Vores huse bliver større og større

Trods krise og øget fokus på miljøhensyn kræver vi mere og mere plads. Parcelhusejerne vægter plads til større børneværelse, arbejdsværelse eller køkken-alrum højt.

»Hvis man spørger en ung familie først i 30erne om deres boligdrømme, så siger de, at de ønsker sig et hvidt hus i to etager på 140 kvadratmeter og en rigtig god grillterrasse.« Det fortæller fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der har forsket i parcelhuse i mange år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Huskøbere køber større hus år for år. Det viser en statistik,som ejendomsmæglerkæden Home har lavet for Bolius. Lige op til krisens start i 2008 faldt størrelsen på de boliger vi købte, men siden er vi gået efter større boliger.

»Boligerne er blevet syvkvadratmeter større på fem år, og det kan mærkes,« kommenterer Mads Ellegaard, som er relationschef i Home.

»Det er tydeligt, at de mennesker, som er blevet godkendt til at købe en bolig, har valgt at veksle det markante prisfald og den lave rente til mere komfort og plads.«

Også tal fra Danmarks Statistik viser, at vi bor større. I dag har vii gennemsnit 52 kvadratmeter pr. person mod43 i 1980. Tallet er steget så voldsomt, både fordi vores boliger er blevet større, og fordi flere danskere bor alene. I parcelhusene er det f.eks. kun en tredjedel, som har hjemmeboende børn.

»Vi ønsker mere plads, fordi vi i dag stiller krav om, at børnene skal have deres eget værelse, samt et multimedie/legerum og gerne et kontor til mor og far. Ellermåske skal der være et værelse til delebørn i de sammenbragte familier,« siger Bjørn Bo Klahn, som er bygningskonstruktør og fagekspert i Bolius.

Læs også: Bor jyder anderledes end københavnere?

Vi får med andre ord hele tiden nye behov ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

»Helt banalt kan man sige, at hvis man er midt i 30’erne eller 40’erne og bygger hus, så går man ikke under den standard, vores egne forældre havde - helst over,« siger Jesper Bo Jensen, som har forsket i parcelhuse igennem mange år

»Hvis man spørger en ung familie først i 30’erne om deres boligdrømme, så siger de, at de ønsker sig et hvidt hus i to etager på 140 m2 og en rigtig god grillterrasse. Men det viser sig, at de 140 m2 kun er deres første bolig. Så kan de godt tænke sig noget større, når de har to-tre børn,« siger han.

Og der er meget fokus på børnene, når vi tænker i bolig. »De skal gerne have plads at boltre sig på. Men vi skal også have et stort køkken- alrum, og så er der hjemmekontoret. Viktualierummet er også kommet lidt ind igen. Nu hvor vi går op i det nordiske køkken, skal vi have plads til at opbevare havtorn, hyben og perlebyg,« siger han.

De nye behov får vi ifølge fremtidsforskeren, fordi vi er blevet rigere. »Over lange perioder er vi blevet 2,5 procent rigere om året. Vi har fået bedre råd, og dermed bliver husene bedre.«

Boligerne er blevet ved at vokse siden 1900-tallet. »Tempoet er vekslet for, hvor meget de er vokset - nogle gange er det gået hurtigt, andre gange har det stået i stampe, og under krisen er der ikke sket det store, men vi er ikke gået i stå,« siger Jesper Bo Jensen.

Husene er dog blevet større på en anden måde under krisen. »Mange har bygget til, fordi det har været svært at sælge boliger. På den måde har de fået de ekstra kvadratmeter, de gerne ville have.«

Den tendens ser Bjørn Bo Klahn fra i Bolius også. »Vi har i de senere år set rigtig mange tilbygninger, fordi folk ikke har kunnet sælge, og renten har været lav. Og når folk beslutter sig for at bygge til, er det gerne omkring 50 m2,« siger han.

Kim Meldgaard, marketingchef i Huscompagniet, som bygger parcelhuse, siger, atde over de sidste 10-15 år tydeligt har mærket, at kunderne vil have større huse.

»Der er en magisk grænse på 150 kvadratmeter, som folk ikke vil under, når de skal have bygget et nyt hus,« siger han. Huscompagniet bygger især huse mellem 150 og 170 kvadratmeter.

»Det vil være skørt at bygge mindre, er de tilbagemeldinger vi får fra vores sælgere og ejendomsmæglerne, som de arbejder sammen med i forskellige projekter. Både fordi kunderne gerne vil have plads, men også for at sikre en god gensalgsværdi, og fordi det økonomisk bedre kan betale sig at bygge et 10 kvadratmeter større hus fra bunden end at skulle bygge ud senere.«