Det eksklusive tag

Zink- og kobbertage er blandt de dyreste, men også de mest holdbare.

Kobber- og zinktage er blevet trendy, og specielt zink bliver brugt mere og mere. Her er et tag belagt med VM Zink, der er det internationale varemærke for valsede zinkprodukter, der fremstille af Umicore koncernen. Yderligere oplysninger tlf. 86848005. Se mere på www.vmzinc.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal taget være eksklusivt og helst holdbart i flere generationer, er valget af zink eller kobber et oplagt valg. Kobber- og zinktage er blandt de dyreste former for tagbelægning, men alligevel er der flere og flere, der vælger et af de to materialer.

»Folk har fundet ud af, at det er bedre kvalitet end så meget andet, og materialer som zink og kobber holder uendeligt. Det er materialer, der er blevet trendy, og specielt zink bliver brugt mere og mere. Det er eksklusivt at få lagt et zinktag, og er det udført håndværksmæssigt korrekt, er det vedligeholdelsesfrit. Og når det først ligger der, er det flot. Så har man et tag, som ingen andre har samtidig med, at ens hus har fået en værdiforøgelse,« siger Jørgen W. Hansen, sekretær for Tag- og Facadesektionen i Tekniq.

Men zink er ikke altid lige velegnet. For det første kommer det an på, hvor huset ligger. Ligger det f.eks. ud til Vesterhavet, er det ikke nogen god idé med zink. Salt og zink kan ikke sammen. Zink dur heller ikke til flade tage. Der skal være lidt hældning på taget, for vandet skal helst kunne løbe fra. Desuden må man tænke på, at tagkonstruktionen skal kunne bære et zinktag.

»Måden at lægge et zinktag på gøres på samme måde som for 100 eller 200 år siden. Den eneste forskel er, at man i dag falser mere, og at man falser med en maskine.

Vi anbefaler, at man bruger zink nr. 14. Det er den tykkeste zinkplade, og dermed også den mest holdbare. Zink er et let materiale at arbejde med. Det kan formes og bukkes, næsten som man vil. Og generelt har zink en meget fin holdbarhed i atmosfæren. Det skyldes den patina, der opstår, når zinken kommer i forbindelse med luftens ilt. Patinaen giver en høj korrisionsmodstand og beskytter pladen på lang sigt. Så zinken antager efter nogle år helt naturligt den mere gråblå farve fremfor den mere blanke,« siger Jørgen W. Hansen.

Hvis man ikke bryder sig om, at ens tag er blankt til at begynde med, kan zinken forpatineres. Det vil sige, at den naturlige gråblå farve ikke først opstår ude i luften, men er til stede ved starten.

Den forpatinerede overflade fremkommer ved hjælp af en speciel ætsningsprocedure på fabrikken, og vil virke beskyttende ligesom den patina, der opstår naturligt. Desuden kan den forpatinerede overflade fås i forskellige patinaer (farvenuancer).

»Kobber bruges mest på offentlige og private virksomheders bygninger, men man ser det også mere og mere på private huse. Kobber er efter min mening langt det smukkeste materiale og langt det mest eksklusive. Og får man først kobbertag, kan man være 100 pct. sikker på, at prisen stiger på huset. Investerer man i et kobbertag, får man pengene igen på lang sigt og lidt mere til.

Når vi taler om zink og kobber, er kobber det dyreste. Men kobberprisen stiger og falder, fordi den følger vedensmarkedsprisen. Når vi taler om det rent udførelsesmæssige, er et kobbertag også lidt dyrere end et zinktag,« forklarer Jørgen W. Hansen.

Vælger man et kobber- eller zinktag, skal man have fat i en tag- og facademontør, som er betegnelsen, der dækker over tidligere tiders blikkenslager.

»Vi har udarbejdet fagbeskrivelser til vore medlemmer, og vi udarbejder hele tiden nye versioner. Det er efterhånden blevet sådan, at arkitekter og ingeniører kræver, at arbejdet udføres efter vore fagbeskrivelser,« siger Jørgen W. Hansen, Tag- og Facadesektionen i Tekniq.