Haven i december

Havearbejdet står på hvilepuls i julemåneden, med mindre du skal skære podekviste eller har et drivhus med vindruer, der skal beskæres. Men tag alligevel en tur rundt i haven, fodr fuglene, få frisk luft og slap af fra frokostborde og gaveræs.

Foto: Rune Evensen

Efteråret har sluppet sit tag i haven, frosten har været forbi og sendt den sidste høstkolorit fra træer og buske til jorden. Nu kan haven hvile i hvert fald julen over. Der er ikke noget havearbejde, som partout skal foregå i december og ikke tåler udsættelse til januar-februar eller måske marts. Ja, lige med mindre, man går med planer om at pode flere æblesorter ind på havens æbletræ. Det er rart at have æblesorter, som modner på forskellige tidspunkter, så høsten kan strækkes over mange måneder. Det er nu i december-januar, podekvistene skal skæres. Kender du nogen, som har den ønskede æblesort i haven, er det snildt at få podekvistene her, og det er fra æbletræets årsskud, de tages. Skær dem 20-30 cm lange, put dem i plastpose og gem dem i køleskabet til foråret, hvor podningen skal foregå.

Drømmer man om nye havebede, et havebassin, en lille siddeplads, flere træer eller andre anlægsopgaver i haven, kan december være en fin måned til arbejdet. Forudsat at vejret fortsætter uden de store frostgrader. December er et godt tidspunkt til plantning af løvtræer og buske i haven. Nu, hvor de står med nøgne grene, tåler de næsten hvad som helst. De er i hvile, og der er kun en beskeden fordampning fra dem. Bøgehække er det helt optimalt at plante netop nu. Varsles der frost, så læg en vintermåtte over plantestedet. Drys lidt muld fra bøgeskoven ned omkring bøgerødderne på det ny plantested. I mulden er svampe, som bøgerødderne samarbejder med til gavn for begge parter.

Efter løvfald træder grenstrukturerne frem. Det ses nu tydeligt, hvor meget og hvordan, træernes grene har udviklet sig gennem sommeren. Måske er nogle grene ved at ødelægge hinanden. To grene, som har krydsende retninger og gnider bark mod bark, får begge store skader. Der kan være brug for at skære grene væk. Bind en snor i de grene, der skal væk, så er det en nem opgave at gå til, når saven kommer frem i marts-april.

Den våde sommer 2007 har givet stor tilvækst i haven. Træer og buske har lagt sig ud både i højde og drøjde. Det ses og bemærkes tydeligt de steder, hvor ikke mindst buskene er vokset ind over havens gangstier. Det giver behov for justering. I mange tilfælde vil det være rigtigt at stamme træer og buske op, så man stadig kan gå på stien. En del buske kan blive til charmerende småtræer. Det gælder f.eks. syren, benved, kornel, syrenhortensia, bærmispel, kirsebærkornel og hassel. Opstammede træer og buske giver haven et løft. Det bliver muligt at plante stauder som bund under dem, og der kommer nye kik gennem haverummet.

De lykkelige ejere af drivhuse ved, at det året rundt er rart at komme en tur i drivhuset. Det ny haveår i drivhuset begynder sidst på måneden, når vindruerne skal beskæres. Det er et arbejde som er skabt til dagene mellem jul og nytår, hvor det kan være rart at komme lidt fri af spisebordet. Find beskærersaksen frem, slib den og gå en tur i drivhuset.

Begynd med at skære alle de ranker væk, som er tyndere end en blyant. Er der noget tilbage, og det er der forhåbentlig, fortsættes således: Skær siderankerne ind til hovedranken, men lad en stab blive tilbage, så der sidder to-fire knopper på hver stab. Når det er klaret, tjekkes afstanden mellem stabbene. Der skal være 20-30 cm mellem hver, så måske skal nogle skæres helt væk. Sværere er det ikke på nuværende tidspunkt.

Tjek vinranken for skjoldlus. Kig lidt ind under barken, lusene sidder ofte og gemmer sig her. Tag en stiv børste og børst lusene væk. Riv evt. barken af, det skader ikke.

Selv om december ikke er den store havemåned, så smut alligevel derud, når lejlighed byder sig. Man er altid godt tilpas efter en tur i haven, og fuglene skal jo fodres. Lidt at høste kan der også være. I min have står endnu stokke med skønne rosenkål, der er gulerødder, persillerod og pastinakker med et tykt dække af blade, og så er der jordskokker, ikke at forglemme. Vi ejer en rigdom af jordskokker, og jeg glæder mig hver gang, jeg ser salgsprisen i supermarkedet. Al frugt er høstet på nær tranebærrene, men det sker inden længe. De skal koges i sukkerlage, siden tørres og forhåbentlig bliver det til lækkert og rasende sundt juleslik!