Dyrk wasabi på altanen

Bliv din egen bonderøv, selv om du bor i lejlighed. Bliv selvforsynende med nye sorter af økologiske grøntsager og kartofler i specialdesignede potter.

Nu kan sushi-fans dyrke wasabi på altan og lave pasta af plantens jordstængler. De grønne blade kan også spises, f.eks.i salat. Planten skal holdes permanent fugtig, men tåler temperaturer ned til frysepunktet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: www.stendemose.dk

Er du en af dem, der sukker af misundelse, når afsnittene om bonderøven Frank, der høster peberfrugter og hypper kartofler, kører over skærmen?

Se og læs om altan-grøntsgaerne i galleriet til højre

 
I så fald er der gode nyheder. Flere og flere gartnerier er nemlig begyndt at dyrke grøntsager og krydderurter, der er opvokset i kolde drivhuse, så de kan tåle det ustadige danske sommervej på byens små og store altaner.

Læs også:
Få en federe altan end din nabo
Sådan giver du dine havemøbler nyt liv

Hos gartneriet 7eren i Odense har de f.eks. fået designet en speciel potte til dyrkning af kartofler. Den består af et dobbeltsystem, hvor inderpotten kan løftes op, så man kan »plukke« kartoflerne, efterhånden som de bliver modne. Høsten kan strække sig over flere måneder, for de to kartoffelplanter i potten giver cirka otte kilo kartofler i udbytte.

Få inspiration til nye altanmøbler i galleriet til højre

Kartoffelpotten er udviklet i forbindelse med Odenses pilotprojekt »At lege er at leve«, der går ud på at få de lokale virksomheder til at skabe kreative og innovative produkter. 

Det økologiske gartneri Pilely ved Køge begyndte allerede sidste år at fremdrive hårdføre chiliplanter til altankassen. De har i år fået følgeskab af små agurker, peberfrugter og et par tomatsorter. Bl.a. den gamle Tiny Tim-sort.

»Vi har bl.a. fundet frem til, at den tussegamle Tiny Tim-tomat er speciel velegnet til at stå på altanen,« fortæller Lotte Svendsen, der er tredje generation i gartneriet. »Den er lille og tæt, sådan lidt buskagtig og derfor mere robust end de højtvoksende tomatplanter, der trives bedst i drivhuse. Tiny Tim og vore andre økologiske grøntsager er fremdrevet i kolde drivhuse herhjemme, så de kan tåle at stå ude fra første dag.«

En anden nyhed fra Pilely er de økologiske jordbærplanter, der kan hænge i ampler eller plantes ud i høje krukker. De sætter bær allerede første år samtidig med, at de grønne blade og små hvide blomster pynter på altanen.

Lotte Svendsens råd til altanejere er at lægge et godt lag potteskår eller leca-kugler i bunden af krukken. Det skal fylde ca. 20 procent af krukken. Læg derefter en gammel T-shirt eller et viskestykke, inden der hældes pottemuld i krukken. Bomuldsstoffet sørger for at opsuge overskydende vand og holder samtidig på fugten omkring rødderne.

»Og husk, at det er bedre at give potterne rigeligt vand hver tredje dag end at give planterne en lille sjat hver dag,« siger Lotte Svendsen.

Læs også:
Få en federe altan end din nabo
Sådan giver du dine havemøbler nyt liv

Hos gartneri Stendemose på Fyn har man specialiseret sig i Østens mange spændende krydderurter. F.eks. kan man dyrke wasabi i altankassen til sin egen wasabi-pasta, der er et uundværligt tilbehør til sushien. Eller hvad med kardemomme til wok-retterne og chokolade-mynte til desserten.

Og glem ikke endnu et af sommerens vigtige krydderier, Mentha Spicata, som er en marokkansk mynte med savtakkede mørkegrønne blade, der pga. af sin stærke pebermyntesmag er specielt velegnet til mojito. Også disse krydderurter er fremdrevet til at kunne vokse på altanen.