Skandinavisk stil: Mere end bare en uldplaid i sofaen

Skandinavisk stil handler om meget mere end hvide vægge, simple linjer og en uldplaid i sofaen. En ny bog guider til at opnå stilen, som ikke kun hitter på de nordlige breddegrader.

Skandinaviens design og indretningsstils popularitet rækker langt ud over regionens grænser. Foto: Onecollection PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det store udland er mange vilde med vores levemåde, vores enkle og praktiske stil – og vores evne til at hygge. At sidstnævnte er en væsentlig del af vores boligstil, kommer vi nærmere ind på.

Det er især amerikanere og briter, der lader sig inspirere af vores måde at leve på. Sidste efterår udkom storhittet ’The Little Book of Hygge’ – et studie i begrebet ’hygge’ – som strøg ind på New York Times’ bestsellerliste, samt bogen ’Dress Scandinavian’ om kunsten at klæde sig på den særlige og cool nordiske manér.

Men hypen stopper ikke der. Skandinavisk boligindretning er også hottere end hot, og derfor har den danske boligblogger Allan Torp netop udgivet bogen ’Scandinavian Style at Home’, som er en håndbog, der giver læseren inspiration til, hvordan man nemt selv kan indrette sig med skandinavisk design.

»Herhjemme har vi talt om dansk design og skandinavisk stil i langt over 10 år, og bedst som vi tror, vi har nået højdepunktet, er det faktisk først nu, at resten af verden er ved at få øjnene op for stilen. Det kan godt være, de er bekendt med Wegner og Jacobsen, men stilen er først nu begyndt at vinde over andre stilarter,« fortæller Allan Torp, som lever af at drive bloggen ’Bungalow5’, hvor han skriver om boligindretning og design – ikke overraskende med et skandinavisk fokus.

'Scandinavian Style at Home' er udkommet på det engelske forlag Thames & Hudson og kan bl.a. købes på Amazon. Foto: Allan Torp Fold sammen
Læs mere

I sin nye bog arbejder Allan Torp sig gennem hjemmet rum for rum og fremhæver klassiske møbler og design, der passer perfekt ind i stilen. Men hvad er egentlig skandinavisk stil?

»Skandinavisk stil og design er ikke kun stilig indretning, men handler også om funktionalitet – ens møbler og indretning skal have et formål og være tidløst. Indretningen skal ikke overtænkes, men skal egentlig komme helt naturligt. Grundtanken er bygget på, at skandinavisk design skal gøre hverdagen bedre,« forklarer han.

Personlighed og hygge

Man opnår ikke den perfekte skandinaviske indretning ved bare at male væggene hvide eller smide en grå plaid i sofaen.

»Skandinavisk stil er meget mere end træ-gulve, neutrale farver og simple linjer – der skal en god portion personlighed ind også, for at man opnår den helt rigtige stil,« siger Allan Torp og smider en række håndgribelige nøgleord på bordet:

»Naturlige materialer som f.eks. træ, læder, uld, bomuld og hør ses meget ofte brugt i skandinavisk design og indretning.«

Det mere udefinerbare er dog også vigtigt, og her kommer hyggen ind i billedet – et begreb, Allan Torp kommer grundigt omkring i bogen.

»Hygge er et fænomen, mange i udlandet prøver at forstå uden helt at gøre det. Det er først netop blevet et alment ord i det engelske sprog – alle vil have hygge, de forstår bare ikke helt begrebet, eller hvordan man opnår det,« siger han.

Klassikere og nye stjerner

Hvis man vil opnå en lækker skandinavisk boligstil, kommer man ikke uden om nogle af de danske møbelklassikere. Allan Torps favoritter blandt de store navne er Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Børne Mogensen og Finn Juhl. Men deres møbler bliver kun flottere af at blive mikset med nyere design, og Allan Torp er fascineret af mange af de helt nye designere, der har formået at slippe igennem nåleøjet.

Ældre møbelklassikere bliver kun flottere, når de kombineres med nyt design, mener forfatteren til ’Scandinavian Style at Home’. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

»Jeg er stor fan af de danske producenter, der tør give nye talenter lov til at designe for dem. Det kan være fristende at lade velkendte navne designe for en, men det betyder også, at formsproget ofte bliver det samme, hvilket jo også betyder, at mange danske brands efterhånden ligner hinanden meget,« siger han.

Nyt eller gammelt design – de skandinaviske kvaliteter har ikke noget med alder at gøre, mener Allan Torp:

»Helt overordnet handler det om enkelt, simpelt og gedigent design, som samtidig er yderst tidløst. Det holder nu og om 50 år.«