Fra mølleruin til drømmebolig

Det har kostet knofedt i 12 år for Trine og Claus Starup at sætte den forfaldne Dragsmølle i Odsherred i stand. Ingen af dem havde håndværksmæssige erfaringer, men »man kan, hvad man vil,« siger Claus Starup.

Opholdsstuen på første sal med Claus Starups egne malerier i wire-ophæng fra loftet.<br>Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere

Den er en hel Morten Korch-idyl, som den ligger højt hævet over Lammefjorden tæt på Dragsholm Slot i Odsherred med udsigt til Sejerøbugten og Nexelø, og Dragsmølle optræder faktisk også i filmen »Kampen om Næsbygård« fra 1964.

Men i de følgende 30 år gik det ned ad bakke for den hollandske mølle, der blev bygget i 1852 og som fungerede som mølle i godt 100 år. I 1950erne blev den indrettet til beboelse og havde skiftende ejere, indtil Trine og Claus Starup købte den på tvangsauktion for 300.000 kr. i 1994.

»Vi boede i campingvogn i fem måneder i 1993, så det var lidt af en luksus at flytte ind i møllen, hvor der både var varme og bad, selv om her ellers var meget forfaldent,« siger Trine Starup, der er smykkekunstner og har sit værksted ved siden af møllen, mens Claus Starup er fotograf i Bella Center.

»I 1989 var møllen i så dårlig stand, at det var nødvendigt at fjerne spåner, møllehat og møllevinger, og derefter var det for alvor gået tilbage med møllens sundhedstilstand,« fortæller Claus Starup.

Han og Trine ville selv bygge mølleruinen om til et hjem, og det var en ordentlig mundfuld, da ingen af dem havde de håndværksmæssige forudsætninger. Samtidig blev familien forøget med Katinka, der nu er 12 år, Cornelius på otte og Smilla på fire.

Den første og vigtigste opgave var at lægge nyt sort skifer eternittag. Det tog den første sommer og i de forløbne 12 år har de fået indrettet 250 kvadratmeter af møllen til bolig i tre etager lige som de vil have det. Dertil kommer Trines atelier og to-etagers pulterrum plus en stor have.DEN DELVIST TILMUREDE vognport, hvor hestevognene kørte igennem, når bønderne skulle aflevere korn og hente mel, er husets hjerte. Den er blevet køkken/alrum med kogeø, langbord og en stor buldrende brændeovn, så selv om der er 3,5 meter til loftet er her meget hyggeligt, også fordi rummet brydes af tværgående bjælker.

»Det er her vi opholder os allermest,« siger Trine Starup.

Da det ikke er muligt at finde færdige elementer til en ottekantet mølle, er køkkenet naturligvis hjemmebygget.

Fra køkkenet fører en specialtegnet trappe op til 1. sal. Her er opholdsstuen med fantastisk udsigt til alle sider.

»Væggene er skæve, fordi møllen spidser ind. Derfor har vi hængt malerierne op i wirer fra loftet,« forklarer Claus Starup.

2. sal bruges til kontor og TV-stue. Rummet domineres af det tre meter høje og tre meter brede tandhjul, der drev møllekværnene på 1. sal. Den originale trappe fører op til pulterkamrene.

Soveværelset og de tre børneværelser ligger i en tilbygning, der forbindes med møllen af en entre, der tidligere var gennemkørsel for hestevogne. I badeværelset er brusenichen muret i samme grove stil som de en meter dybe kampestensvægge.

Er I nu helt færdige med at ombygge Dragsmølle?

»Det bliver man vel aldrig. Jeg vil f.eks. gerne gøre rundgangen uden for 1. sal brugelig til f.eks. at nyde aftenkaffen på og samtidig skabe lidt læ og skygge på terrassen,« siger Claus Starup, der også har en forklaring på, hvorfor han og Trine gik i gang med det store projekt.

»Det var et spørgsmål om visioner, drømme og tilfredsstillelse ved store udfordringer. Jo mere umulig opgaven synes, desto større er tilfredsstillelsen ved at gennemføre den alligevel.

Kan man selv lave et nyt tag? Ja! Kan man selv sætte døre og vinduer i sin bolig? Ja! Kan man selv mure og lægge klinker på et gulv? Ja, selvfølgelig kan man, hvis man vil.

Vi har haft så mange idéer om møllens udformning, at processen har været en mindre del. Det vigtigste var resultatet,« slutter Claus Starup.