlægningen af det nye år begynder. De næste par måneder, og indtil frosten sætter ind, er det ideelt at plante. Det gælder for både stauder, træer og buske og ikke mindst for lægning af de forårsblomstrende løg. Det kan være mærkeligt at tænke i krokus, tulipaner og påskeliljer lige nu, men ikke desto mindre er det nu, at løgene til de første forårsblomster skal lægges i jorden.

Blomstrende løg og knolde er kendetegnet ved, at de i stedet for rødder har opsvulmede roddele, der enten er et løg eller en knold. Inden for denne kategori af blomster finder vi planter, der blomstrer fra februar og indtil oktober. Her i september kan man dog nøjes med at tænke på dem, der blomstrer i forårsmånederne fra februar til juni. Der er masser af muligheder for placering af forårsblomstrende løg og knolde. Nogle egner sig godt i staudebedet eller i krukkerne på terrassen, mens andre er gode til afskæring i køkkenhaven. Nogle kan lyse godt op i et skyggefuldt bunddække, og andre igen kan være en fryd for øjet, når de  pibler frem af den vintertrætte græsplæne.

Hvor mange løg, man skal lægge, afgør man selv. Det eneste, man skal sørge for, er, at løgene har plads nok til at formere sig. Det står for det meste angivet på posen, som løgene kommer i, hvor stor en afstand det enkelte løg kræver. Der findes forskellige huskeregler for, hvor dybt et løg skal lægges. Nogle mener, at løg lægges i en dybde, der svarer til tre gange løgets højde, andre mener, at det kun er den dobbelte dybde af løgets størrelse. Jeg har nu erfaring for, at man ikke behøver at være helt så præcis med læggedybden. Blomsterstænglen skal nok finde frem alligevel. Samtidig skal man huske at lægge løgets top, så den vender opad. Men er man i tvivl, vil blomsterstænglen stadigvæk søge mod lyset. Det vil bare tage lidt længere tid, før stænglen skyder op af jorden. Hvis løgene efter en årrække har formeret sig så meget, at der ikke længere er plads, kan man sagtes grave nogle op og flytte dem til et andet sted.

De fleste planteskoler og byggemarkeder har det gængse sortiment af forskellige forårsblomstrende løg. Men har man lyst og mod på det, findes der et hav af løgvækster, som er mindre kendte i de danske villahaver. Det betyder ikke, at de ikke kan gro i vores klima, der er nok bare en lang tradition for at vælge de samme blomster, som ses alle andre steder. Mange af disse spændende løg forhandles af især engelske og hollandske forhandlere, som heldigvis kan findes via internettet. F.eks. har www.pottertons.co.uk og www.vantubergen.co.uk et spændende udvalg.

Følg også have- og boligstoffet på Facebook

Når jeg indretter haver, lægger jeg ofte løg under de nyplantede træer i en cirkel på størrelse med træets krone. Det giver en flot effekt, hvor løgene lyser op i græsset. Langs indgangen til mit hus er der en nordvendt skråning tilplantet med singrøn (Vinca minor). Det er dejligt med det stedsegrønne i vinterhalvåret, men i foråret trænger jeg virkelig til et rigtigt blomsterboost. Jeg har derfor suppleret det stedsegrønne bunddække med diverse løgplanter. Fuglemælk (Ornithogalum), perlehyacint (Muscari), tulipan (Tulipa), vibeæg (Fritilliaria meleagris), krokus (Crocus) og hundetand (Erythronium) står spredt over hele skråningen. De forskellige blomster blomstrer ikke samtidig, men i løbet af hele foråret, lige indtil resten af haven sætter ind, og der ikke længere er så stort behov for forårsbebuderne. Jeg kan se dem fra mit køkkenvindue, og jeg går forbi dem hver gang, jeg skal ud og kommer hjem igen. Jeg har derfor dagligt glæde af dem og kunne nok ikke finde en bedre placering i min have.
 

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her

 

Gode tilbud fra Boliga.dk: 

Synliggør din bolig

Tilstandsrapport 

Skødeskrivning/køberrådgivning

Boligfoto

Eltjek