Villalejlighed med lys og sammenhæng

Taina Piippola designer accessories af kelotræ fra hendes fødestavn i den finske del af Lapland. Nutidens hjem er en villalejlighed i Frederiksværk, og lyset spiller en afgørende rolle i boligen

Køkkenøen var lidt af en nødløsning, da lejligheden blev købt, men nu er den blevet uundværlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Stephan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskriv dit hjem med tre ord?

Lys, moderne landsbylejlighed.

Hvorfor bor du, som du gør?

Et ønske om at bo tæt på natur og vand.§Hvad er det allerførste, du gør, når du kommer hjem?Jeg kommer som regel sent hjem, så det første jeg gør, er at tænde lys – både elektrisk og levende. Er det sommer, trækker jeg en Fatboy-sækkepude ud på altanen og lægger mig og læser aviser og blade derude.

Hvilket rum er dit yndlings rum og hvorfor?

Stuen, som er lys og rummelig og ligger i forlængelse af køkkenet og spisekrogen. Det er husets navle og centrum.

Hvad er du mest glad for i dit hjem?

At der er loft til kip og ovenlysvinduer i de fleste rum. Det er vigtigt med lys og luft – både mentalt og fysisk. Jeg kan ikke tåle indelukkethed, og når man bor i en lejlighed, er lys fra naturlige kilder og en altan altså nødvendigt.

Hvilken ting i dit hjem har størst affektionsværdi?

Jeg er flyttet så mange gange, at jeg har lært løbende at skille mig af med ejendele, så manøvren er ikke så besværlig. Jeg har normalt ikke svært ved at give slip på mine ting (efter at have nydt dem i et stykke tid). Derfor kan jeg heller ikke komme i tanke om én bestemt ting, der er meget betydningsfuld for mig. Dybest set samler jeg nok mest på oplevelser, og jeg prøver at leve efter devicen ’the most important things in life are not things’.


Hvad er det bedste minde, du har fra dit hjem?

Det må være den første sommer, hvor vi rigtigt kunne opdage nabolaget og strandene og sidde og nyde de sene aftener på den store altan.

Hvad har du senest købt til din bolig?

Et keramisk Kähler-vægur og nogle forskellige billedrammer fra IKEA.

Hvad vil du aldrig have inden for din dør?

Lædersofaer, kunstige planter, lysstofrør og store højttalere. Jeg ville ønske, at jeg kunne tilføje en stor fladskærm til den liste – men den står allerede i min stue. Det er dog mest min søn, der har glæde af den.

Hvad kunne du godt tænke dig at lave om?

Rigtigt mange ting. Men kun, hvis jeg skal blive boende her over en længere periode – men jeg har nomadeblod i årene, så man ved aldrig. Det ville være praktisk at bo tættere på byen (København), men på den anden side er jeg blevet meget glad og nærmest
afhængig af naturen i denne del af landet. En renovation ville starte i køkkenet og fortsætte med døre og gulvlister i hele lejligheden.

Hvordan er dit forhold til dine naboer?

Fint. Mine underboer er rigtigt søde, og vores sønner går i samme klasse. Når man deler et hus, er det vigtigt at kunne samarbejde og blive enige om de små og større ting.

Hvor flytter du hen næste gang?

Det må være til noget, som ligner det, jeg bor i nu – eller et byhus. Men gerne i stueplan og med direkte udgang til have. 

Facebook: Mere bolig og livsstil