Tagmaling skader mere end det gavner

Mange tagfirmaer lover længere levetid til dit eternittag, hvis du får det højtryksspulet og malet. Men malingen gør ikke taget bedre – snarere tværtimod.

Ser dit eternittag slidt, snavset og gammelt ud, er det fristende at hyre et firma til at give det en gang maling, men pas på. Maling er ren kosmetik, og den hårdhændede behandling kan gøre ondt værre, ødelægge de slidte plader og gøre taget direkte utæt.

»Dit tag får ikke en længere levetid af at blive malet. Eternit er et dødt materiale, som holder omkring 45 år. Det kan ikke undgå at blive nedbrudt. Men hvis du gerne vil have et pænt tag og mener, at der er ti år tilbage i det, så kan du godt vælge at få det malet,« siger Jeanette Standly Mikkelsen, som er bygningskonstruktør og fagekspert hos Bolius.

Læs også: Tagrensning og maling af eternittage

»Det kan være udmærket, at man i den forbindelse får fjernet mos, som ellers skubber til tagpladerne og holder på fugten. Men malingen gør ikke taget bedre -snarere tværtimod,« siger fageksperten, som ofte hører fra kunder, der har problemer med tagmaling - lige fra boblende maling til deciderede skader på taget.

Hele den hårdhændede proces med at forskønne taget kan altså give det et skub i den forkerte retning,

»Hvis du får højtryksspulet taget, kan du meget nemt ødelægge overfladen på de i forvejen skrøbelige plader. Det er sindssygt hårdt for taget, og du skal under ingen omstændigheder gøre det selv. Du risikerer at ende med at få vand ind. Hvis taget tilmed indeholder asbest, som eternittagene gjorde frem til 1988, risikerer du at frigive asbestfibre, der er yderst sundhedsfarlige. Fibre,som måske ryger ind på loftsrummet,« siger hun.

Læs også: Tagrensning kan sende asbest ind i huset

Bygningskonstruktør Frank Brøndum, som er teknisk rådgiver i firmaet Cembrit, Danmarks største leverandør af eternittage har også set mange eksempler på, at tage er blevet dårligere af den hårdhændede behandling, det får.

»Når et tag har ligget 35-40 år, er det ikke længere 100 procentfastspændt, fordi skruerne har løsnet sig en smule. Når man højtryksspuler det, risikerer man at slå tætningsmaterialet, som nu måske ligger lidt løst mellem pladerne, ind i loftsrummet. Dermed har man risiko for et utæt tag.«

Selv om Cembrit anbefaler, at man f.eks. bruger lift, når man behandler taget, er de ofte ude for, at man i forbindelse med rensning og maling færdes på taget.

»Resultatet er risiko for at knække pladerne,« forklarer Frank Brøndum.

»Og når det er de såkaldte skiferplader, er risikoen endnu større. Vi har set mange gange, at taget er begyndt at krumme, derefter mister det kitten mellem skifrene og bliver utæt.«

Læs også: Nedslidte bølgeeternittage

Kort sagt er der ifølge begge rådgivere rigtigt meget, der taler imod.

»I mange tilfælde vil jeg foreslå, at man nøjes med at give taget mos- og algebekæmpelse og så lever med, at taget har en patinering, fordi det er gammelt. Et nymalet tag bliver aldrig bedre, end det underlaget tillader,« siger Frank Brøndum,

Mange tagfirmaer er naturligvis af en helt anden opfattelse, og de fremhæver i deres annoncer, at tagene får en længere levetid.

Men Jeanette Standly Mikkelsen synes ikke, at hun med god samvittighed kan anbefale det, for den eneste måde man kan forlænge et eternittags holdbarhed er ved at vedligeholde det løbende ligesom andre tagtyper:

»Rens det, skift porøse plader mm. Og hvis du overtager et parcelhus med et gammelt tag, som ikke er blevet vedligeholdt, må du starte der, hvor du overtager,« råder hun

»Skift knækkede plader. Skift måske tagrygningen - som oftest er hårdest ramt - og sørg for, at der er ordentlig ventileret, så der ikke kommer skader på indersiden.«

Hvornår man skal vælge at skifte hele taget, kan være svært at råde præcist om. Men langt de fleste tage fra 1960erne og 70erne vil skulle skiftes ud i disse år. Asbest havde en længere holdbarhed, og tagene med asbest holder måske ti år endnu, hvis de har været vedligeholdt.