Få et værelse i garagen

Er forudsætningerne i orden, giver ombygning af garagen billige kvadratmeter.

I stedet for at bygge ud kan ombygning af garagen måske skabe det ekstra rum man mangler til teenageren. Fold sammen
Læs mere

Er huset kun på 110 kvadratmeter eller mindre, bliver det ofte for lille, når børnene kommer til og bliver store. Derfor kan det være en god idé at lave garagen om til et værelse i stedet for at bygge til. En ombygget garage kan være yderst velegnet til teenageværelse, fordi der ofte er mulighed for egen indgang.

»Hvis forudsætningerne er i orden det vil sige en god, tør og velbygget garage - så giver det billigere kvadratmeter i forhold til en tilbygning. Det er halv pris. Og hvis man har tommelfingrene skruet rigtigt på, kan sådan en ombygning af garagen komme helt ned på 1.500 kr. pr. kvadratmeter,« siger videnformidlingschef Jan Felland i Bolius, Boligejernes Videncenter.

En videnformidlingschef, der selv har bygget sin garage om til et værelse til familiens teenager.

»Vores garage lå lige op til bryggerset, derfor var det nødvendigt, at jeg fik slået hul i væggen, så der var dør fra huset ind til det ny værelse. Desuden var vores garage så stor, at jeg satte en skillevæg op i gasbeton. Det gav, udover værelset, plads til et rum til opbevaring.

Væggene i garagen var isoleret i forvejen, så jeg skulle isolere loftet og gulvet. Og da garagen lå lidt lavere end huset, var der plads til en massiv isolering med dampspærring ovenpå og spånplader til sidst. Jeg lagde et såkaldt flydegulv,« siger Jan Felland, der brugte to en halv måned på at bygge værelset, som kom til at koste ham 35.000 kr. plus moms.

Men hvad enten man har skruet tommelfingrene rigtigt på eller vil hyre professionelle til arbejdet, er der nogle ting, man skal være opmærksom på, før man går i gang. Garagens tilstand skal vurderes. Isolering og varme er noget af det første, der skal kigges på.

»Vær sikker på, at der ikke er fugt, så der ikke senere opstår skimmelsvamp. Start med en grundig gennemgang af garagen og tjek, hvordan isoleringen er, og hvor mange nye tiltag, der skal til, for at lave garagen om til beboelse.

Selv om der er fugt, kan det nemlig godt lade sig gøre at ombygge garagen. Det kommer dog an på, hvor fugten kommer fra, og hvor hårdt angrebet på bygningsdelene er. Og det siger sig selv, at det kan variere, hvor stor en indsats og økonomi, der skal til, for at få has på fugten. Og i visse tilfælde må boligejeren måske erkende, at det ikke kan betale sig at lave garagen om,« siger Jan Felland.

Han anbefaler, at man får en faglig vurdering af garagens tilstand, inden man går i gang. Det kan være en bygningssagkyndig eller en rådgivende arkitekt. Det er personer, der kan sige, hvad der skal gøres for at ombygge garagen, og som også vil kunne hjælpe med at søge om tilladelse hos kommunen.

Det sværeste ved at ombygge garagen er ofte at kunne få tilladelse fra kommunen. Er man ganske almindelig lægmand, er det umuligt at vide, hvilke oplysninger, kommunerne kræver. Og nogle kommuner er ikke altid lige gode til at fortælle ansøgere, hvilke oplysninger, der er nødvendige.

Desuden er der nogle krav til garagens beliggenhed. F.eks. ligger en del garager mindre end to en halv meter fra naboens grund. Gør de det, kræves der en dispensation, der også skal søges om hos kommunen.

Og da nogle kommuner ser mere strikt på reglerne end andre, er det en god ide´ at ringe til kommunen på forhånd for at høre, hvad der skal til, for at få tilladelse.