3 gode bolig-råd fra designtalentet

Det er en drømmestart for enhver kunstner, når afgangsprojektet bliver spottet og sat i produktion. Sådan en start har keramisk formgiver Gry Fager fået med stellet Mormor, der hylder gamle traditioner og overset tilbehør. Præcis som Grys private indretning.

Gry Fager har selv syet hængestolen, der mest fungere som gynge og vugge for sønnen Eskild. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Peter Helles Eriksen

Vinduernes mælkehvide striber vidner om måneder med regn, som ingen har gidet pudse væk. Et hurtigt blik gennem ruderne afslører, at stueetagen står tom.

Se Gry Fagers hjem i billedgalleriet til højre

Og det har den gjort, siden den gamle barber måtte dreje nøglen om og overlade kvadratmeterne til slukkede radiatorer og mørke. Ja, altså lige indtil nu, hvor keramisk formgiver Gry Fager pudser vinduerne, tænder for lyset og i den grad tænder for varmen, når hendes ovn kører på fulde omdrejninger, mens ler bliver til faste former med stærke udtryk.

To etager længere oppe i andelsforeningen på Østerbro bor 27-årige Gry med folkeskolelærer Anders og deres lille søn Eskild på fire måneder. Den treværelses lejlighed er indrettet med lige dele nyere design, ældre arvestykker og hjemmelavede anordninger, der vidner om, at her bor et ungt par med blik for tidens trends sat ind i en personlig og kreativ ramme.

»Altså, vi har jo to store udfordringer, der er med til at bestemme vores indretning. Det er plads og penge. Det betyder, at hver en krog er udnyttet efter bedste evne, og at jeg har udviklet et tingfinder-gen, der gør, at jeg er blevet god til at finde og bruge gamle møbler, der ser smukke ud, når de mikses med nyere design. Enten fordi de ældre møbler får en klat opfriskende maling, eller fordi de er lavet i en type træ, der er blevet moderne igen,« fortæller Gry Fager.

Det med at hive gamle former og strukturer frem og sætte dem ind i en moderne kontekst er også udgangspunktet for Gry Fagers stel, Mormor, der blev kåret til årets porcelæn her i sektionen for nogle uger siden. Stellet består af kopper, tallerkener, krukker, skåle, smørbrikker og kander med dekoration fra velkendt og traditionelt køkkenlinned som blå- og hvidstribede viskestykker og strikkede karklude.

Stellet refererer dermed til den stemning af hygge, traditioner og sociale funktioner, som køkkenet har og måske især havde på vor bedstemors tid.

Læs også:
Fire nye buzzwords i boligen
6 hotte design-nyheder
Her er årets bedste danske design
Dansk design vælter sig i priser
7 designtips til dit hjem
Sådan arbejder design-kometen

»Jeg har taget noget meget genkendeligt og omsat det til noget andet. Idéen var at tage fat i tekstiler fra køkkenet, som ellers ikke tillægges værdi, og give dem en æstetisk revival, men bestemt også med en funktion. Essensen for mig er nemlig at designe smukke ting, og gerne med et humoristisk twist, som skal kunne bruges i hverdagen,« siger Gry Fager.

Stellets æstetiske og funktionelle kvaliteter blev hurtigt spottet af Normann Copenhagen på sidste års Formland-messe, hvor Gry udstillede sit afgangsprojekt. Og hurtigt var den unge formgivers lykke gjort. I dag produceres Mormor under Normann Copenhagens vinger, og folk i branchen har fået øjnene op for Gry Fagers talent. Et talent, der også rækker ud over det keramiske.

Senere i år kommer en serie puder i handlen, som Gry står bag. For hvorfor lade sig begrænse til materialet ler, når man som hun også er ferm med nål og tråd og har masser af kreative tanker, der takket være misundelsesværdig handlekraft ikke bare bliver inde i hovedet.

Gry Fagers 3 gode råd til boligen

1. Sørg for altid at have friske blomster og grønne planter rundt omkring i boligen. Det hjælper på humøret.

2. Hvis man som jeg er et rodehoved, så er det en rigtig god idé at anskaffe sig mange opbevaringskasser, så tingene har hver sin faste plads. På den måde er der ingen undskyldning for bare at lade bunkerne af papir og nips tårne sig op.

3. Kombinér nyt og gammelt. Og kombinér materialer som f.eks. kurv, træ og tekstil. Det gør hjemmet mere sanseligt. Farver er også vigtige. I hvert fald for mig, der ikke bliver glad af at gå rundt i et helt hvidt univers.