Haven lige nu: Bivenlige blomster

En stor have på landet er ikke nødvendigt, man kan sagtens holde bier i et villakvarter, i en kolonihave eller inde midt i byen.

Skab gode vilkår for de trængte honningbier og plant f.eks. bær, frugttræer og krydderurter i haven. Fold sammen
Læs mere

Jeg elsker honning! Til mit store held satte min svigerfar for et par år siden bistader op i sin have. Udover at jeg nu får en fast leverance af hjemmedyrket honning, har jeg haft mulighed for at høre lidt om, hvad der skal til for at få en vellykket honning.

Der har været talt og  skrevet meget om honningbiens tilbagegang i Europa. Flere eksperter mener, at de mange sterile villahaver er årsagen, mens man hos  Dansk Biavlerforening hellere vil placere ansvaret hos varroa-miden, der ses som små sorte prikker på bierne.

Uanset hvad der er årsagen, kan det i hvert fald altid anbefales at skabe gode vilkår for honningbien.
 For det første producerer bien honning, men en mindst lige så vigtig del af dens virke er blomsterbestøvning. En stor del af planteriget er afhængig af de små insekter for at kunne bestøves.

Når bien sætter sig i blomsterne, klæber pollen sig til dens ben, og når den derefter flyver videre til en ny blomst, medbringer den pollen, og derved kan planterne formere sig. Dette er for nogle planter den eneste mulighed for formering og skal derfor tages alvorligt.

Har du lyst til at forsøge dig  som honningdyrker, er en stor have på landet ikke en forudsætning.
Bistader kan sagtens sættes op i en almindelig villa- eller kolonihave eller midt i byen. Har man ingen have, kan f.eks. et tag eller loft benyttes. Blot der er tørt og gode ind- og udflyvningsmuligheder, skal bierne nok selv finde vej.

Læs også:

Haven lige nu: Vælg blomster til haven, der både pynter og kan spises
Haven lige nu: Lige til at spise
Haven lige nu: Sådan komponerer du et staudebed
Haven lige nu: Planlæg foråret

Et træ, som honningbierne især har glæde af, er hestekastanjen (Aesculus hippocastanum). Hestekastanje er samtidig et meget velegnet bytræ, da det tåler stress og forurening. Byens parker, altaner og gårdrum byder også på en stor artsrigdom, der kan have masser at tilbyde en honningbi.

Sidst, men ikke mindst, flyver en honningbi gerne op til tre kilometer for at hente nektar. Der er derfor lige så gode overlevelsesmuligheder for bierne i byen som i villahaverne.

For at komme godt fra start kan det anbefales at tage et kursus i biavl. Desuden er det en god idé at besøge en bigård for at følge årets gang, enten parallelt med eller inden man går i gang. Man bør samtidig investere i en startpakke, der indeholder de nødvendige redskaber til  honningdyrkning. Ved at besøge Dansk Biavlerforenings hjemmeside (biavl.dk), kan man læse mere om hvordan. Herefter er det ellers bare at komme i gang, når sæsonen starter i marts. Man vil allerede kunne høste sin egen honning til sankthans og igen medio juli. Har man lyng i nærheden, vil der også være en høst i slutningen af august, som giver den gode lynghonning.

Følg også have- og boligstoffet på Facebook

Uanset om man kaster sig ud i projekt biavl eller ej kan det aldrig skade at vælge bivenlige planter i sin have.
Udover de hvide kløverblomster, som mange af os finder i græsset, når det har vokset sig lidt for langt, findes der masser af andre blomster, som tiltrækker honningbien. Et krydderurtebed med vild merian, timian og citronmelisse, der er gået i blomst, har for eksempel stor tiltrækningskraft.

Bærbuske som hindbær og brombær og frugttræer som blomme, kirsebær, pære og æble er alle gode og bivenlige planter. De er samtidig attraktive, fordi de giver spiselige frugter. Fælles for dem alle er, at de både kan gro i en villahave og i et gårdanlæg i byen.

Vil du vide mere om bivenlige planter, er der udarbejdet en nem og overskuelig biplantekalender. Listen bedømmer samtidig de forskellige planters værdig på nektar og pollen. Kalenderen kan hentes på bipil.dk.

En sidste, men ikke uvæsentlig forudsætning for at skabe gode vilkår for bier, er vand. Et fuglebad i haven sikrer, at bierne altid kan hente vand i nærheden af deres bo.
 

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her

Gode tilbud fra Boliga.dk: 

Synliggør din bolig

Tilstandsrapport 

Skødeskrivning/køberrådgivning

Boligfoto

Eltjek