Bål i haven – nemt og sikkert

Midsommer betyder bål. Og bål betyder skumringshygge for både store og små i flammernes skær. Fat spaden og brug et par af de lyse aftener på at lave en bålplads, der også holder efter sankthans. Læs her hvordan, og hvilke regler der gælder.

»Man skal altid tænke sig grundigt om, før man anlægger noget stationært i haven. Først og fremmest skal man tage sig god tid til at udforske de forskellige kroge i haven for at finde den plet, der har den bedste kombination af læ, udsigt og aftensol,« siger Casper Kjerumgaard fra Bolius. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: iStock

Når solen forsvinder fra terrassen, er det rart at kunne samles omkring varmen fra et knitrende bål. Men ud over at være det lune centrum for samværet med familie og venner, kan bålet også bruges til hyggelige aktiviteter som for eksempel at riste skumfiduser, bage snobrød eller fortælle røverhistorier, mens mørket falder på.

Derudover findes der masser af smart bålgrej blandt andet særlige stativer med tilhørende bålgryder, der kan omdanne bålpladsen til et regulært udekøkken. En god bålplads kan hurtigt gå hen og blive havens bedste samlingssted – især hvis den er smukt lavet og ligger det rigtige sted.

Følg også boligstoffet på Facebook   

»Den simpleste måde at få bål i haven er med et flytbart bålfad. Det er en fin løsning, hvis man har flere gode oaser, som man vil skifte imellem. Men der bliver aldrig helt den samme hygge og stemning som på en rigtig bålplads,« siger Casper Kjerumgaard, fagredaktør hos Bolius Boligejernes Videncenter.

Han går ind for de enkle og nemme løsninger.

»En bålplads skal frem for alt være hyggelig og gerne så tilpas simpel, at man selv kan lave den. Det behøver ikke ende i et stort og ambitiøst anlægsprojekt. Man kan for eksempel lave bålpladsen det første år og siddepladserne det følgende, siger Casper Kjerumgaard.

Til gengæld anbefaler han, at man gør noget ekstra ud af placeringen i haven.

»Man skal altid tænke sig grundigt om, før man anlægger noget stationært i haven. Først og fremmest skal man tage sig god tid til at udforske de forskellige kroge i haven for at finde den plet, der har den bedste kombination af læ, udsigt og aftensol,« siger Casper Kjerumgaard fra Bolius, der tilråder, at man går nogle ture i haven på blæsende dage, så man kender havens vindforhold og ikke anlægger bålpladsen i det allermest vindomsuste hjørne.

Derudover er det selvfølgelig vigtigt at tage hensyn til naboerne, så røgen ikke driver ind over deres terrasse.

At vindforholdene er yderst vigtige at vide noget om, kan Pil Storm Giersing, som er fra Beredskabsstyrelsen, også tale med om.

»Vind og bål er en dårlig cocktail. Blæser det bare fem meter pr. sekund, skal man faktisk fordoble sikkerhedsafstanden til alle brændbare materialer, og blæser det mere end otte meter pr. sekund, er det helt forbudt at tænde bål,« siger Pil Storm Giersing, der også maner til forsigtighed, når det gælder brug af tændvæske til at få gang i flammerne.

»Mange brandskader sker, fordi folk bliver utålmodige og vil have fut i tingene. Så hælder de tændvæske på, og pludselig kan flammerne blive så voldsomme, at de antænder noget brændbart i nærheden. Herfra kan ilden hurtigt sprede sig til hegn, huse og carporte,« siger Pil Storm Giersing.

Hun anbefaler, at man dropper tændvæsken og i stedet bruger optændingsblokke eller pindebrænde, og i øvrigt væbner sig med tålmodighed.

»I virkeligheden bør man følge de samme regler, som når man fyrer op i sin brændeovn, og der ville man jo heller aldrig hælde tændvæske på.«

 

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her 

Gode tilbud fra Boliga.dk: 

Synliggør din bolig

Tilstandsrapport 

Skødeskrivning/køberrådgivning

Boligfoto