Èt hus – èt rum

OneRoom hedder et af de nyeste bud på et moderne, dansk parcelhus. Som navnet antyder, er det et hus stort set bygget op om et stort rum.

Køkkenet er bygget ind i kernen midt i huset, hvor der også er bad, indbygget pejs og trappe til 1. sal. Den er omdrejningspunktet i huset, køkkenet ændrer sig dog alt efter, hvilken husmodel, man vælger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Rasmussen

Nutidens typehuse har ændret sig markant siden de gode, gamle 70’ere, hvor klassiske etplanshuse i gule mursten med mosgrønne eller brune trægavle dominerede det danske land.

I dag bygges der stadig mange ens parcelhuse, men der er også mange, som går nye veje, og det arkitektoniske udbud er blevet langt bredere. Køberne stiller større krav i takt med, at de har fået flere penge mellem hænderne. I dag skal vores hus være specielt og enestående, for vi vil ikke have det samme som naboen.

Et bud på et nutidigt og anderledes typehus er OneRoom-huset, der er bygget op omkring ét rum, og i sin konstruktionen minder om en sportshal.

Ved at vælge denne form holdes huset fri for bærende vægge og søjler, og indretningsmulighederne for beboerne bliver dermed større. De firkantede rammer bliver de samme, uanset hvilken af de forskellige husmodeller, man vælger, men man kan frit ændre på rummenes størrelser, da der ikke er nogle bærende vægge. Dermed får beboerne en frihed, som mange andre typehuse ikke kan tilbyde.

OneRoom er tegnet af arkitekterne Anne Thielemann og Bjarne Frost, der leder tegnestuen af samme navn. De to har samarbejdet tæt om udviklingen af det ny huskoncept, som har stået på i ca. fire år og med masser af forhindringer undervejs, inden det endelige resultat stod færdigt og blev vist frem i form af prøvehuset i Vejle.

Inspirationen til OneRoom fik Bjarne Frost for nogle år siden under et besøg i en 300 kvm stor lagerhal.

»Jeg tænkte, at det var da lige stedet at bo, hvis man lavede nogle store glaspartier ud mod haven og byggede køkken, toilet og en hems med trappe. Så kunne man få den her New Yorker-agtige stemning, hvor det hele er meget åbent, og samtidig kan man trække sig tilbage og være alene, hvis det er det, man vil.«

OneRoom-konceptet består af en villa i to plan med alt dertil hørende. Huset fås i syv forskellige modeller og størrelser, men med den samme kerne, som er det altdominerende omdrejningspunkt i huset, der består af bad, køkken, indbygget pejs og trappe til 1. sal med hems, der ændrer sig alt efter, hvilken størrelse hus, man vælger.

Når man træder indenfor, får man lidt af en aha-oplevelse.

Udvendigt er huset ikke opsigtsvækkende, nærmere lidt underspillet, men indvendigt er der skruet op for de arkitektoniske virkemidler med masser af nytænkning og gode løsninger.

»Jeg synes, vi kan tilbyde et meget funktionelt hus, der kan noget mere end mange andre. Vi har bl.a. 6,5 meter til loftet og vinduespartier helt op til taget, hvilket giver en fantastisk rummelighed og trækker masser af lys ind. På en trist gråvejrsdag vil der stadig være masser af lys herinde, det bliver aldrig rigtig mørkt,« siger Anne Thielemann.

Arkitekterne har også sat en ny standard, når det gælder rumløsninger. For selv om vi i princippet befinder os i ét stort rum, virker det alligevel som om, at der er flere. Der er dog sat vægge op, så man har adskilt bad og værelser, hvor man kan være alene, men alle fællesarealer er i et og samme rum. Oppe fra hemsen er der frit udsyn, og man har overblik over hele huset.

»Ideen bag huset er at skabe en fleksibel bolig til den moderne familie, der ønsker at bo anderledes, men stadig inden for rimelighedens rammer. Det er ikke sådan, at det hele bliver for abstrakt og fuldstændigt håbløst at leve i, det er stadig meget brugervenligt,« siger Anne Thielemann.

Arkitekturen bærer tydeligt præg af skandinavisk kølighed, og de rene stramme linjer deler huset op i forskellige zoner. I stueetagen har man de største åbne arealer i form af entré, gang og spiseafdeling. Desuden er der badeværelse, køkken og tilstødende værelser. På 1. salen fører en »gangbro« over til den store balkon og det mere private område med soveafdeling, lille badeværelse med loftsvindue og en fælles arbejdsplads.

Det akustisk regulerede loft sørger for, at lydene bliver holdt adskilt, hvilket er uhyre vigtigt i et to-etagers hus med direkte forbindelse fra stueetagen til kip. Derved undgås de rungende lyde, som kendes fra haller.

Ifølge arkitekterne er huset relativt nemt at placere på en grund, da det ikke har en decideret facade p.g.a. den firkantede form og de høje glaspartier, der går helt op til taget og sikrer et smukt lys i huset. Så her har man i princippet to facader at vælge imellem.

»Man kan placere huset, så det forholder sig bedst til grunden. De fleste vælger at anlægge en terrasse på sydsiden, og vores hus har så den fordel, at begge sider af det kan vende i den retning.«

Indtil videre er der bygget fire OneRoom-huse i Jylland. Men Bjarne Frost og Anne Thielemann håber snart at kunne vise et færdigbygget hus frem på både Fyn og Sjælland.