Guldrandede boliger i det grønne

Når jeg bliver rig, vil jeg bo i et af de huse, tænke Flemming Guldsborg, når han som barn cyklede forbi herskabsvillaerne på Klampenborgvej. For syv år siden flyttede han og familien ind i det dyre kvarter, hvor især folk fra i modebranchen er godt repræsenteret.

Flemming, Coco og Janne på terrassen med udsigt over Galopbanen og Dyrehaven. Huset ligger på Klampenborgvej, men stuer, terrasser og have ligger væk fra vejen, så støjen generer ikke. <br>Foto: Vibeke Toft Fold sammen
Læs mere

Flemming Guldsborg boede i Lyngby som barn. Når han cyklede til Bakken eller til Bellevue for at bade, kom han altid forbi tre hvide herskabsvillaer, der ligger trip, trap, træsko ved siden ad hinanden på Klampenborgvej.

»Og hver gang tænkte jeg. Når jeg bliver rig, så vil jeg bo i et af de huse.«

For syv år siden blev drømmen til virkelighed, og Flemming, hans hustru Janne, datteren Coco og spanielen Alma flyttede ind. Fra terrassen kan de se ned på Galopbanen, og i horisonten svinger det øverste af Bakkens højeste karrusel sig op mellem trætoppene med regelmæssige mellemrum.

Vi befinder os ifølge Janne og Flemming på det bedste sted i verden.

»Man får det ikke bedre. Vi bor nærmest i Dyrehaven tæt på natur og et rigt dyreliv, som vi følger året rundt. Vi har masser af gode specialbutikker på Ordrupvej og Jægersborg Allé, vi er tæt på Klampenborg Station, og vi har gode naboer,« siger de samstemmende. Janne løber hver morgen i Dyrehaven, og Flemming cykler der på sin mountainbike og går ture med Alma. Ofte lige omkring Bakkens lukketid.

»Det er så dejligt livsbekræftende. Folk er glade, holder i hånd og kysser, når de går hjem fra Bakken. Før boede vi i Købmagergade lige ved Gråbrødre Torv. Der er en helt anden stemning i gaden sent om aftenen, som slet ikke er hyggelig,« siger han.

Klampenborg ligger cirka 15 kilometer nord for Rådhuspladsen i København og har en lang forhistorie som yndet udflugtsmål for byens borgere. Stedet var især berømt for sin »Vandkur-, Brønd- og Søbadeanstalt« anlagt af bataillonskirurg J.J. Hjaltelin i 1844. Her kunne både damer og herrer, ifølge Steffen Linvalds bog »Fra sommerland til villaby«, indlogere sig og nyde godt af landlivets glæder.

I dag er er Klampenborg et eksklusivt boligområde, men Galopbanen, Bakken, Dyrehaven og Bellevue Strand trækker stadig mange københavnere nordpå i sommerhalvåret.

Især Bakken er en torn i øjet på nogle beboere, der har kørt en heftig debat i lokalavisen for at få begrænset støjen fra forlystelser og musik.

»Men Bakken har ligget her i over 400 år, og hvis man ikke synes om den, må man vælge et andet sted at slå sig ned,« siger Flemming.

»Det er jo netop forskelligheden, der gør det så dejligt at bo her,« tilføjer Janne.

»Om vinteren er her mørkt og stille, og så glæder vi os til Bakken åbner. Nu lukker den snart igen, og så kommer tiden, hvor kronhjortene er i brunst. Så står vi tit nede ved den røde låge ind til Dyrehaven og lytter om aftenen sammen med naboerne. Man er meget tæt på nogle urkræfter, når man hører dyrene brøle.«

Da de købte huset, var der indrettet lægekonsultation i en del af det. Derfor har de bygget meget om, fået lavet en stor terrasse med udsigt mod Dyrehaven og netop indrettet teenageafdeling til Coco i kælderen.

Hvor meget de betalte for huset, ønsker de ikke at oplyse, og de ved heller ikke, hvad de ville kunne få for det i dag.

»Der tales utroligt meget om friværdi. Men ikke her. Det er ikke noget, vi diskuterer, når vi mødes med vores naboer. Emnet kommer kun op, når vi har gæster udefra,« siger Flemming med et smil.

Cand.jur. og ejendomsmægler Jan Fog har i øjeblikket et hus til salg lige i nærheden af Janne og Flemmings til 24 mio. kr.

»Området er meget dyrt. Og det ville være endnu dyrere, hvis ikke Klampenborgvej havde ligget der, for der er en del trafik. Når jeg har folk med ude at se på hus, beklager nogen sig over støjen fra vejen, og så må jeg jo sige til dem, at den skal de være glade for. For ellers havde huset kostet ti mio. kr. mere,« siger Jan Fog.

Han betegner områdets beboere som velbeslåede folk med egen virksomhed. Oftest er de selv vokset op i nærheden.

Janne og Flemming ser meget til de omkringboende, hvoraf flere har egen virksomhed hjemme. Tøjbranchen er stærkt repræsenteret med bl.a. designer Pernille Utzon, og parret er også selv i branchen med forretningen Morrison.

»Alle her er meget innovative mennesker med en masse gode ideer. Vi snakker ikke decideret forretninger, men selvfølgelig spejler man sig i sine naboer,« siger Flemming.

Da de flyttede ind, var de lidt usikre på, hvordan de skulle skabe kontakt til naboerne.

»For det er jo ikke et sted, hvor man lige går ind og ringer på døren eller holder en vejfest,« som Janne siger.

Løsningen blev, at de inviterede alle naboer på besøg, og efter en aften i Flemmings pianobar var isen brudt.

»Så var de pludselig ikke så reserverede længere,« siger Flemming, der med en fortid som pigtrådsmusiker har indrettet et rum i kælderen med klaver og diskokugle.

De har ingen planer om at flytte fra kvarteret.

»Men når Coco en dag flytter hjemmefra, kan det godt være, vi finder på noget andet. Jeg vil gerne bo i København om vinteren, i Cannes forår og efterår og så tilbringe sommeren i Hornbæk og Gammel Skagen, hvor vi allerede har boliger,« siger Flemming, mens Janne smilende ryster på hovedet.