Se Danmarks måske smukkeste kollegium

4. Maj Kollegiet på Frederiksberg er Danmarks måske smukkeste – ikke mindst nu, hvor den gennemgribende restaurering af Hans Hansens funktionalistiske byggeri fra 1951 står færdigt.

Opholdsstuen er et af kollegiets smukkeste rum i Hans Hansens funktionalistiske arkitektur fra 1951. Foto: Jens Lindhe Fold sammen
Læs mere
Foto: jens lindhe jensmarkuslindhe.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mon ikke et hotelværelse med gammelt originalt dansk design og fantastisk udsigt over Frederiksberg Have ville koste cirka 2.000 kroner per nat?

De 63 beboere på 4. Maj Kollegiet på Frederiksberg Bredegade bor præcis sådan, forskellen er bare, at de betaler 2.050 kroner – om måneden! De såkaldte alumner er efterkommere af danskere, der var aktive i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. Dertil kommer ti alumner fra Hassagers Collegium, der oprindeligt boede i en bygning ved siden af, men blev integreret i 4. Maj Kollegiet, da det stod færdigt i 1951. I et gammelt klassicistisk landsted ved siden af har kollegiets leder, eforen, tjenestebolig på 1.- og 2.-salen, mens kollegiebetjenten bor i stueetagen.

4. Maj Kollegiet på Frederiksberg. Foto: Jens Lindhe Fold sammen
Læs mere
Foto: jens lindhe jensmarkuslindhe.com.

Arkitekten bag det fredede 4. Maj Kollegiet er Hans Hansen, som selv var modstandsmand. Som arkitekt var han bl.a.  hos Anton Rosen og senere hos Poul Henningsen, hvor han i arbejdet med at rentegne PH-lamperne fik funktionalismen ind under huden. Hans Hansen er måske ukendt af mange, men det var også ham, der stod bag K.B. Hallen og Frihedsmuseet, der begge er brændt ned inden for de senere år. Sammen med Frits Schlegel tegnede han Tivolis Koncertsal, som blev ombygget og delvis revet ned i 2005.

Det er med andre ord efterhånden en sjældenhed at se Hans Hansens arkitektur. Måske var det medvirkende til, at en stribe fonde for nogle år siden gav penge til en omfattende restaurering af 4. Maj Kollegiet. Opgaven gik til Bertelsen & Scheving Arkitekter, der bl.a. allierede sig med en konservator fra Nationalmuseet, som skrællede lag efter lag af væggene for at finde frem til de originale farver.

»Det har været fantastisk at arbejde med 4. Maj Kollegiet på Frederiksberg, og jeg er glad for, at vi fik denne enestående mulighed for at bevare og fremkalde et originalt værk fra Hans Hansens side i både farvesætning, arkitektur og funktionalitet. Jeg håber, at mange i fremtiden kigger forbi kollegiet og oplever Hansens farverige, funktionalistiske mesterværk,« sagde projektleder fra Bertelsen & Scheving, Sascha Leth Rasmussen, i forbindelse med færdiggørelsen.

Trappepartiet var en del af den omfattende restaurering, der blev færdig sidste år. Foto: Jens Lindhe Fold sammen
Læs mere
Foto: jens lindhe jensmarkuslindhe.com.

Dagligstuen er kollegiets måske smukkeste rum. Her hygger alumnerne i hverdagen og holder torsdagsbar – de kan også reservere lokalet og holde familiefester og fødselsdage efter aftale med Festvogteren. Et smukt svungent gelænder i ædeltræ fører ned til en åben pejs og til de patinerede lænestole og Arne Jacobsens syvere, der står om lige så slidte borde. Her er stakkevis af brætspil, et billardbord, et flygel, en Leif Sylvester på væggen og udsigt til den smukke have gennem store vinduespartier, der går fra gulv til det smukt nymalede loft i den originale skarpe gule farve. Her i foråret er magnoliatræet dækket af hvide blomster, men den store græsplæne er grøn og saftig.

Den rundhåndede brug af ædle træsorter indendøre skyldes bidrag fra danskere i Østen, fra dengang Thailand hed Siam. Det var også danskere i udlandet, der forsynede kollegiet med ægte tæpper, som dog endte på Frederiksberg Loppetorv sammen med andet af kollegiets indbo i 1970erne, hvor det ifølge den gamle frihedskæmper, læge og forfatter Lis Mellemgaard, stod lidt sløjt til med respekten for stedet og traditionerne. Det kan man læse om i skriftet »Ungdom og Frihed – en lærke letted’ og tusind fulgte«, som blev udgivet i forbindelse med 4. Maj Kollegiets 50 års jubilæum i 2001.

I dag ligner 4. Maj Kollegiet på mange måder da også et ganske almindeligt kollegium. De unge mennesker går hverken i slipover eller plusfours, og de syv fælleskøkkener er fyldt med nøjagtig lige så megen studentikos humor, som det sig hør og bør. Døre og skabslåger er plastret til med avisoverskrifter og klistermærker: »I don’t get drunk, I get awesome!« lyder et. To andre lyder »2450 er røvtræt af racisme« og »Jeg er stadig ny i byen, så alt er fedt«.

Men der er også mange referencer til Anden Verdenskrig. På gangene hænger der billeder af kong Christian X på hesteryg med Amalienborg i baggrunden, Montgomery ses på vej gennem Københavns gader, der er sorthvide fotos af Christmas Møller og af andre fremtrædende personligheder fra krigen.

Alumnerne har udsigt til Frederiksberg Have. Foto: Jens Lindhe Fold sammen
Læs mere
Foto: jens lindhe jensmarkuslindhe.com.

Over døren ind til alumnernes typisk 18 kvadratmeter hænger en mindetavle med navnet på en dansk frihedskæmper, og bag på dørene hænger en udførlig biografi af vedkommende. På døren ind til »Kim Malthe-Bruun«-værelset hænger desuden et midlertidigt skilt:

»Tillykke – du har hermed ugens bussetjans. Giv den gas!«

Op til 1970erne blev der gjort rent hos alumnerne, og der blev serveret varm mad hver aften. I dag laver alumnerne selv mad i fælleskøkkener og skiftes til at have den såkaldte »bussetjans«, hvor man har ansvaret for, at der er nogenlunde ryddeligt på fællesarealerne – desuden kan de søge decideret rengøringsjob og få betaling derfor.

Til at begynde med fik de ni piger på kollegiet deres egen gang – den kaldes stadig Pigegangen, selv om kønsopdelingen for længst er ophørt. Oprindeligt havde også Frihedsfonden til huse på kollegiet, men den flyttede i 1991 og blev nedlagt fire år efter.
I dag har alumnerne en stor grad af medbestemmelse. De holder et månedligt møde, arrangerer fællesspisning eller filmforevisninger i kollegiets biograf og arbejdsdage, hvor de eksempelvis dyrker egen køkkenhave.

I kælderen er der blandt andet strygerum, pulterrum, fitness, vaskeri, musikrum og biograf. Et par alumner brygger deres eget øl, og den gammeldags serveringslem (en af Københavns sidste) i storkøkkenet har efterhånden været brugt i flere film og TV-serier. I maj har man hvert år travlt med at forberede middag til 125 gæster til den årlige 4. maj-fest, der finder sted i kælderens store festsal.