Vi griller både med røg og gas

Danskerne vil gerne nørde med grillen, og derfor bliver der også investeret i røgovne og det helt store ekstraudstyr. Men til hverdag vinder gasgrillen over den tidskrævende grill med kul.

Rotisserie er sommerens store tendens, hvis du skal imponere bag grillen. Her kan du opnå en lige fordeling af varmen, fordi udstyret selv sørger for at rotere konstant. Det fås i en udgave til spyd, hele stege eller kyllinger og med en kurv, så man kan grille sine kartoffelbåde eller et helt farsbrød/Weber Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når sommermånederne nærmer sig, og de korte ærmer bliver fundet frem, begynder danskerne at varme op til den helt store grillsæson. Vi er nemlig blevet et rigtigt grillfolkefærd, og man skal nødigt gå ned på udstyr. Denne sæson bliver der satset stort på røgovne og rotisserieudstyr – udstyr, der drejer rundt og steger maden jævnt over alt.

Stig Pedersen er marketingdirektør hos Weber, og han fortæller, at danskerne er blandt de modigste og hurtigste, når det kommer til nye grilltendenser:

»Grillkulturen er helt vild i Danmark, og vi er helt klart bannerførere, når det kommer til avanceret mad på grill,« siger Stig Pedersen og fortsætter, »Verden går mere og mere over til gasgrill. Danmark er allerede rigtig langt fremme i forhold til det. Det vokser meget mere i Danmark end i resten af verden.«

Gas til hverdag

Gasgrillen vinder indpas og er i øjeblikket den mest solgte. Kim Schulz fra Det Danske Grill Landshold vurderer, at folk har accepteret, at en grill koster lidt mere og er villige til at finde pengene frem til noget effektivt kram. Gasgrillen gør grill til hverdagsmad, for der er ikke noget besvær med at tænde op i kullene og vente på, om de nu er varme nok. Det fungerer faktisk præcis som et komfur.

»Du får meget mere grilloplevelse ud af at have en gasgrill, da du virkelig får den brugt. Det er ikke noget problem i forhold til smagen, for når fedtet drypper ned, brænder det af og kommer tilbage igen som aroma. Gasgrill vinder faktisk ofte i smag over kuglegrill – man er jo ikke interesseret i selve kulsmagen, men i den lækre aroma,« forklarer marketingdirektør Stig Pedersen, der stiftede Det Danske Grill Landshold i 2008 og har været holdleder siden da.

Kul i weekenden

Selv om gasgrillen er blevet den helt store hverdagsfavorit, er det noget andet, der trækker i weekenderne, hvor der er mere tid. Der skal der røges!

»Hele tendensen med røg er gået amok. Det er blevet som et krydderi. Røg har betydet enormt meget for grill – på linje med, hvad Johan Bülow har gjort for lakrids,« siger marketingdirektør Stig Pedersen.

Røg og damp er blevet en weekendbeskæftigelse, der kan vare i timevis. Der gemmer sig en ro i at bruge lang tid på at lave mad af højere kvalitet i weekenden. Det kaldes low & slow, når maden tilberedes ved lav varme i længere tid f.eks. ved indirekte varme på grill eller i røgovn. Det er gerne omkring 100 grader, og det gør en stor forskel i forhold til at lave det samme stykke kød ved 200 grader på den halve tid.

»Pulled pork kan du sætte over om morgenen og så have mad til aften. Det, du får ud af investeringen, er kvalitet, der er så meget bedre,« fortæller Stig Pedersen og forklarer, at den vellavede mad øger livskvaliteten.

Det kræver ikke det store at komme i gang med at bruge røg i sin madlavning.

»Folk er lidt forskrækkede for det, men man skal egentlig bare have styr på sin røgflis og røgtræ. Fisk skal gerne kunne hænge og få koldrøgning,« siger Stig Pedersen. Han forklarer også, at man ikke behøver gå ud og investere i nyt udstyr for at eksperimentere med røg. De fleste har allerede en kuglegrill, og hvis man smider røgflis på den, kan man varmrøge en laks på omkring 12 min. Rygeflisen kan naturligvis også fås med særlig smag, der tilføjer andre nuancer til kødet, om det så er æble eller Jack Daniel’s.

Grilludstyr der skal ses

En stor del af grillfornøjelsen består i det skinnende udstyr, der følger med madlavningen i det fri. Denne sæson gælder det rotisserie og røgovn, hvis man vil være med fremme i førerfeltet.

»Vi er begyndt at flytte os væk fra at være en nation af pølse- og koteletgrillere og hen mod, at alt kan laves på grillen. Det er stadig de første spæde skridt, men der er rigtig meget ekstra grilludstyr på markedet nu, og det er bl.a. med til at åbne folks øjne for mulighederne,« siger Kim Schulz fra Det Danske Grill Landshold.

Marketingdirektør Stig Pedersen lægger da heller ikke skjul på, at en del af det sjove gemmer sig i at have det rigtige udstyr.

»Det er lidt ligesom med golf – man kan ikke få udstyr nok! For mænd er det jo lidt ligesom at sparke dæk, når man er hjemme hos hinanden og tjekker, hvad de andre har af udstyr,« griner han og fortsætter:

»Den gennemsnitlige danske mand kan jo ofte ikke lave så meget mad indenfor. Men han kan lave gourmetmad om sommeren på grillen.«