Forældrekøb er igen på mode

Små lejligheder er faldet så meget i pris, at forældre nu igen tør købe til deres børn. Og med et presset boligmarked er der gode mulighed for at få prisen længere ned.

Små velholdte to-værelseslejligheder er de mest efterspurgte, når det gælder forældrekøb. Og de skal helst ligge central, f.eks. i et af brokvartererne, f.eks. på Nørrebro ved Sankt Hans Torv. Derimod er f.eks. Valby lidt for langt ude efter de fleste unges smag. Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

Der er rift om de gode studieboliger til billig husleje, og der er ikke nok til alle. Derfor har flere og flere forældre inden for de seneste år valgt at købe lejligheder til deres børn.

»Forældrekøb lå en overgang på et højt niveau, så faldt det brat. Men nu er forældrene igen klar til at købe lejligheder til deres børn. Tidligere blev lejlighederne købt, fordi det var en virkelig god investering. I dag er motivationen behovet for at hjælpe børnene,« siger kommunikationskonsulent Annie Paabøl fra ejendomsmæglerkæden Home.

De mindre lejligheder er faldet så meget i pris, at det har fået forældrene tilbage på boligmarkedet. Omkring tredje kvartal i 2006 toppede priserne på ejerlejligheder, og priserne er siden faldet med mellem 10 og 15 pct.

»På Nørrebro, hvor vi sælger mange to-værelses lejligheder, ligger prisen typisk på mellem 1,6 og 1,7 millioner. Men hvis lejligheden skal sælges rimelig hurtigt, skal prisen ned på 1,5 millioner,« siger kommunikationschef Jan Nordmann, EDC.

Og netop velholdte to-værelses lejligheder på omkring 50 kvm er populære, og de skal helst ligge i City, brokvartererne eller på Christianshavn. Der bliver efterhånden også solgt lejligheder til forældrekøb længere væk fra centrum i f.eks. Valby. Men generelt synes de unge, at det ligger for langt ude.

»Desuden skal lejligheden helst ligge på 1. sal og opefter. Specielt hvis lejligheden er til en pige. Forældre vil ikke have deres datter til at bo i stuen,« siger Jan Nordmann.

Det er blevet populært at skifte parcelhuset i forstæderne ud med en lejlighed i storbyen, når man passerer de 60 år. Flere i denne aldersgruppe fravælger det store hus og en måske uoverskuelig have til fordel for storbyen med de mange kulturelle tilbud og muligheder.

»Derfor er det ikke unormalt, at forældre køber tre værelser eller en lejlighed med endnu flere værelser til deres børn. Og her har det stor betydning, at lejligheden har en central entré, fordi barnet lejer ud til venner og medstuderende.

For at beholde lejligheden lader nogen den gå i arv fra storesøster til lillebror osv., mens andre lejer ud til fremmede. Og det gør de netop, fordi de forestiller sig, at de skal bruge lejligheden, når de bliver pensioneret,« siger Annie Paabøl, Home.

Så når man overvejer forældrekøb, er der en lang række forhold, man skal gøre sig klart. Der er ingen hurtige investeringsgevinster, så sælger man igen efter et halvt eller helt år, er intet sikkert, og prisen kan være faldet yderligere. Men set over en længere periode på f.eks. ti år, plejer boligmarkedet at give gevinst.

Desuden skal man finde den bedste og billigste måde at finansiere lejligheden på. Med de nye SDO-lån er det umuligt for den almindelige forbruger at finde rundt på lånemarkedet, derfor vil det være en god idé at alliere sig med en uafhængig økonomisk rådgiver, f.eks. en revisor.

Huslejen skal også fastsættes, og som forældre skal man være opmærksom på, at huslejen hverken må være for høj eller for lav for ikke at give problemer med skattevæsen og huslejenævn. Fastsættelsen af en markedsbestemt husleje skal ske ud fra en konkret vurdering af den enkelte lejlighed. Men huslejenævnet vil dog kun blive inddraget, hvis lejerne klager, hvilket nok er usandsynligt, når lejerne samtidig er udlejernes børn.

Sæsonen for forældrekøb ligger typisk fra juni måned frem til og med november.

»Behovet opstår hen over sommerferien, når de unge får at vide, om de er kommet ind påønskestudiet, og hvor de er kommet ind. Når de så flytter til f.eks. København, får de først et værelse hos moster eller hos en veninde. Det går der nogle måneder med, før de opdager, at det ikke er holdbart. Og så er det forældrene bliver bedt om hjælp,« siger Jan Nordmann, EDC.

Ifølge ham lever lejlighedsmarkedet stadig, men det ånder tungt, og salget ligge på under 30 pct. sammenlignet med sidste år.

Derfor er det værd at huske på, at det er købers marked, og at det som regel vil være muligt at presse prisen ned.