Charlotte Vyff

»Nogle opfatter det at tale med sælgere og forhandlere som meget kommercielt, men de input, jeg får, bruger jeg jo ikke bare ukritisk.«

Under uddannelsen på Danmarks Designskole arbejdede Charlotte Vyff meget med skulpturelle møbler i træ. Et af resultaterne blev The Squid - et multifunktionelt møbel, der både kan bruges til at sidde på og til opbevaring.<br>Foto: Lise Lotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

»En havestol uden rigtige armlæn! Den er der ikke salg i,« sagde sælgerne fra Homebase, da Charlotte Vyff sidste år viste dem en prototype på hendes stol, Venice. Den har faktisk armlæn, men ikke i gængs forstand, det er snarere ryggen, som har små vinger, der fungerer som armlæn. En flot fornyelse, hvor design og funktion går op i en højere enhed.

Stolen blev præsenteret på møbelmessen i Köln i efteråret 2006, og i løbet af vinterhalvåret er den blevet en så stor succes, at sælgerne hjemme og i Europa allerede har efterlyst en opfølger.

Charlotte Vyff er uddannet fra møbellinjen på Danmarks Designskole i 2003 og har det sidste år været fast in-house-designer hos danske Homebase, der producerer havemøbler i fiberflet.

»På skolen arbejdede jeg meget med enkeltstående projekter, ofte lidt vilde idéer, som f.eks. skulle gøre op med den gængse opfattelse af, hvordan en reol skal se ud. Jeg skabte bl.a. en reol, som ligger ned i stedet for at stå op,« fortæller Charlotte, hvis afgangsopgave også var lidt usædvanlig, nemlig en bio-nedbrydelig ligkiste.

Under sin uddannelse var hun i praktik hos et dansk havemøbel-firma i Vietnam og kom derefter på en af de mest prestigefyldte designskoler i USA.

»Det eneste, jeg ikke nåede i min studietid, var at være i praktik på en dansk virksomhed. Derfor henvendte jeg mig til Homebase, da jeg blev færdig, og kom i otte ugers uofficiel praktik. Det forløb så godt, at de fastansatte mig.«

Hendes job spænder vidt fra selv at designe møbler til kontakt med andre designere, jævnlige besøg på fabrikken i Kina, oplæg til messer og til design af firmaets brochurer og webside.

»Det er spændende at arbejde med konkrete designopgaver, der skal løses inden for nogle faste rammer både med hensyn til materialer og tidsfrister, og hvor der er nogle modtagere i den anden ende. Det giver mig meget mere mening end at sidde og tegne et sofabord og så gå ud for at finde ud af, hvem der kan bruge det. Nogle opfatter det at tale med sælgere og forhandlere som meget kommercielt, men de input, jeg får, bruger jeg jo ikke bare ukritisk,« siger Charlotte og fortsætter:

»En anden del af mit job er at luge ud i vores store kollektion, så der kommer en rød tråd. Jeg arbejder for tiden med at skabe en kollektion af havemøbler, »Urban Living«, der også passer til de moderne lejligheder med små og store altaner.«

Kontakt til andre designere er også en af Charlottes opgaver. I år har det bl.a. været med designerparret Christina Strand og Niels Hvass, der har designet en kubistisk loungeserie for Homebase. Her er hendes opgave at være koordinator mellem designerne og håndværkerne, der sidder og fletter møblerne i Kina.

»Den opgave har været helt speciel, fordi Niels var min lærer på skolen. Han lærte mig i sin tid at tænke i helheder, i produktion og andre praktiske ting, som jeg bruger nu.«

Charlotte rejser ud til fabrikken i Kina fire-fem gange om året.

»Jeg har altid været lidt af en globetrotter og synes, det er spændende at møde andre kulturer. Men nu rejser jeg ikke kun for at opleve, men for at arbejde. Og her er udfordringen at skulle arbejde med mennesker fra helt andre kulturer og på et sprog, som man ikke umiddelbart kan kommunikere på. Efterhånden har jeg arbejdet med de samme håndværkere i over et år. De har lært mig at kende, og jeg dem, så vi sammen kan eksperimentere med nye former og fletmetoder. Nogle gange laver vi tre modeller, og så finder vi sammen ud af, hvilken der er bedst både med hensyn til designet og til produktionen,« siger Charlotte Vyff.

De vilde ideer får Charlotte afløb for i fritiden, hvor hun bl.a. arbejder med fotokunst, og så er hun ved at tage kørekort til motorcykel. Hun er god til at holde sit netværk ved lige, bl.a. ved at drøfte problemstillinger og ideer igennem med gamle studiekammerater. Men også kommende designere har glæde af hendes erfaringer. For nogle måneder siden holdt hun foredrag på Danmarks Designskole, og her anbefalede hun de studerende at tage kontakt til store og små virksomheder og arbejde der i en lille periode. »Det er den bedste måde at vise sine evner på. Det ved jeg af egen erfaring,« siger Charlotte Vyff.