Sådan udnytter du håndværkerfradraget før det er for sent

Få det maksimale ud af håndværkerfradraget, før det er for sent. Ved årsskiftet er det nemlig slut med fradrag for arbejdslønnen, når du skal have bygget om eller renoveret.

Står du med renoveringsdrømme i hjemmet, skal du skynde dig, hvis du samtidig vil udnytte håndværkerfradraget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Går du og overvejer at få lavet nyt tag, nye vinduer eller bare få fikset de små løse ender i hjemmet, skal du ikke tænke over det alt for længe. I hvert fald ikke, hvis du samtidig kunne tænke dig at spare penge. Håndværkerfradraget eller servicefradraget, som det også bliver kaldt, udløber ved årsskiftet, og derfor er det lige nu, du skal slå til, hvis du skal nå at udnytte besparelsen.

Håndværkerfradraget svarer til, at du får tilbagebetalt ca. 100 kr. af SKAT, hver gang du bruger 300 kr. på arbejdsløn, det vil sige omkring en tredjedel af arbejdslønnen. Fradraget kan ikke bruges i 2015, selv om det er bestilt og betalt i 2014.

Det gælder nemlig kun for arbejde udført i 2014 – og betalt senest 1. marts 2015. Derfor er det bare med at være hurtig, hvis du vil undgå at drukne i håndværkertravlhed op til nytår, når håndværkerfradraget udløber.

»Vi opfordrer allerede nu til, at man etablerer kontakt til håndværkeren, hvis man ønsker at få arbejdet udført inden årsskiftet. Vi har før set noget, der minder om panikstemning blandt boligejerne op til et håndværkerfradrags udløb, så derfor er det en god idé, at man sørger for at booke sin håndværker, inden ordrebøgerne er fyldt op hos landets håndværkere,« lyder det fra Maria Carlsen, kommunikationschef hos 3byggetilbud. dk, der formidler tilbud mellem deres netværk af håndværkere og danskere, der skal have lavet bygge- eller renovationsopgaver. 

Det kan mærkes i branchen

I branchen kan de virkelig mærke, at timeglasset så småt er ved at rinde ud.

»I sidste uge modtog vi det højeste antal byggeopgaver nogensinde, siden vi blev etableret i år 2000, og det skyldes i høj grad håndværkerfradragets snarlige udløb,« siger kommunikationschef Maria Carlsen. Og det er ikke ligegyldigt, hvad du får lavet, hvis du vil nå at få det maksimale ud af håndværkerfradraget.

»Hvad angår den største besparelse, og altså hvor det er smartest at bruge fradraget, så er det de arbejder med lille udgift til materialer og stor udgift til arbejdslønnen, som giver det største afkast med fradragsordningen. De tæller blandt andet gulvopgaver og maleropgaver, men også arbejde på køkken og bad er der stor efterspørgsel på i forbindelse med håndværkerfradraget,« fortæller Maria Carlsen, som også råder kunderne til at bruge håndværkerfradraget på energirenovering.

Her kan man nemlig kombinere håndværkerfradraget med et tilskud til energirenovering. Og så er der selvfølgelig også en gevinst på længere sigt, fordi varmeregningen bliver reduceret. 

Fradrag både på fritids- og ejerboligen

Håndværkerfradraget kan også bruges til fritidsboliger – i modsætning til de regler, der gjaldt i 2012-2013 – men kun hvis de kan tjene som bolig for ejeren, og der bliver betalt ejendomsværdiskat af boligen. Og netop i fritidshuset kan det være en oplagt idé at gøre brug af håndværkerfradraget.

»Flere ejere af et fritidshus kan hver især få håndværkerfradrag. Er man eksempelvis tre søskende, som alle ejer det samme fritidshus (og betaler ejendomsværdiskat), kan de hver især få fradrag – og ligeledes deres ægtefæller. På den måde kan der hentes et håndværkerfradrag på eksempelvis seks gange 15.000 kroner, såfremt at de ikke har anvendt fradraget på deres anden bolig,« forklarer Maria Carlsen.