Blovstrød er et smørhul

Familien van der Leeden synes, de har fundet det perfekte sted at bo for en børnefamilie. Her er alting tæt på, og der er ingen trafik, så landsbyens børn kan smutte rundt til hinanden, og forældrene kan nå det hele uden at stresse.

Idyl ved landsbyens gadekær med Blovstrød Kirke i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen

Harmoni, nærhed og natur. Det er de ord, Simone og Gunnar van der Leeden umiddelbart kommer til at tænke på, når man beder dem beskrive Blovstrød landsby, hvor de bor med Ida på otte og Tobias på fire år.

»Her er harmonisk, fordi vi er et lille samfund, hvor alle kender hinanden. I hele byen bor der 3.500 mennesker, og aldersspredningen er god og naturlig, måske med overvægt på børnefamilier. Mange, der er opvokset i Blovstrød, flytter tilbage, når de selv får familie, men man er også meget åben og tolerant over for tilflyttere som os,« siger Gunnar van der Leeden.

»Nærheden er helt bogstavelig. Der er under 400 meter til børnehaven, skolen, svømmehallen, Idas spejder, og hvad vi ellers har brug for, og det gør altså livet meget nemmere for en travl børnefamilie. Det er et utroligt trygt sted for børnene at vokse op, vi kan roligt sende børnene rundt til legekammeraterne, for de bor allesammen lige i nærheden, og her er ingen trafik,« siger Simone van der Leeden.

»Fra Blovstrød og nordpå kører man gennem skov 20-30 kilometer, og vi ligger lige op til øvelsesterrænet ved Høvelte Kaserne, der ikke bruges så meget mere, det er fredet og opleves mest som et stort naturområde,« fortsætter Gunnar van der Leeden, der både er ivrig orienteringsløber og kører meget på mountain bike.

»Man kan sagtens køre 100 kilometer i naturen her omkring uden at køre to gange på samme sti. Hele familien er meget naturinteresseret, vi overnattede f.eks. på primitive lejrpladser i naturen i vores sommerferie, og vi har et familiemedlemskab af orienteringsklubben Birkerød, så børnene er også med på orienteringsløb,« siger Gunnar van der Leeden.

»Men vi har heller ikke langt til stranden eller til f.eks. Louisiana. Vi tager også tit på familietur til København, men vi er nu glade, når vi er hjemme i Blovstrød igen,« siger Simone van der Leeden.

Blovstrød landsby syd for Tokkekøb Hegn er placeret på et højtliggende naturskønt sted ved Kongevejen i Allerød Kommune. Den kaldes Fiberbyen Blovstrød, fordi der er indlagt fibernet i langt størstedelen af byen. Blovstrød er nævnt første gang i 1265 som Blaustruth, og man mener at navnet refererer til den første, der ryddede skov her ved vestenden af Sjælsø. Blovstrød Kirke, der ligger tæt på landsbyens lille fredede gadekær, er en af landets ældste. Skibet og koret er opført i den romanske tid, et stykke før år 1200, og man kan stadig ane omridsene af vinduer fra kirkens ældste tid.

I 1960erne var sognepræsten Harald Søbye med til at bringe Blovstrød i medierne. Søbye, der der også var præst for Sjælsmark Kaserne, talte mod oprustning, militarisme og krig og nægtede at bede for kongehuset, han støttede datidens autonome og viede bøsser og lesbiske. Han blev i 1964 fyret af daværende kirkeminister Bodil Koch.

Hvor der er en kirke, er der også en kro, og Blovstrød Kro er fra 1763 og kendt over hele Sjælland.

Gunnar van der Leeden kendte lidt til området fra sine 14 år i Livgarden, hvor han sluttede med rang som kaptajn, men det var helt tilfældigt, at familien for fem år siden flyttede til Blovstrød, da lejligheden på Frederiksberg var blevet for lille.

»Vi ville gerne bo nord på og tæt på naturen. Birkerød var for dyr for os, så vi kikkede på et par huse i Allerød, der ikke rigtigt var os, men så kørte vi rundt et par eftermiddage og faldt fuldstændigt for Blovstrød-området,« fortæller Simone van der Leeden, der er lærer på en specialskole i Hillerød, mens Gunnar van der Leeden arbejder i headhunterfirmaet Ray & Berndtson A/S, der har kontor i Nyhavn.

Simone kan cykle på arbejde på en halv time – og køre dertil i bil på ti minutter, mens Gunnar kan komme fra sin hoveddør i Blovstrød til kontorstolen i Nyhavn på en time med cykel, S-tog og Metro.

De fleste i Blovstrød arbejder i København, Hillerød, Allerød eller andre af de større byer i omegnen, men da her også bor en del ældre, er der også liv i landsbyen mellem 8.00 og 17.00.

»Samlingspunktet er naturligvis skolen, der er tosporet fra børnehaveklasse til og med 9. klasse, og hvor der går 400 børn. Men der er også mange foreninger – især idrætsforeninger – hvor folk mødes,« siger Simone van der Leeden, der selv underviser i forældre-børn gymnastik.

»Vi kendte ikke stedet på forhånd, men vil meget gerne sprede budskabet om, at det er et smørhul, specielt for børnefamilier. Det opdagede vi med det samme, og det går mere og mere op for os, jo længere vi bor her,« slutter Gunnar og Simone van der Leeden, mens Ida og Tobias leger med en stor tilløbende kattekilling, der synes at være helt enig med familien om, at Blovstrød er et skønt sted at bo.