Tænk på husets sjæl, før du river ned

I visse tilfælde kan det bedre betale sig at rive et gammelt hus ned og bygge et nyt i stedet for at renovere. Men kig alligevel godt på hus og omgivelser, for måske mister vi fine, bevaringsværdige bygninger, advarer ekspert.

Det kan være en god idé at tale med en arkitekt, inden man beslutter sig for, om man skal rive ned og bygge nyt eller renovere. Måske kan husets sjæl bevares i en eventuel renovering.   Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køb en grund med et gammelt hus og riv det ned i stedet for at bruge måske en million kroner på at renovere det og gøre det energivenligt. Det er en tendens som ifølge flere type husfirmaer og kommuner virkelig har taget fart.

Og det er meget forståeligt, mener bygningskonstruktør og fagekspert i Bolius, Bjørn Bo Klahn:

»Selvom du bruger en million kroner på nyt tag, nye facader og nye vinduer, bor du stadig i et gammelt hus. Indvendig har det gamle vandrør, som måske er rustne, gamle radiatorer, der står og banker, kolde gulve og gamle elinstallationer med højt elforbrug. Fordelen ved at bygge nyt er, at huset er fremtidssikret energimæssigt og er vedligeholdelsesfrit lang tid frem – det kan oven i købet i nogle tilfælde være billigere end at renovere, alt efter hvor i landet, det er,« siger han.

Det er bare nogle af grundene til, at man de seneste år ser flere og flere gamle huse blive revet ned midt i fuldt udbyggede områder ikke mindst tæt på København, hvor der ikke er mange nye byggegrunde til salg. Den stigende tendens bekræfter Lars Skov Jensen, som er byggesagsbehandler i Herlev Kommune.

»Vi ser rigtig mange købe hus, som de river ned for at bygge nyt. Det er især huse fra perioden, hvor Herlev blev udbygget i 50’erne og 60’erne, som har haft en enkelt ejer, og som måske ikke er blevet vedligeholdt de seneste 15 år. Så er de jo virkelig ikke opdaterede og måske også for små,« siger han.

Bygningskonstruktør og faglig ekspert i Bolius Bjørn Bo Klahn medgiver, at det naturligvis nogle gange er værd at betale prisen for at beholde det gamle hus:

»Hvis man står med en gammel murstensvilla med fine detaljer, kan det alligevel godt være, at man skal vælge at renovere og energirenovere det for stadig at have et gammelt, charmerende hus. Og hvis du bor på en attraktiv og dyr adresse, kan du højst sandsynlig også få pengene hjem igen,« siger han.

»Før du beslutter dig til at rive ned, så kig på huset ud fra et æstetisk synspunkt,« siger projektleder Johan Hage fra Bygningskultur Danmark, som er paraplyorganisation for 28 foreninger, brancher, fonde og institutioner, der arbejder med bevaring og udvikling af den danske bygningskultur.

Bygningskultur Danmark ønsker ikke at være smagsdommere, ifølge Johan Hage.

»Vi vil nødig anbefale, hvad folk skal gøre, for det er meget individuelt, hvad der giver mening, men vi opfordrer til, at man tænker bevaringsværdien og æstetikken med, inden man sender bud efter nedrivningsfirmaet – og også inden man renoverer,« siger han.

»Vi vil gerne sprede budskabet, at der er nogle kvaliteter, som er værd at bevare, også i områder, som ikke lovgivningsmæssigt er beskyttet.«

Johan Hage opfordrer til, at man som ejer sætter sig ind i husets historie, hvornår det er bygget, og hvilke materialer der er brugt.

»Og ring til kommunen for at undersøge, om huset er dækket af en lokalplan eller af specifikke krav,« foreslår han. Endelig mener han, det kan være en god ide at tale med en arkitekt, som kan give indblik i husets kvaliteter, og hvordan man eventuelt kan renovere, så det bliver moderne, uden at man fuldstændig fjerner dets historie, egenart og sjæl. Kig også på området med de æstetiske briller på:

»Alt efter hvor huset ligger, er det en del af en enhed. Bykerner eller gadeforløb i mindre byer er for eksempel meget sårbare, så det er vigtigt, at man beskytter de miljøer,« siger han.

I den store boligmasse, som er parcelhusene, medgiver Johan Hage, at parcelhusenes grundtanke er frihed og råderum, så der kan man nemmere rive ned, bygge om og bygge til.

»Men der er også en tanke bag måden, parcelhuskvarterer er bygget på. Den handler om enkelhed, funktionalitet og store vinduespartier, som gør haverne til en del af rummene. Det miljø ændrer man, hvis man bygger noget, som slet ikke passer ind,« siger Johan Hage.

»Husk også, at når vi taler om at husene skal være energirigtige og bæredygtige, at der allerede er brugt energi på at bygge det gamle hus, og at vi bruger en masse nye materialer til at bygge et nyt,« siger han.