Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En af mange årsager til, at storkenæb rangerer højt på min favoritliste, er, at den har så utroligt mange kvaliteter. For det første har den nogle yndige farver på både blomster og blade. For det andet er der en utrolig stor variation i form og størrelser på løvet. Sidst men ikke mindst er det muligt at sikre blomstring gennem det meste af sommersæsonen ved at kombinere de rette sorter.
For nogle sorters vedkommende gælder det, at man efter den første blomstring kan skære dem tilbage, hvorefter de kvitterer med en ny blomstringsperiode. Andre sorter har evnen til at blomstre i meget lang tid, hvilket i sig selv er en stor kvalitet og meget lidt plejekrævende.
I min egen have har jeg flere bede med storkenæb. Sidste skud på stammen er et bed med næsten rent storkenæb. Udover prydløg og tulipaner er der to sorter af storkenæb. En bølgekronet storkenæb (Geranium phaeum), der vokser hurtigt og derfor udkonkurrerer både honningurt og skvalderkål, samt den nye sort ’Rozanne’, som vokser langsommere, men med en blomstring, der varer fra juli, til frosten sætter ind.
Sådan gør du:
Storkenæb er rigtige gode i bede med for eksempel roser, hvor de danner en tæt bund og supplerer rosernes blomstring og farver.
Storkenæb kan sagtens stå solitært i bede, og man kan enten bruge løvet, som er særligt dekorativt, eller blande med andre sorter for en lang blomstring.
Storkenæb findes i mange variationer – fra de helt tæppe-dannende til de høje, åbne og let løvede, der gerne må blandes med andre stauder.
Læg blomsterløg i dine bede med storkenæb for at starte sæsonen tidligt.
Tidspunkt:
Plant storkenæb i september og oktober for at give dem en god start.
Del rodklumpen i foråret eller efteråret, hvor planten er i hvile.
For flere sorters vedkommende gælder det, at de kan skæres tilbage efter blomstring, for så at blomstre på ny.
Står de i kanten af græsplænen, kan de køres over med plæneklipperen for et tættere løv efter blomstring.
Plantevalg:
Bølgekronet storkenæb (Geranium phaeum) er meget tidlig med sine skud. Det gør den derfor utroligt konkurrencedygtig overfor blandt andet skvalderkål og andre uønskede vækster.
Sorten ’Rozanne’ har en lidt senere blomstring, der til gengæld lægger sig med lange blomstrende stængler henover det øvrige løv. Blomstrer helt frem til, at frosten sætter ind.
Prydløg og tulipaner kan fint kombineres med storkenæb, da de har lidt højde og derfor ikke forsvinder i alt løvet fra storkenæbene.
UGENS TIP! Slip fantasien løs og brug naturens løv på alternative måder. Fyrfadsstagen er fra unika-k.dk.