Bambus genopstået fra de døde

Efter en sommer med sprængstof under rødderne og eksperternes dødsdom er den sorte bambus blevet grøn.

Død ser den ud. Og mange steder er den gravet op, bambussen. Nu skyder den. Fold sammen
Læs mere

Sådan lyder meldingen fra Det Kgl. Danske Haveselskab, hvor formanden Jane Schul, til sin store overraskelse må erkende, at den græsart man i foråret afskrev efter mere end hundrede år i dansk jord, skyder igen, skriver Urban.

»Det er meget overraskende. Jeg har netop med mine egne øjne erfaret, at den sorte bambus står i meterhøje skud de steder, hvor man ikke har orket at sprænge eller grave rødderne væk,« siger formand og landskabsarkitekt, Jane Schul.

Hun understreger, at den eksotiske evergreen, der har prydet og plaget danske haver og parker i mere end hundrede år ikke blev dødsdømt på grund af ond vilje. Men manglende viden.

»Da den gule bambus i 1970'erne begyndte at blomstre - og døde - kom det bag på alle. Og selvom ikke alle planteslægter opfører sig ens, har man paralleliseret og automatisk regnet med, at den sorte ville lide samme skæbne,« siger Jane Schul. Hun tør slet ikke tænke på, hvor meget bambus, der i løbet af de seneste måneder er fjernet med håndkraft, gravemaskiner og sprængstof i landets haver, fordi ejerne regnede med, at planterne var færdige.

»Folk har brugt formuer på at få fjernet rødder. Og jeg har selv været med til at rydde, jeg ved ikke hvor meget af den sorte bambus, fordi jeg troede, at den var død,« siger Jane Schul.