Undgå møl i hjemmet

Om du opdager dem, fordi melet fra køkkenskabet pludselig hænger sammen i en klæbrig masse, eller fordi der er kommet huller i din uldsweater, er ligegyldigt. Møl er ikke et dyr, som du gider have besøg af. Her får du råd til at undgå dem – og slippe af med dem.

Møl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Der findes de møl, der flyver rundt i køkkenet på jagt efter mandler og havregryn, som de kan gå om bord i. Og så findes der de møl, som flyver rundt i det lune soveværelse og leder efter en plads i klædeskabet, hvor de kan lægge deres æg, og larverne senere kan guffe løs af de lækre uldsweatre.

»Der findes flere arter af møl. Klædemøl og pelsmøl er dem, du typisk finder i dit klædeskab. Melmøl og tofarvede frømøl er dem, du typisk finder i køkkenet. Men om det er den ene eller anden art, du støder på, betyder nok ikke så meget, hvis du allerede har fået dem indenfor – de fleste af os vil nok helst være helt fri for møl,« siger seniorfor sker ved Aarhus Universitet, Karl-Martin Vagn Jensen.

Ofte har du selv bragt møllene med hjem

Det kan være svært at undgå at få besøg af de sultne kræ, og faktisk er det højst sandsynligt dig selv, der tager med dem indenfor i første omgang.

»Møllene i køkkenet kommer ofte ind i hjemmet med de madvarer, vi transporterer hjem fra supermarkedet, mens møllene i klædeskabet kommer, når vi flytter f.eks. en sofa fra marskandiseren hjem eller låner en sweater,« siger han.

Oftest kommer møllene ind i dit hjem som æg eller larver, og du opdager dem først, når de enten flyver rundt foran næsen på dig eller sidder mageligt på indersiden af din skabslåge. Og selv om du skynder dig at klaske dem, du ser, så er der højst sandsynlig allerede lagt nye æg, og snart vil små nye møllarver være klar til at gnaske sig gennem dine ting.

Det kan du gøre

Heldigvis er der noget, du kan gøre, hvis de er kommet indenfor, også inden din favoritsweater er omdannet til et hullet kludetæppe, eller dine tørvarer er blevet fadebur for møl i voksealderen. Karl-Martin Vagn Jensen påpeger, at møl først og fremmest gerne vil have det lunt, men ikke bryder sig om, at det bliver for varmt.

»Med køkkenmøllene kan du, hvis du vil være helt sikker på at komme af med dem, komme dine fødevarer i ovnen en time på 55 grader. Så dør møllene. Eller du kan lægge varerne i fryseren et par døgn, det tager dem også,« siger han.

Sidstnævnte er også en mulighed, hvis du har møl i tøjet. Der er selvfølgelig det ene problem ved varme- eller fryseprojektet, at det kan være ret svært at bage eller fryse hele klæde- og køkkenskabet, og så må du ty til andre metoder.

»Sørg for at få gjort grundigt rent. Der skal ikke plaskes med en masse vand, så risikerer du bare, at forholdende for møllene bliver endnu bedre. Brug i stedet en opvredet klud og kom godt ind i hjørnerne og slut af med at støvsuge det hele godt og grundigt,« siger Karl-Martin Vagn Jensen og understreger, at det i nogle tilfælde kan være effektivt at supplere med et middel mod møl, specielt de steder, der befinder sig højt oppe.

»I de kroge, hvor støvsuger og rengøringsmiddel ikke kan komme, f.eks. i sprækker og revner højt oppe, hvor møllarver gerne vil kravle hen og forpuppe sig, kan det være effektivt også at bruge et middel af dem, der er mærket til møl, så du er sikker på, du får de æg eller larver, der gemmer sig der, med,« siger han og tilføjer:

»Vær forberedt på, at der vil dukke møl op i en periode efter behandlingen, så gryn og mel og andre tørre kolonialvarer skal opbevares i lukkede beholdere eller tætte plastposer.«

Efter dit varme- eller fryseprojekt vil der stadig være rester af møllene tilbage, nemlig de døde æg. I gamle dage sigtede man melet, i dag smider man det typisk ud og køber nyt. Men i virkeligheden er det ikke nødvendigt. De døde æg skader nemlig ikke, påpeger Karl-Martin Vagn Jensen.