Trådløs musik i hele hjemmet

De trådløse musikløsninger gør det muligt at streame musik direkte fra nettet uden andet end et tryk på din smartphone eller iPad.

Trådløse musikløsninger i hjemmet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går efterhånden kun en vej – CD’er, DVD’er og Blurays optager fysisk plads i hjemmet, så flere og flere går over til det digitale bibliotek af film eller musik, der ikke fylder andet end usynlige og ryddelige MB.

På musikfronten betyder det, at der er størst efterspørgsel på de trådløse musikløsninger, hvor du kan afspille musik direkte fra eksempelvis streamingtjenester.

Nogle af de mest brugte streamingtjenester til musik er Spotify og WiMP, hvor du ved at betale et fast beløb om måneden har fri adgang til hele musikkataloget, der ligger derinde. Streaming er en måde at hente indhold ned uden at lagre det, modsat når man eksempelvis downloader musik på iTunes.

Derfor har man med wifi-højttalersystemer næsten ubegrænset adgang til musik online.

»Tendensen inden for lyd til hjemmet er uden tvivl trådløse musiksystemer, der streamer musik direkte fra internetradiostationer, streamingtjenester eller musikbiblioteker. Vores musikvaner har ændret sig i takt med, at udbuddet af streamingmusik er vokset enormt – og det er nemt og billigt at få adgang til stort set al musik,« fortæller Pernille Hargaard, der er marketingansvarlig hos Bose Denmark.

Alt elektronik kan være trådløs

Trådløs højtaler, trådløs forstærker, trådløs subwoofer. Der er ikke nogen grund til at nedprioritere den gode lyd, bare fordi det skal være smart og trådløst.

Hos Hi-Fi Klubben oplever de, at Sonos og Bluesound er dominerende spillere på markedet for trådløse musikløsninger. Sonos har også udviklet en playbar, der er specielt henvendt til tv-lyd, som du sætter direkte til tv’et.

»Lyden skal være en integreret del af vores hjem, hvor vi let kan få adgang til præcis den musik, vi ønsker at høre – hvor som helst i hjemmet,« fortæller Pernille Hargaard.

Hos Bose fremhæver de deres SoundTouch wifi-musiksystem, hvor du kan streame din yndlingsmusik med seks forudindstillinger blot ved at trykke på en knap. Det er en måde, som de tror på fremadrettet.

»Lydmæssigt kan den trådløse streaming godt måle sig med ledningsforbundne løsninger. Forskellen kan være forbindelsen. Men ved streaming via wifi har du stabil forbindelse, overalt hvor dit wifi-hjemmenetværk fungerer, men forbindelsen bliver aldrig bedre end dit wifi-netværk,« siger Pernille Hargaard fra Bose.

Tænk trådløs og få mere værdi i hjemmet

Hos HI-FI klubben oplever de, at mange tænker de trådløse musiksystemer ind, allerede når de bygger eller renoverer. Nogle nøjes med at forberede huset til, at det kan sættes op, men det er stadig noget, der giver huset en merværdi ved et eventuelt salg.

Det kan nemlig godt blive en dyr omgang, hvis hele huset skal have installeret særlige højttalere, der er specielttilpassede de enkelte rum. Men hvis håndværkerne har det på tegningerne fra begyndelsen, letter det arbejdet en hel del i forhold til at installere det senere.

»Hvis man tænker det ind i nybyggeri eller renovering, kan man lave det bedre, federe og billigere. Det bliver hurtigt nogle hovsaløsninger, hvis man bagefter skal til at skære det ind i nogle nye vægge,« forklarer Bjarke Lippert, der er salgschef hos Hi- Fi Klubben.

Det kører på batteri

Trådløse løsninger er en generel tendens og ekstremt efterspurgt.

»Det, folk mener, når de siger trådløst, er som regel, at der ikke er en ledning, der forbinder eksempelvis højttaler og afspilningsenhed. Men 100 pct. trådløst vil jo egentlig sige, at det kører på batteri. Det handler om, at man ikke vil kunne se ledningerne, så der er måske mere tale om usynlige løsninger,« siger salgschef Bjarke Lippert og forklarer, at det ikke er optimalt at placere ti batteridrevne enheder rundt omkring i huset.

