Gård med egen vin

Stengården ved Esrum Sø er Lona Christrup og Henrik Elsners hjem. De er professionelle vinavlere med 7.000 kvadratmeter vinmark og et nybygget vineri tilpasset stuehusets stil fra midten af 1970erne.

Den nuværende Stengården blev opført for 35 år siden i den tids fremherskende stil: Brune mursten og store panoramaskydedøre. Tidligere lå der et mindre husmandssted på grunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Henrik Elsner fik lyst til at gøre sin interesse for vin til et fuldtidsjob, efter at han havde solgt sine aktier i den biotek-virksomhed, som han selv har grundlagt. Hans ambition var at blive erhvervsvinavler på højt plan.

Allerede i midten af 90erne begyndte vinkenderen at importere australske vine, da han fulgte sin hustru Lona Christrup til Australien, hvor hun skulle være gæsteforsker på et universitet. Vinimporten er parret fortsat med, men nu de også blevet producenter med egen vinmark, nybygget vineri og gårdbutik.

Det hele foregår ved bredden af Esrum Sø, hvor parret for otte år siden købte Stengården. På stedet har tidligere ligget et husmandssted, men den nuværende landbrugsejendom blev opført for 35 år siden i den tids fremherskende stil, nemlig brune mursten, store panoramaskydedøre samt stråtag for at understrege det landlige og forbindelserne til fortiden. Den rolige og fredelige beliggenhed uden gadebelysning og kun lidt trafik og en enkelt nabo tiltalte parret, der kom fra et ret så stille villakvarteret i Brønshøj. Men udover stilheden havde gården en anden for dem stor kvalitet:

Meget af grunden bestod af græsmark på en sydvestvendt skråning, som er det optimale, hvis man vil dyrke vin. Og i efteråret blev den nye, delvist nedgravede bygning med vineri, destilleri, lager og gårdbutik åbnet. Parret sælger nu deres røde »stone grange«-vin, baseret på den tyske Rondo-drue, under navnet Tristan & Melot til nogle få vinhandlere i landet. Desuden producerer de rosévinen Senta og skal nu også til at fremstille grappa, frugtbrændevin og snaps af overskudsprodukter fra vinproduktionen.

»Vi fandt hurtigt ud af, hvorfor gården var døbt Stengården. Jorden her er nemlig mager og usædvanlig stenet. Men til vindyrkning er det bare endnu en fordel ligesom med den stenede jord i Bourgogne,« siger Henrik Elsner, der som knallertkørende teenager voksede op ved Roskilde Fjord og derfor er kendt med et landskab, som ligner det, der omgiver hans nuværende bopæl.

Stengården blev allerede sat i stand af den forrige ejer. En vognport kom til at forbinde stuehuset med en mindre stald, som nu er lokale til vinsmagning. Da de nuværende ejere har dog også gennemført en større modernisering af stuehuset. Resultatet er et nyt stort vinduesparti mod gårdspladsen, nyt køkken med spiseafdeling, nyt badeværelse med Villeroy & Boch- fliser og sanitet samt et soveværelse, der er blevet forlænget med nogle kvadratmeter fra en overdækket terrasse.

»I virkeligheden var vi lidt bekymret for, om vi kunne leve med husets brune mursten. Vi overvejede dog aldrig at pudse dem over og er kommet til at holde af dem, ikke mindst fordi de passer til naturen. Da vi efter en del tovtrækkeri med naturfredningsforening og naturklagenævn fik lov til at bygge vineri ved gårdspladsen ud mod vejen, valgte vi at få brune sten lavet på bestilling til det nye byggeri,« forklarer Lona, som foruden at deltage i vinproduktionen også er lektor på Det Farmaceutiske Fakultet ved Københavns Universitet.

Før var indkørslen til ejendommen helt skjult af bevoksning, men i dag er den forreste del af grunden renoveret efter tegninger af landskabsarkitekt Sven Algren fra Tegnestuen Vandkunsten. Det betød sløjfning af flere staudebede og en masse perlegrus og etablering af mure i brune sten og sorte smedejernslåger til at holde parrets to dansk-svenske gårdhunde inde. Et springvand, flere bronzeskulpturer af Jens Flemming Sørensen og nogle bede med lægeurter, som har Lonas store interesse, selv om hun og Henrik dog foretrækker håndkøbstabletter, hvis de har hovedpine, pryder nu også forpladsen.

Indendøre er vinproducenterne til Bauhaus-stil og danske møbelklassikere af f.eks. Arne Jacobsen, som især Lona Christrup holder af.

»Møbler skifter vi ikke uden videre ud, men puder og andet tilbehør kan godt blive afløst af noget nyt,« forklarer hun, som har planer om at indrette opholdsstue i det, der nu er en stor, men sjældent brugt spisestue. Godt nok er parret gourmeter, som bruger megen tid på madlavning, men de spiser den som regel ved et bord med udsigt over haven og søen – også når der er gæster.

Også kunsten er stærkt repræsenteret på Stengård, hvor kunstnere som Tytte Andersson, Søren Elgaard, Jens Flemming Sørensen og Maja Lisa Engelhardt hører til favoritterne. Men parret er ikke fundamentalister, så Ikeas små plakater med Carls Barks Mickey Mouse-tegninger hænger side om side med den »rigtige kunst. Fra rejser har parret også hjembragt en del kunst og kunsthåndværk.

Lona Christrup samler på gammelt apotekerudstyr og er blandt andet ejer af en gammel autoklave af kobber til sterilisering af medicinsk udstyr købt på Bruun Rasmussens Auktioner. I begyndelsen af 2000 drev parret restaurant Cocquus i det tidligere Hjorteapotek i Gothersgade i København, men det gik ikke så godt, så en del af apoteksudstyret blev solgt, mens andet er fulgt med til Stengården.

Da den tidligere stald på Stengården skulle indrettes til vinsmagning, satte parret kunstmaleren Tytte Andersson til at udsmykke det store rum med »Esrum suiten.« Og Lonas foretrukne glaskunstner Anders Raad blev bedt om at fremstille kulørte glasbåde som frugt- og brødkurve i samme støbeteknik som husets røde køkkenvask af glas.

»Bygherren var jo snedkermester og sørgede for et gennemført håndværk. Det betød blandt andet, at vindeltrappen i forgangen, som vi har måttet flytte nogle meter, kunne genbruges, fordi den er så solid. Det betyder meget for mig, at alting i et hus virker. Her tænker jeg på varme, vand og rigeligt lys i disse omgivelser, som er meget mørke om vinteren. Men vi har altid en lommelygte liggende fremme, hvis lyset skulle gå eller en bil køre galt i svinget,« siger Henrik Elsner.

boligenberlingske.dk