TEST: Sådan får du en hurtig og sikker computer

Førende eksperter hjælper dig med at gøre din computer både hurtigere og mere sikker - endda ganske gratis . Se her hvordan.

Foto: Scanpix/Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Du kender det sikkert. Computeren var dejlig hurtig, da du købte den, men lidt efter lidt er den blevet langsommere og langsommere. Til stor irritation, når det tager oceaner af tid at starte den op, surfe på nettet og alt det andet, der før gik som en leg.

Heldigvis er der råd for det. Med hjælp fra den ansete østrigske non-profit-organisation AV-Comparatives, der tester sikkerhedsprodukter til computere, guider BT dig til, hvordan du får din computer tilbage i topform - både hvad ydeevne og sikkerhed angår. Og det er fuldstændig gratis.

 

- Du kan sagtens finde gratis antivirus-programmer, spamfiltre og firewalls på internettet. Hvis du vil bruge lidt tid på det, kan du få en lige så god beskyttelse ganske gratis, som med de dyre antivirus-programmer, der indeholder alle disse ting, siger Peter Stelzhammer, som er medstifter af AV-Comparatives.

Organisationen tester løbende sikkerhedsprodukter, og deres ’Real World Protection Test’ anses for at være en af de mest grundige test af antivirusprogrammer i hele verden. Sidst var vinderen et ganske gratis program.

 

Gratis testvinder

 

- Panda Antivirus vandt vores sidste test foran alle de betalte antivirus-programmer. Aviras gratis antivirus blev nummer tre i testen. Det beviser jo, at de gratis antivirus-programmer er fuldt ud konkurrencedygtige, siger Peter Stelzhammer.

De dyre antivirus-programmer som Norton og McAfee indeholder flere features end de gratis konkurrenter. Det kan være forældrestyring, firewalls og spamfiltre. Men også disse features kan du finde gratis på nettet.

- Du kan sagtens finde gratis spamfiltre, firewalls og anti-phishing-filtre på internettet. Hvis du vil bruge lidt tid på det, kan du få en ligeså god beskyttelse ganske gratis, som med de dyre antivirus-programmer, der indeholder alle disse ting, siger Peter Stelzhammer.

 

Undgå popup-vinduerne

 

Desuden har de kendte mail-systemer som Hotmail og Gmail allerede velfungerenede spamfiltre, og den firewall Windows er født med, er blandt de bedste på markedet, påpeger han.

- I stedet bør du overveje, hvor brugervenligt et antivirus-program er. Vi oplever, at flere af dem overlader beslutningen til brugerne, når de finder en potentiel trussel. Under vores tests ser vi igen og igen popup-vinduer med beskeder om, at en fil kan være farlig, fordi få brugere har downloadet den. Programmet spørger så, om du vil hente den alligevel, ja eller nej. Og det forvirrer jo alle brugere, som ikke er eksperter, siger Peter Stelzhammer.

Blandt andre danske BullGuard, eScan og Kingsoft lader det være op til brugeren, om potentielle trusler skal slettes.

- Jeg vil anbefale alle at vælge et antivirus-program, som ikke kommer med de popup-vinduer hele tiden, siger Peter Stelzhammer.

 

Pas på falske programmer

 

Når du går på jagt efter et gratis firewalls eller anti-phishing-filtre på nettet, bør du være varsom. Flere af dem er nemlig ulve i fåreklæder.

- Vi ser at malware er forklædt som gratis sikkerhedssoftware, og hjemmesiderne ser professionelle ud, advarer Peter Stelzhammer.

Holder du dig til de store - og gratis - antivirus-programmer som Panda Antivirus, Avira, Avast eller AVG, så har du dog intet at frygte.

- Installer altid antivirus-programmet først. Når du har gjort det, vil den fange det, hvis du er ved at installere et malware-program bagefter, råder den østrigske ekspert.

For at være på den sikre side, bør du dog få hjælp fra en computer-kyndig person, hvis du føler dig usikker, når du henter de gratis programmer i cyberspace.

- Hvis du ikke ved noget om computere overhovedet vil jeg anbefale dig at få en du kender til at hjælpe dig med at finde og installere de gratis programmer. Kender du heller ikke nogen, som ved noget om computere, bør du købe et kendt antivirus-program, siger Peter Stelzhammer.

 

Brug Windows’ værktøjer

 

På nettet florerer der også et væld af optimeringsværktøjer. Programmer som CCleaner, PC Wizard og SpeedUpMyPC lover, at de kan gøre din computer hurtigere, men AV-Comparatives er ikke begejstret.

- Min personlige anbefaling er, at du ikke bør bruge optimeringsværktøjer overhovedet. De gør ofte mere skade end gavn, lyder det.

Desuden findes mange af de værktøjer, du har brug for til at få computeren til at køre optimalt, allerede i dit Windows 7 eller 8, påpeger Peter Stelzhammer.

Se i guiden her på siderne, hvordan du ganske let og helt gratis gør din computer sikrere og hurtigere.

Alle eksempler i guiden er taget fra Windows 7.