Byggestop - igen

Erik Refners byggeri står atter stille, efter den nye entreprenør er koblet på sagen. Entreprenøren melder om forsinket leverance af materialer, og byggerådgiveren er bekymret.

Efter fundamentet blev lagt ved juletid, er byggeriet atter gået i stå på den nordsjællandske byggegrund. Det konstaterede arkitekt Jens Guldbæk, som agerer bygherre, mens Erik Refner er på rejse i længere tid <br>Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Regnen drypper ned over det færdige fundament i Nordsjælland, der ligger byggematerialer spredt over hele grunden, men ingen håndværkere at spore til trods for, at der ifølge planen skulle være fuld aktivitet. Forklaringen er bare et telefonopkald væk.

»Træet til at lave væggene til huset skulle være kommet i uge to, men den svenske leverandør fortalte, at leverancen blev forsinket, så den skulle have været kommet i går. Det er så ikke sket, og jeg kan ikke få svar på hvorfor - han skyder bare skylden på sin leverandør. Men før træet kommer, kan vi ikke komme videre,« siger entreprenør Jeppe Gamtrup i telefonen og tilføjer:

»Jeg havde selvfølgelig ikke regnet med, at det ville blive et problem, for jeg har før ringet til samme leverandør og bestilt træ til dagen efter, og materialerne til Erik Refners hus bestilte jeg før jul.«

Entreprenøren fra Hellebæk Byg mener dog, at selv med en uges forsinkelse er det stadig muligt at nå tidsplanen, som viser, at huset skal stå klar i uge 13.

Men der er bekymring at spore hos Erik Refners rådgiver, arkitekt Jens Guldbæk, der har fået fuldmagt til at agere bygherre, mens Erik Refner følger Galathea-ekspeditionen som fotograf for Berlingske Tidende. Jens Guldbæk er mødt op på denne regnvejrsdag og undrer sig over entreprenørens udmelding, for han har ingen erfaringer fra sine byggeprojekter, om at det skulle være noget problem at skaffe træ. Desværre er det dog ikke selv lykkedes arkitekten at få en melding fra Hellebæk Byg trods flere telefonopkald. Han håber dog stadig på, at entreprenøren kan leve op til både sin aftale og til de gode referencer, han og Erik Refner tog på ham, inden bygherren selv skrev under på aftalen.

»Men hvis der ikke snart sker noget, må vi tale med entreprenøren om at finde en anden, der kan fuldføre byggeriet. Det er der helt klare retningslinjer for i kontrakten med ham,« siger Jens Guldbæk, der er involveret i byggeprojektet som god ven til Erik Refner og ikke hyret professionelt.

Det er desværre langt fra første gang, at Jens Guldbæk er stødt på lignende udfordringer i løbet af sine mange års erfaring i byggebranchen. Men han fortæller, at hvis det bliver nødvendigt at finde en ny entreprenør, vil Erik Refner ikke lide den store skade rent økonomisk. Entreprenøren har nemlig ikke fået flere penge, end hvad han har udført arbejde for.

»Betal aldrig forud uden garanti - det er en af grundreglerne, når man bygger. Og når en byggeplads går i hårdknude, er det vigtigt at bruge energien på at finde ud af, hvordan man kommer videre. Hvem der har skylden er kun relevant, hvis der er tale om at kunne få erstatning. Når først parterne slås på liv og død, så taber alle - det er helt sikkert. Det gælder i stedet om at finde frem til, hvordan alle bedst kommer videre og med færrest mulige mén,« siger Jens Guldbæk.