Sådan ruster du huset til fremtidens varme og våde vintre

Klimaforandringer kan blive en trussel mod stadigt flere boliger. Man behøver dog ikke sætte huset på pæle for at undgå at blive skyllet væk. Læs her hvordan, du kan sikre dig.

En af de mere regnfyldte vintere med oversvømmelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER SAVIN, CREATIVE COMMONS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2014 blev det varmeste år nogensinde målt i danske gennemsnitstemperaturer. Ifølge DMI er vores klima allerede under kraftig forandring: Fremover får vi mere vand om vinteren og mere tørke om sommeren.

Flere skybrud og vådere vintre med masser af regnvand kan give skader på huse, der ikke er rustet til det nye klima. Vindskader på taget, fugtskader på loftet og i kælderen, oversvømmede kældre, og kloakafløb, der bliver til ubehagelige tilløb, kan dog ofte undgås, hvis man forbereder sig på den rigtige måde.

En af måderne er at investere i en faskine – en underjordisk vandbeholder, der kan opsamle vand fra husets nedløbsrør og lede det udenom kloakken. Faskiner fyldes med porøst materiale, så de lader vandet sive langsomt ned i jorden.

IFØLGE BOLIUS KOSTER det 20.-25.000 kroner at få et kloakfirma til at anlægge en faskine. Man kan dog også gøre det selv, men materialerne vil stadig koste omkring 5.000 kr. Anlæggelsen skal følge en række præcise regler, bl.a. for afstand til skel, hus og nærliggende vandløb.

Er det først og fremmest oversvømmelse i haven, der er udfordringen, kan man grave render strategiske steder og lede vandet hen til en fordybning eller et regnbed.

Regnbede er i sig selv en fin løsning på havens modtagelighed for stigende mængder nedbør, men selv om der dybest set blot er tale om en lille beplantet lavning, hvor havens regnvand kan samle sig, skal man ifølge Haveforeningen altid orientere kommunen, før man går i gang.

HOS KOMMUNEN KAN man nemlig opdage særlige forhold på grunden, krav i lokalplanen eller lignende, som man skal tage højde for, før spaden sættes i jorden. Man må f.eks. ikke anlægge et regnbed på forurenet jord.

På samme måde som et regnbed hjælper med at fjerne vandet, kan man give sin indkørsel eller terrasse en belægning, der lader vandet slippe igennem frem for at holde på det. Skifter man betonfliser eller asfaltering ud med perlesten, grus eller græsarmeringsten, lader man regnvandet løbe nogenlunde let igennem, men har samtidigt stabilt underlag for bilen. Men regnvand er kun én af klimatruslerne.

Polarisens nedsmeltning vil ifølge det store flertal af klimafolk få havene til at stige. Stigningen anslås til at blive på over en meter ved udgangen af dette århundrede, men der er stor risiko for oversvømmelser som følge af stigningen i havene længe inden da.

Hvordan havenes stigning og den øgede nedbør konkret vil mærkes, kan ses med det nye program VisAdapt. Programmet er en web-app, som altså kan bruges af enhver computer, der kan gå på nettet.

Funktionen er ret enkel: Man taster sin adresse ind og får derpå placeret sit hus på et kort, hvor forskellige klimatrusler er påført. Kortet viser, hvilke områder, der vil blive oversvømmet i takt med, at havene stiger, og hvor lavninger i landskabet giver øget risko for oversvømmelser ved skybrud.

Programmet er dog ikke tænkt som en skræmmekampagne, der skal få os til at tage klimaændringerne alvorligt. I stedet giver det dig konkrete råd om, hvordan du beskytter netop din bolig bedst muligt mod forskellige specifikke klimatrusler. Beskyttelsesforanstaltningerne afhænger af, hvilken type tag og vægge, huset er bygget med, og hvor det ligger i landskabet og i forhold til vandet.

Udover de konkrete råd til boligejerne, viser VisAdapt også forventede ændringer i klimaet og kommende lokale klimatrusler som ændret nedbørsmængde og temperaturstigninger i de næste 50 år. Programmet er udviklet af en række nordiske universiteter og forsikringsselskaber og findes på adressen www.visadapt.info.

Oversvømmelser er ikke den eneste klimaudfordring. Mildere vintre giver bedre betingelser for rotter og mus.

Hvepse får et længere liv, når vinterkulden hærger i januar eller slet ikke. Men det varmere vejr giver også nye muligheder, og det er ikke kun producenterne af gummistøvler og regnvandstønder, der kan glæde sig. Varmen baner vej for nye plantearter, som ikke før ville have kunnet klaret sig på disse breddegrader.

Allerede nu har de stigende temperaturer ført til en fordobling af de arealer, hvor der dyrkes vindruer i Danmark. Hvis vi får permanent klima som i Nordfrankrig, vil vinproduktionen måske ligefrem kunne blomstre i fremtidens Danmark.