Til kamp mod myrerne

Det er vigtigt at få has på myrerne, før de har undermineret din terrasse eller dit hus. Og foråret er det perfekte tidspunkt til at standse en begyndende myreinvasion. Læs her, hvordan du kan slippe af med dem.

Myrene kommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kalenderen siger forår, og solen begynder at varme husmurene op, starter den årlige myremarch. Danmarks mest almindelige myre er den sorte havemyre, som mange af os – på trods af navnet også møder indendørs. I deres ivrige jagt på føde sætter myrerne nemlig kurs mod vores køkkener, og de kriblende krabater bliver sjældent vel modtaget.

»Du kan starte med at prøve med myrelokkedåser fra byggemarkedet, hvis det er første gang, du observerer dem inde i stuen eller i køkkenet. Det kan være, det kan tage dem i opløbet,« siger Arne P. Nielsen, der i kraft af sit job hos Dansk Skadedyrskontrol har hørt utallige mere og mindre effektive husmorråd.

»Kogende vand tager kun lige de arbejdere myrer, det rammer, mens resten og dronningen lever frisk videre ned i boet. Men man kan være heldig, at det kommer helt ned i boet. Folk prøver alle mulige sjove ting, inden de ringer til os. Mange har haft problemet i flere år, og på det tidspunkt kan deres hus være så undermineret, at myrerne er overalt,« siger han.

Det er vigtigt at behandle mod myre

Arne P. Nielsen fortæller, at myresamfundene kan huse 50.000 myrer, og de store kolonier kan give problemer i parcelhuset. »På terrassen kan myrerne underminere fliserne, og stenene kan blive løse og skæve. Det er vigtigt, du behandler, hvis der er problemer med myrer i indkørsler, stenterrasser, husmure og sokkelkanten rundt om parcelhuset,« fortæller Arne P. Nielsen.

»Hvis det bare er ude i græsplænen, så lad dem være. Medmindre det er det eneste sted, du har at solbade,« siger Arne P. Nielsen og griner.

Myrerne lever ofte inde i hule mure og bevæger sig langs med radiatorrøret eller gulvvarmerøret. Derfor kan det pludselig vælte op med myrer ved netop radiatorrøret, for myrerne har ikke brug for en revne på mere end halvanden millimeter

for at komme ind. Derfor er det vigtigt, at huset er tæt, og at der ikke er sprækker eller revner, der inviterer myrerne indenfor. Arne P. Nielsen bedste råd er at gå huset grundigt efter for åbne myredøre, før de er blevet et problem. Små bunker af jord eller sand er tegn på, at der er ved at komme myrer på besøg.

Sådan kommer du myrerne til livs

»Det er et kæmpe problem i sommerhusområder, fordi der er meget klit og sandjord, og det elsker de,« fortæller Arne P. Nielsen og understreger, at det er vigtigt at sørge for, at myrerne ikke kan komme ind ved eksempelvis at tætne fugemassen. Problemet er størst på solsiden af huset. Man skal altså være særligt opmærksom på den side af huset, der vender mod syd, for det er som regel her, de små kræ kommer ind.

Skadedyrsbekæmperne lægger en giftpasta ud, som er ufarlig for mennesker og husdyr og biologisk nedbrydelig. Det kan de nøjes med at lægge en enkelt gang, og så virker behandlingen fortsat de følgende tre måneder. En anden metode er en sokkelvanding, der danner kapsler på sokkelvæggen, som eksploderer under bugen på myrerne, når de går hen over dem.

Den sorte havemyre eller tissemyren, som den populært bliver kaldt, er ikke farlig for mennesker, det er mere et spørgsmål om, at det er uhygiejnisk, når den går i sukkeret eller i marmeladen. Til gengæld har den en fætter, som man nødigt vil møde en mørk nattetime. 

Vi tager myrerne med hjem fra ferie

Faraomyren er sjælden i Danmark, faktisk burde den slet ikke leve her. Men Arne P. Nielsen har oplevet den i flere tilfælde end tidligere, fordi folk tager den med hjem i deres beskidte vasketøj, når de har været på ferie i f.eks. Thailand eller Sydamerika. Faraomyren er hovedsageligt kødædende, og hvis man har et åbent sår, kan den altså finde på at gnaske i det i nattens mulm og mørke. Det er en bekostelig affære at slippe af med faraomyren, der skal bekæmpes med et hormonpræparat.

Behandlingen skal gentages en gang om ugen, og gør myrerne sterile. Derfor uddør de lige så langsomt, men behandlingen varer op til 3-4 måneder.