En enhed som Sonos Connect:Amp kan i stedet placeres sammen med et sæt højttalere de steder i huset, hvor du ønsker det, og så har du både mulighed for at høre den samme musik i alle rummene eller vælge individuelt hvad – eller om – der skal spilles rundt omkring.

Sonos var en af de første producenter til at tænke i multirumssystemer, og de er derfor også langt fremme på markedet.

Musikken skal stå fremme

Sideløbende med tendensen omkring usynlig musikafspilning er en stadig stigende trend med at vise sin pladespiller frem.

Musikken skal være helt gemt af vejen i køkken-alrum, badeværelse, arbejdsværelse og entré, men når man kommer til stuen, som i de fleste tilfælde er der, hvor der bliver lyttet mest koncentreret til musik, er sagen en anden.

»I stuen, hvor lyden også helst skal være bedst, vil folk egentlig gerne vise, at de går op i musik. De viser pladespilleren og pladerne frem. Det er blevet okay at have en fed forstærker og et par fede højttalere. Med flot design og håndværk kan de indgå som et møbel i indretningen,« fortæller Bjarke Lippert.

Han sammenligner det med den enorme espressomaskine i køkkenet, der viser, at man er kvalitetsbevidst omkring sin kaffe.

»Højttaleren er den ting i hjemmet, der betyder mest for den samlede lydkvalitet,« siger Bjarke Lippert, der dog også indrømmer, at det naturligvis ikke kan redde det, hvis lydkvaliteten på det nummer, man afspiller, er elendig.

De fleste vil mene, at rigtig god lydkvalitet svarer til det, man i dag kalder normal cd-kvalitet (16-bit).

Bluesound er et musiksystem, der understøtter high resolution helt op til 24 bit – men det er lidt af en niche, for så skal man købe sin musik som særlige HD-tracks i ekstra god kvalitet. Men ønsker man det ultimative, kan det altså sagtens lade sig gøre – også via streaming.

Tag lyden med på farten

»Vi ser også en stigende interesse for at tage den gode lyd med ud i haven, på altanen eller med på farten. Der har gennem årene været mange kreative, Storm P-agtige bud på højttalerløsninger til smartphonen, f.eks. ved at stille telefonen ned i et glas.

Kvaliteten var dog også derefter. Men med små kompakte bluetooth-systemer er det blevet let for alle at tage højttaleren med i tasken,« siger Pernille Hargaard.

Bluetooth-højttalerne er en smart måde at tage musikken med sig på farten, for her behøver du nemlig ikke andet end højttaleren, der forbindes til din telefon eller iPad via den indbyggede bluetooth – og så er du klar med musik på stranden, skovturen eller i haven i en rimelig kvalitet.

»Bluetooth er mere sårbart over for forstyrrelser, men det er sjældent et problem. Også Bluetooth teknologien er forbedret, og det fungerer rigtig godt,« forklarer hun. 

BLUESOUND TRÅDLØS MUSIKAFSPILLER
Her får du et lækkert musiksystem, der understøtter WiMP og Spotify Connect. Du betjener Bluesounds musiksystem på din smartphone eller tablet med en app.

Node er den mindste musikafspiller i serien til 2.999 kr., og den kan bruges sammen med et eksisterende anlæg. Powernode er systemets trådløse stereoforstærker, der kobles direkte til højttalere for at afspille din streamede musik og koster 4.499 kr.

Pulse til 4.499 kr. har udover streamingfunktion indbyggede højttalere og digital forstærkerteknologi, og fungerer derfor som komplet anlæg i én kasse./Bluesound

EPICON 8
Epicon 8 fra Dali er kategoriens Rolls Royce og fås i højglanslakeret pianolak eller ægte træ. Selv om højttaleren er til den store side, er den til at møblere, fordi lydbilledet ikke bliver ødelagt af, at den står tæt på væggen, og du behøver ikke sidde lige midt mellem to højttalere for at få god lyd.

Den koster til gengæld også mere end de fleste andre højttalere med en pris på 49.900 kr./Dali