Se arkitektens hjem i Sydhavn

Efter at være flyttet meget rundt har arkitekt og designer Kasper Guldager Jørgensen for første gang længe et rigtigt og helt eget hjem i lejligheden i Sydhavn, og det er en helt særlig følelse for ham.

Spisebordet har Kasper Guldager Jørgensen selv lavet af bukke fra HAY og gamle planker af genanvendt træ fra StoneWood. Stolene omkring er alle af Arne Jacobsen og købt på den blå avis og på loppemarkeder. Star-lampen over bordet har Kasper Guldager Jørgensen designet for Normann Copenhagen (i butikkerne til foråret 2013). Lampen består af 50 brikker, som samlet danner silhuetten af en stjerne, og den har med sine klare former og levende skyggespil et enkelt nordisk look. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Camilla Stephan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskriv dit hjem med tre ord?

Lyst, enkelt og rummeligt.

Modsat de steder jeg har boet i indre by, er her mulighed for ro og fordybelse. Da det ikke er den største lejlighed i verden, har jeg prøvet at skabe så meget luft og rum som muligt ved at integrere reoler og skabe i væggene og have få, men specielle elementer i lejligheden i øvrigt.

Hvorfor bor du, som du gør?

Da jeg flyttede ind, var der ikke mange flyttekasser, der skulle pakkes ud, så det har været en overgang fra at bo på mange adresser på lånt tid, til at kunne skabe følelsen af hjem på ét sted. Derfor er de fleste af mine møbler også enten købt eller lavet til lejligheden, så jeg har følelsen af, at det hele på en eller anden måde er vokset op og hører hjemme her.

Hvad er det allerførste, du gør, når du kommer hjem?

Jeg hænger min hat i gangen, tænder for espressomaskinen og sætter en vinylplade på.

Hvilket rum er dit yndlingsrum og hvorfor?

Om sommeren er det helt sikkert altanen, hvor der er sol fra formiddag til sen aften, så fra juni til september er jeg næsten kun der. Om vinteren må det være stuen, som er virkelig godt proportioneret. Den rummer alt fra stearinlyshygge til store private middage, og der er et fantastisk kig udover vandet og fælleden.

Hvad er du mest glad for i dit hjem?

Det er ikke designklassikerne, jeg lægger mærke til, når jeg er hjemme hos andre. Jeg lægger meget mere vægt på det personlige, det kan være familiebillederne, det underlige arvestykke eller kunsten på væggene. Herhjemme har jeg det på samme måde. Jeg er glad for at være omgivet med minder om min familie og tætte venner. Næsten alt har en historie.

Følg også boligstoffet på Facebook

Hvilken ting i dit hjem har størst affektionsværdi og hvorfor?

Jeg har mange malerier, keramik, møbler og så videre, som er lavet af gode venner, og de har som sagt alle deres historier. Men det med størst affektionsværdi er nok den røde stol ved mit anlæg, som Stine og Enrico (designduoen GamFratesi, red.) har fået sat i produktion i netop den farve for at matche det røde bord, hvor jeg har min musik. Bordet er i øvrigt et klunsefund.

Hvad er det bedste minde, du har fra dit hjem?

Jeg har mange, så det er svært at tale om ét over andre. Det er min første lejlighed, siden jeg kom tilbage fra arkitektskolen i Aarhus, så det at have en følelse af hjem holder jeg meget af. Sydhavnen ligger lidt væk fra centrum, men det at have vand og luft og ro samtidig med at være 10 minutter fra hovedbanegården er kvaliteter, jeg sætter meget pris på. Et sted, jeg kan trække mig tilbage i en ofte travl hverdag, og med egen båd ved kajkanten er resten af byen ikke langt væk. Hvad vil du aldrig have inden for din dør? Jeg har en aversion mod fake materialer. Da jeg flyttede ind, var der nogle køkkenpaneler i rustfri stål, som viste sig at være spånplader med plastikfolie uden på. Det kom hurtigt ned igen. Det og så kravlenisser...

Hvad kunne du godt tænke dig at lave om?

Nu er lejligheden jo nyopført, så det har været lidt som at flytte i hotellejlighed, hvor alt fungerer, hvilket har været lidt en luksus sammenlignet med andre steder, jeg har boet. Arkitekten og entreprenøren har virkelig gjort en godt stykke arbejde (Dissing & Weitling samt MTHøjgaard, red.), så der er egentlig ikke noget, jeg vil lave om i dag.

Hvordan er dit forhold til dine naboer?

Jeg synes, at stemningen er rigtig god. Vi alle ved, hvem hinanden er, og det bliver da også til en del kaffe og middage i ny og næ. Det første, jeg gjorde, da jeg købte lejligheden, var at stille op til bestyrelsen for ejerforeningen. Jeg tænkte, at det var en god måde at lære ejendommen at kende på, men den virkelige værdi er de venskaber, det har medført.

Hvor flytter du hen næste gang?

I dag lever jeg på kanten af havnen, men jeg har en stor drøm om at bo på vandet. Så næste gang jeg flytter, bliver det enten til en husbåd i København eller det helt store spring ud af byen, og i så fald gerne hen et sted hvor der er skov og hav, men det sidstnævnte bliver ikke lige foreløbig.