Spar over 50.000 kr: Så nemt får du billigere boliglån

En gylden sparemulighed ligger lige til højrebenet, men mange boligejere er slet ikke opmærksomme på finten. En ny vurdering af boligen kan nemlig spare dig for tusindvis af kroner i gebyrer til realkreditinstituttet. Se her hvordan og hvor meget.

Foto: Scanpix/Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gylden sparemulighed ligger lige til højrebenet – men mange boligejere er slet ikke opmærksomme på finten.

Sådan lyder det fra flere privatøkonomiske eksperter, der kraftigt anbefaler realkredit-lånere at få foretaget en ny vurdering af deres bolig – for den kan meget vel være steget i værdi, siden lånet blev optaget. Hvis du ikke selv reagerer, risikerer du dermed at betale alt for meget i bidrag til realkreditselskabet.

Opret abonnement på PLUS og se hvor meget du kan spare og hvordan du får en ny vurdering.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Spar penge med nem lånefinte
  • Tjente 27.000 kr. på 10 minutter
  • Lånefinte: Så meget kan du spare
  • Guide: Sådan får du en ny vurdering

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.

 


En gylden sparemulighed ligger lige til højrebenet – men mange boligejere er slet ikke opmærksomme på finten.

Sådan lyder det fra flere privatøkonomiske eksperter, der kraftigt anbefaler realkredit-lånere at få foretaget en ny vurdering af deres bolig – for den kan meget vel være steget i værdi, siden lånet blev optaget.

Hvis du ikke selv reagerer, risikerer du dermed at betale alt for meget i bidrag til realkreditselskabet.

»Der er i virkeligheden mange mennesker, der betaler en meget højere bidragssats, end de behøver. Det er ikke noget, der bliver reguleret automatisk, og derfor skal man selv være opmærksom på muligheden,« siger Morten Westergaard, der er partner hos Mybanker og tidligere repræsentant for Forbrugerrådet Tænk i Realkreditankenævnet.

Inden for de seneste år er huspriserne steget med raketfart mange steder i landet, og det kan udløse en større friværdi. Men de gebyrer, som du betaler til realkreditinstituttet – såkaldte bidragssatser – er fastsat efter den værdi, som dit hus havde, da lånet blev optaget. Hvis boligen er blevet væsentligt mere værd siden, så er der stor sandsynlighed for, at du kommer til at betale mindre i bidrag, fordi du får en lavere belåningsgrad.

Det løber op

»Men du skal bestemt ikke regne med, at realkreditselskabet selv foreslår det, for så skal det jo have penge op af lommen,« lyder det fra privatøkonomisk rådgiver Martin Riedel, der driver virksomheden Realkreditkonsulenten.

Han har kendskab til rigtig mange danskere, som har sparet op til 5.000 kroner om året blot ved at få en genvurdering. Over lånets løbetid kan der således nemt være mellem 50.000 og 100.000 kroner at spare.

»Jeg har set et eksempel på en mand, der fik en ny vurdering fra et andet selskab på 3,6 millioner, hvorimod hans gamle realkreditselskab kun havde vurderet ejendommen til 2,6 millioner,« siger Martin Riedel.

Han forklarer, at en ny vurdering normalt skal foretages i forbindelse med en låneomlægning af en eller anden art. Dvs. hvis man f.eks. skal konvertere fra variabel til fastforrentet lån eller omlægge til en lavere rente, så kan det være en anledning til at bede om en ny vurdering.

Men faktisk er det i nogle tilfælde muligt at få en genvurdering helt uden at foretage sig noget i øvrigt – men det kan kræve, at man presser realkreditselskabet lidt, lyder det fra eksperterne:

»Bankernes vurderinger er nogle gange lidt forsigtige. Hvis din bolig eksempelvis er vurderet til 2,5 millioner, og du ved, at din nabo lige har solgt en næsten tilsvarende bolig til tre millioner, så kan du godt tage fat i realkreditselskabet og sige til det, at det må være rimeligt med en ny vurdering,« siger Morten Westergaard.

Vil gerne beholde dig

Og skulle realkreditselskabet være lidt modvilligt, så kan det godt betale sig at bede et andet selskab om at få en vurdering.

»Når de hører, at du er ude at indhente tilbud hos konkurrenterne, bliver de ofte meget mere medgørlige, fordi de gerne vil beholde dig som kunde,« siger Martin Riedel.

En anden fordel ved at få en ny vurdering er, at du kan få mulighed for at samle din dyre bankgæld i ét realkreditlån. Det kan spare dig for store rente-udgifter.

