Thora skaber keramik med sjæl

Keramisk design og konceptuel kunst er nøgleordene i Thora Finnsdóttir Søes kreative hverdag. Hun står bag firmaet Finnsdóttir, hvor hun skaber brugskunst, der har sjæl.

Thora Finnsdóttir Søes' keramik. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store drømme og kreative ambitioner banede vejen, da Thora Finnsdóttir Søe stiftede eget firma med navnet Finnsdóttir i 2009.

Da var hun lige blevet færdig på designskolen, og faktisk var det hendes afgangsprojekt, der satte det hele i gang. Det blev grundlaget for Finnsdóttir, der i dag producerer både vaser, lamper og smykker i keramik. I dag er hun partner med Anne Hoff, og de har sammen stået bag Finnsdottir siden 2011.

Fra marinebiolog til ler

Det lå ellers ikke lige i kortene, at ler skulle blive Thora Finnsdóttir Søes levebrød, da hun brugte fire år på at studere til marinebiolog. Men for hende er det mange af de samme ting, der appellerer ved de to professioner.

»For mig føles det egentlig ikke så langt fra hinanden. Inden for videnskaber har man jo også en undersøgende og eksperimenterende tilgang,« forklarer Thora Finnsdóttir Søe, der stadig synes marinebiologien er spændende og ikke har skilt sig af med lærebøgerne.

Hun kan sagtens finde inspiration i plankton eller kiselalger. Det kan være fascinationen af en verden, der ikke eksisterer for det blotte øje, men først dukker op i en petriskål under et mikroskop. Thora Finnsdóttir Søe er også ivrig fritidsdykker, når tiden altså er til det. Og det er den forhåbentlig snart igen.

Mere end bare brugsgenstande

Det er vigtigt for Thora Finnsdóttir Søe, at hendes produkter også har en værdi foruden funktionen. Det skal ikke bare være en brugsgenstand, det skal være brugskunst, der er smukt, også når der ikke er en blomst i vasen. Det er vigtigt, at der er en historie.

»Man kan hurtigt spørge sig selv, hvorfor skal vi overhovedet lave flere ting i denne her tingslige verden? Den eneste måde, jeg kan retfærdiggøre det på, er at lave ting med sjæl. Noget, der er noget for andre. Selvfølgelig er vi salgsbaserede, men det har aldrig været det styrende,« siger Thora Finnsdóttir Søe.

Samsurium-serien var Thora Finnsdóttir Søes afgangsprojekt og er lavet med direkte afstøbninger af ting, der findes i virkeligheden – et låg, en glasskål, en lampeskærm eller andre hverdagsting med en interessant struktur eller mønster.

Senere lavede Thora Finnsdóttir Søe og Anne Hoff i samarbejde Lamps – ud fra en masse små dele med udgangspunkt i Samsurium legede de sig frem til det endelige udtryk ved at bruge dem som byggeklodser.

Hendes forældre beskrev hende som et meget idérigt barn, der altid lige fik smækket en hule op. Og skabertrangen og kreativiteten har hun beholdt. Med hendes egne ord er kreativiteten ikke et valg – det er et vilkår. 

Thora Finnsdóttir Søe fortæller, at det både er godt og skidt at have hovedet så fuldt af ideer, at man knapt nok ved, hvad man skal gøre med dem.

»Der er jo mange potentielt gode ting, som også har sin berettigelse, der ikke kan blive til noget, fordi tiden ikke er der. Så er det fantastisk med designsamarbejder, hvor andre kan bruge de ideer,« siger Thora Finnsdóttir Søe.

Four Elements er en lysestage, der fra et keramisk synspunkt ikke kunne laves. En producent sagde blankt nej, men en anden var villig til at prøve. Og selvom det ikke var let, lykkedes det at producere den kreative lysestage. 

To drømme

Thora Finnsdóttir Søe har to sideløbende drømme og forsøger ihærdigt at give plads til dem begge: at Finnsdottir fortsat vokser, og at hun selv bliver i stand til at arbejde mere konceptuelt med kunst.

Thora Finnsdóttir Søe bor i Frederiksværk, hvor hun har værksted, og hendes design står i hendes eget hjem. Men det er mest lidt skæve prototyper – og så selvfølgelig de værker, hendes børn får kreeret i værkstedet.