Den gamle chokoladefabrik – oh, lad den stå

I det varierede udbud af nye lejligheder i byen optræder de rustikke industriduftende boliger i en særlig kategori: De er både nye og gamle. De er underlagt visse restriktioner, som har givet dem snurrige hjørner og detaljer, og de har trods åbne køkkener og Philippe Starck-toiletter en gammel historie, der giver identitet.

Den gamle industriejendom har ikke ændret signaler, selv om den nu er ombygget til lejligheder. Over porten kan man læse navnet: Chokoladefabrikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Det er ikke nemmere, det er ikke billigere, men det er sjovere,« siger direktør, ejendomsudvikler John Kähler, den ene af de to ejere af Chokoladefabrikken på Nørrebro. Den godt 100 år gamle fabriksbygning er ved at blive omdannet til 21 stramt modernistiske ejerlejligheder. 16 af dem er færdige, de sidste fem i stueetagen er endnu kun streger på papiret og der er ingen dato for, hvornår de bliver færdige.

»Når man vælger at fokusere på eksisterende bygninger for at lave dem om til boliger, er det ikke for at komme billigere om ved det, for det gør man ikke. Der er flere restriktioner, man skal forholde sig til, men man får en historie foræret, som de mennesker, der skal bo i ejendommen, godt kan lide, og man får en mere spændende beliggenhed, end hvis man skulle bygge nyt ude på en åben mark,« siger John Kähler.

Chokoladefortid

Den 115 år gamle og i øvrigt bevaringsværdige ejendom ligger ud til Heimdalsgade og plot-spot midt i storbyen, tæt på Nørrebro Station og med udsigt til Nørrebrohallen.

Den grønne kile med cykelsti fra Frederiksberg til Østerbro går lige forbi, og bevæger man lidt i højden, har man en charmerende udsigt til byens tage og de nærmeste caféer.

Historien er også sød! Her var engang en chokoladefabrik kaldet Elisabethsminde, der i første halvdel af 1900-tallet producerede chokolader så fine, at fabrikken kunne kalde sig Kongelig Hofleverandør.

Siden har bygningen rummet lidt af hvert, både en moske og en skofabrik, men da man skulle cementere identiteten, var det chokoladefortiden, der lå bedst i munden, og nu står navnet med brune bogstaver hen over den nyrenoverede port ind til en fælles gård og altanfacaden.

Enkelt og rustikt

16 lejligheder fordelt på fire etager, hvoraf én er i to etager og altså går op på 5. sal. Det er resultatet, efter at man har skrabet det meste af indmaden ud og bl.a. nedlagt to trappeopgange til fordel for en ny.

Anden etape, der omfatter fem lejligheder i stueetagen, hvor der stadigvæk er erhverv, er ikke gået i gang endnu.

Bygningsrenoveringen har arkitekt Bryndis Stefánsdóttir stået for, mens designeren Morten Voss har taget sig af den detaljerede indretning af selve lejlighederne.

Enkelt og rustikt. Der er luft i rummene, ikke mange skillevægge, meget højt til loftet og store vinduespartier, der lukker lyset ind. Fra altangangen går man direkte ind i køkkenalrummet, men der er dog enkelte, som har entré. Køkkenet er indrettet, så det danner rum i rummet, derudover er der et eller to værelser samt et pænt, rummeligt badeværelse og – i visse tilfælde – et depotrum.

Målrettet

Morten Voss har formentligt haft unge, ukonventionelle, velhavende beboere i tankerne, sådan nogle, der har mere brug for et termostatstyret vinskab end for et børneværelse, da han traf sine indretningsvalg, og det er positivt, at nogen tør målrette boligen i stedet for bare at sigte på far-mor-og-to-børn-familien.

De sidste lejligheder prøver man da også at få solgt som forældrekøb eller investering med udlejning for øje.

Se alle billederne i galleriet til højre

Læs mere om lejlighederne på næste side ...

 

Lejlighedsplanen er ganske enkel. Så få rum som muligt. Franske altaner og ellers store vinduespartier med gamle vinduer i ny udformning. Gulvvarme under fyrretræsgulve fra Dinesen.

Åbent køkkenalrum, der fylder det meste, hårde hvidevarer, eksempelvis køleskabsskuffer fra Scholtés og vinkøleskab fra Samsung. Et rummeligt badeværelse med Philippe Starck-toilet, indbygget vaskemaskine/tørretumbler og Dansani Square håndvask nedfældet i stort toiletbord.

Hele ejendommen har fået nyt fjernvarmeanlæg, et centralt ventilationsanlæg, fibernet til internet, tv, IP-telefoni og en ny brandsikker trappe i stedet for de gamle, der er blevet lagt til lejlighederne.

Ud mod Heimdalsgade har man stadigvæk indtrykket af en næsten anonym fabriksbygning med ens vinduer over hinanden i fire etager og en dobbelt port i den ene ende. Mod gården er murene filtsede, der er lagt nyt eternittag, og vinduerne i øverste etage har fået en markant zinkindretning. Derudover er de lange altangange med frostet glasinddækning den mest markante fornyelse, men hvordan gårdmiljøer bliver, er det endnu svært at se.

Der er to lejligheder i Chokoladefabrikken, som endnu ikke er solgt. Under indtryk af markedssituationen har ejerne, Scout Development taget toppen af priserne, således at taglejligheden nu koster 3.600.000 kr, og lejligheden nedenunder 2.500.000 kr.