Dejlige drivhuse

Skal drivhuset være selvbyg af gamle vinduer eller nybyg med det nyeste elektroniske klimastyringsgrej? I mammutbogen »Drivhuse« fortæller Claus Dalby om forskellige typer drivhuse og deres ejere.

»Crystal Paladset« er navnet på dette drivhus på Mols, der er opført af et globetrotterpar. Huset, der er på 50 kvadratmeter, er inspireret af de britiske koloniherrers sommerpaladser i de indiske bjerge. Det er et professionelt gartnerdrivhus fra Jysk Driv-hus Montage, der har fået en højere rejsning på taget end de gængse drivhuse. Foto fra bogen Fold sammen
Læs mere

Ikke et ondt ord om det lille hobbydrivhus fra det lokale byggecenter. Det kan der komme rigtig mange gode timer ud af og lige så mange dejlige agurker, tomater, spansk peber, basilikum og alle de andre herligheder, man kan have i selv et meget lille drivhus.

Men er ambitionerne større, er bogen »Drivhusdrømme« et pitstop på vejen mod det rigtige drivhus. For bogens forfatter, haveentusiasten Claus Dalby, der selv er ejer af engelsk orangeri i victoriansk stil, har besøgt utallige drivhuse i ind-og udland og fortæller tilbundsgående om dem og hvorfor deres ejere valgte netop dem. De omkring 50 huse, Claus Dalby beskriver, dækker hele spektret: fra selvbyggerdrivhuset lavet af genbrugsvinduer til ti kroner stykket og til kæmpemæssige halv-professionelle væksthuse, der snildt har kostet det samme som et mellemstort parcelhus i en landkommune. Priserne på drivhusene får man nu ikke oplyst i bogen, til gengæld fortæller ejerne indgående om de tanker, de har gjort sig inden anskaffelsen og i forbindelse med opførelsen og den efterfølgende brug af deres drivhuse. Hertil kommer at flere af de drivhusejere, Claus Dalby interviewer i bogen, beredvilligt fortæller om alle de ting, de havde glemt at tænke på, eller som gik galt, da de opførte deres drivhus, og det er nyttig viden for kommende drivhusejere.

Blandt andet fremgår det af bogen, at man skal være opmærksom på kondensvand, ligesom man også skal tænke grundigt over solafskærmning, udluftning og evt. opvarmning. Især hvis man som alle de medvirkende i bogen gerne vil bruge sit drivhus som plantehus og hyggekrog vinter og sommer.

En gennemgang af interessante historiske drivhuse i Danmark, Sverige og England er det også blevet til i bogen, som nærmest kan bruges som en miniguide til sommerens haveture.

Undervejs i interviewene falder der også enkelte tip af til læseren. Men det er ikke for det dyrkningsmæssige, man skal læse bogen den skaber først og fremmest grobund for drømmen om et drivhus.

»Drivhusdrømme« af Claus Dalby er udkommet på Klematis. Bogen på 336 sider koster 298 kr.