Ekspertens otte gode råd om magnolier

1. Magnoliens rødder må ikke beskadiges. Altså skal man fjerne dyrkningspotten eller anden emballering med forsigtighed – og ikke noget med at hive rødderne fra hinanden, så brækker de! Er der alligevel rødder, som brækker, skal man med en kniv eller god beskærersaks fjerne det beskadigede med et rent snit.

2. Magnolier kan som rododendron lide at blive plantet i jord, der ligger lidt højere end det omgivende terræn. Lav en lille forhøjning af spagnumblandet jord blot fem-ti cm højere end omgivelserne er perfekt. Planten sættes præcis så dybt, at jorden i potten er i niveau med jorden udenom.

3. Bedste placering for magnolier er halvskygge, især midt på dagen, men nogle magnolier tager gerne til takke med også mere solrige placeringer.

4. Stedsegrønne magnolier tager skade af vintersol, især om morgenen, men skal helst stå i fuld sol om sommeren. 

5. Magnolier hader beskæring. Skal der af pladshensyn fjernes grene, skal det så vidt muligt ske, mens grentykkelsen er mindre end en cm! Og beskæringen skal foretages i perioden fra maj til juli, mens planterne er i vækst. Aldrig mens de er i hvile.

6. Magnolier kan trives i de fleste havejorde. En almindelig lermuldet havejord er fin. De kan ligeledes trives i surbund som rhododendron.

7. Magnolier der gror i lermuldet havejord mangler normalt ikke gødning. Gror de i surbund, skal der hvert forår gødes med en blandingsgødning. Bjarne Dinesen gøder normalt kun planterne de første to-tre år.

8. Magnoliens rødder ligger meget øverligt og tåler ikke at blive forstyrret. Dvs. ingen fræsning eller gravning under magnolier. Er træet fire meter højt eller bredt, gælder det i en cirkelflade med træet som centrum og en diameter på fire meter. Her må kun luges og til nød og med forsigtighed bruges en hakke.