»Hvis du for eksempel har et banklån, hvor du betaler 6-8 procent i rente, og et variabelt lån med en rente tæt på 0, så kan der være en kæmpe gevinst at hente,« siger Morten Westergaard.

Man skal bede om det

Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, bekræfter, at realkreditselskabet ikke foretager en ny vurdering, medmindre kunden selv beder om det:

»Vi fastsætter bidragssatsen, når lånet optages, og derefter holdes bidragssatsen konstant i hele lånets løbetid – og det er uanset, om boligpriserne stiger, som de gør i øjeblikket, eller om de falder, som vi har set det i en større del af de seneste otte år,« siger Lise Nytoft Bergmann, som understreger, at det er meget individuelt, hvor meget kunden kan spare.

Skulle du være nervøs for, at dit hus er faldet i værdi, er der ifølge Martin Riedel ingen risiko forbundet ved at få foretaget en ny vurdering.

»De sætter ikke bidragssatsen op,« siger realkredit-eksperten.

 

Tjente 27.000 kr. på 10 minutter

Søren Holse foran sit hus i Ballerup. I en ny vurdering steg boligens værdi fra 3,3 til 3,8 millioner kroner, og det har udmøntet sig i en besparelse på 27.000 kroner i resten af lånets løbetid. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere

Det krævede blot et par opkald og et kort besøg fra en vurderingsmand – så var Søren Holses villa i Ballerup pludselig steget en halv million kroner i værdi.

Og det afspejler sig direkte i den bidragssats, som han årligt betaler til Realkredit Danmark, der er blevet cirka 1.350 kr. lavere om året.

I alt svarer det til en besparelse på 27.000 kroner over resten af realkreditlånets løbetid.

»Det er da også penge. Det er i hvert fald nok til en god ferie!,« lyder det fra den glade 52-årige boligejer, der ejer et tømrer- og ingeniørfirma.

Søren Holse havde en fornemmelse af, at hans hus var steget i værdi. Han har løbende forbedret boligen, blandt andet med tilbygninger, og derudover har der været en generel prisstigning i området i løbet af de seneste år.

Da han for nylig skulle omlægge boliglånet fra et variabelt til et fastforrentet lån, undrede han sig derfor over, at realkreditinstituttets vurdering ikke havde ændret sig – og at bidragssatsen dermed også var den samme.

»Jeg underskrev bare lånetilbuddet og tænkte, at det var fint nok. Men det viste sig, at det var en gammel vurdering, der var blevet hevet op af skuffen.«

Så han tog igen fat i bankrådgiveren, og efter ’et par ukvemsord’, som Søren Holse beskriver det, gik realkreditselskabet med til at foretage en ny vurdering.

Og det gav gevinst: Boligens værdi steg fra 3,3 til 3,8 millioner kroner, efter at en lokal ejendomsmægler havde været forbi i 10 minutter.

»Jeg vil anbefale andre boligejere at gøre det samme. Men man skal selv tage initiativ til det, for en ny vurdering er ikke noget, der står øverst på forslagslisten hos realkreditselskaberne.«

GUIDE: Sådan får du en ny vurdering

Dit realkreditselskab sender en ejendomsmægler eller sin egen vurderingsmand ud til dig. Foto: Scanpix/Iris Fold sammen
Læs mere

  1. Kontakt dit realkreditselskab og forklar, at du er interesseret i en genvurdering.
  2. Realkreditselskabet sender en ejendomsmægler eller sin egen vurderingsmand ud til dig. Det kan tage op til et par uger afhængig af, hvor stor spidsbelastning der er på vurderingerne, og hvor fleksibel du selv er i forhold til at være hjemme og tage imod. Vurderingen af din bolig tager ca. en halv til en hel time.
  3. Herefter laver mægleren eller vurderingsmanden en vurdering af din boligs faktiske salgspris og sender den til realkreditinstituttet.
  4. Ved et nyt møde med din bankrådgiver oplyses du om den nye vurdering, og I kan tage en snak om en evt. låneomlægning. Alt i alt tager proceduren to-fire uger.
  5. Hvis du er interesseret i at skifte realkreditselskab, kan du bede det nye selskab om at sende en mand ud.
  6. En genvurdering er for det meste gratis, men det kan ske, at selskabet kræver et gebyr på mellem 1.000 og 2.000 kroner. Dette er dog til forhandling.

 

Kilde: Bolius