Syv gode råd: Sådan sikrer du dig mod indbrud i sommerferien

Sommeren er højsæson for indbrud, men der er meget, du selv kan gøre for at mindske risikoen.

Godt naboskab kan være lige så vigtigt som låsen, hvis man vil sikre sig mod sommerens indbrudstyve. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik faldt antallet af anmeldte indbrud i privat beboelse med fire pct. i 2016 i forhold til året før. Men til trods for den relativt positive statistik er der stadig god grund til at sikre sig godt og grundigt mod indbrudstyve. Sidste år blev 32.000 danske hjem udsat for indbrud, og det er ifølge GF Forsikring især om sommeren, hvor husejerne ofte er bortrejst i en længere periode, indbruddene sker. Boligen har samlet syv gode råd til, hvordan du bedst sikrer dit hjem, mens du er på ferie.

1. Kend dine naboer.

Undersøgelser fra udlandet har vist, at kvarterer, hvor naboerne kender hinanden godt, statistisk set er mindre udsat for indbrud. Det skyldes bl.a., at fremmede personer vækker mere opsigt i et sådant kvarter, og at man er mere tilbøjelig til at holde øje med hinandens huse, hvis man har et godt naboskab.

2. Få naboen til at fylde skald på

Brug naboens hjælp, så huset ikke fremstår tomt. »Aftal med ham, at han slår græsplænen, smider affald i skraldeposen, tømmer postkassen og parkerer sin bil i indkørslen, så det ser ud, som om der er nogen hjemme,« lyder rådet fra kommunikationskonsulent i GF Forsikring Riccardo Krogh Pescatori.

3. Lås alt inde

Lås haveredskaber, værktøj og lignende inde. Indbrudstyve benytter ofte det, de finder på grunden, til at lirke døre eller vinduer op.

4. Gå stille med dørene

Fortæl ikke hele verden, at du er på ferie. Lad f.eks. være med at skrive om det på Facebook eller andre sociale medier, inden du rejser, eller mens du er af sted. Det kan være svært at sikre sig helt imod, at de forkerte personer læser med.

5. Hav åbne forhold

Tænk over, hvordan din have er indrettet. Er hækken høj nok til at skjule en indbrudstyv, eller er der mange høje buske, som vil gøre det nemt for en tyv at skjule sig for naboerne, selv om de kaster et blik ind i ny og næ for at holde med dit hjem, mens du er væk? Sørg for at få din indretning af havens indgange får dit hjem til at ligge åbent og synligt.

6. Installér udendørs lys.

Det er en god idé at installere udendørs belysning, der tænder automatisk ved bevægelse, og det er endnu bedre også at installere lys indendørs, som du kan programmere til at tænde og slukke, selv om du ikke er hjemme. Det skaber en illusion om, at der er nogen hjemme. Alternativt kan du lade en almindelig lampe eller tv’et stå tændt, hvis du ikke skal være væk så længe.

7. Drop nøglen under potteplanten

Lad ikke en ekstra nøgle ligge gemt i skuret eller under en potteplante udenfor. Mange indbrudstyve er langtfra nybegyndere i ’branchen’, og de kender alle de steder, folk har for vane at placere nøgler. Giv hellere en ekstra nøgle til en nabo, du stoler på.

 

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd