Sådan har du aldrig set lyset

På få år har Max Gunawans kickstartede idé om en transportabel lampe, der folder sig ud som en bog, vendt op og ned på hans tilværelse. Læs mere om den prisbelønnede lampe Lumio.

Designeren Max Gunawan med sin led oplyste »boglampe«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Det er en lampe, jeg står med i hånden. Jeg ved, det er en lampe. Men når jeg åbner den, insisterer min hjerne så meget på, det er en bog, at lyset får det til at føles, som står jeg med en oprindelig bibel eller en debutroman med så stærke sætninger, at de ikke er brændt ud endnu.

Det er derfor, Max Gunawan kalder den Lumio, det er både en lampe, som lyser op, og en bog, der oplyser os i mørket. Det er det essentielle i Max Gunawans designfilosofi. Han vil have os til at se tingenes muligheder i stedet for at begrænse os til vores forestilling om dem.

»Lyset er kun begyndelsen, jeg vil skabe design, der får os til at anvende ting på en anden måde. Kan man kun bruge en kop til at drikke kaffe af? Behøver sko at fylde så meget i bagagen, når vi ikke har dem på? Jeg forsøger at skære ind til det absolut nødvendige,« siger Max Gunawan, der er inspireret af enkelheden i dansk og japansk design og netop er fløjet ind fra en af verdens storbyer for at lancere Lumio hos Paustian i København

For tre år siden kedede han sig i sit arkitektjob med at tegne nye virksomhedsfilialer, mens han drømte om at skabe et sammenklappeligt hjem, som man kunne smide bag i bilen for at drøne videre og aldrig sidde fast.

Når han bladrede gennem sine skitser i notesbogen, kunne han se, at ideen var for ambitiøs. Men i udkanten af bevidstheden registrerede han formen, siderne, der folder sig ud som en vifte, notesbogens fleksibilitet.

»Det var der, jeg fik ideen til at skabe dette smukke transportable lys, som vi kan læse ved, bruge i arbejdet, tage med på stranden og i skoven eller som en skulptur i mellem os en særlig aften. En bog er så genkendelig, at det sætter noget i gang, når den bliver transformeret til en lampe.«

En verden af muligheder

Designeren Max Gunawan præsenterer sin ledlampe hos Paustian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang .

Han opfanger intuitivt tings muligheder, når han ser på dem, fortæller han. I hans barndom i Jakarta knoklede hans forældre sig fraværende for at sende ham på en privatskole, de i virkeligheden ikke havde råd til.

»Jeg følte ikke, jeg passede ind. Det var en konstant påmindelse om, hvad jeg ikke havde. De andre børn kom på ferier, og jeg ønskede mig desperat det Transformer legetøj, som de andre havde, men det tætteste, jeg kom på, var en version, jeg selv lavede ud af en frugt. Det skærpede fantasien og kreativiteten ikke at kunne få det, de andre havde. Jeg blev nødt til at se anderledes på tingene og forestille mig, hvad jeg kunne forme dem til, og i dag er det noget, jeg gør intuitivt, når jeg ser på ting,« siger Max Gunawan, der i dag er bosat i San Francisco.

Det var det, der skete med notesbogen, og første gang det stod klart for ham, at han måske var snublet over noget helt særligt, var da han viste prototypen til en ven på en café i San Francisco.

Han åbnede bogen, mens lyset fra siderne blev kraftigere og kraftigere, og viste vennen alle de måder, den kunne foldes og placeres. I løbet af den næste time kom samtlige gæster i cafeen forbi bordet for at høre, hvor man kunne købe den transportable lampe. Derfor lancerede Max Gunawan en kickstarter kampagne. Han håbede på 60.000 dollar, men i løbet af kort tid nåede han 578.000 dollar eller fire millioner kroner.

»Det vigtigste er faktisk ikke pengene, men den markedsanalyse som Kickstarter også er. Almindelige markedsanalyser bygger på folks formodning om, hvad de vil købe, og her bakker de ordene direkte op.«

Fremtiden ser lys ud

Siden er lampen blevet omtalt i medier som New York Times, Wall Street Journal, Forbes og GQ. Sidste år var den med i opløbet til en Cannes Lions pris, og i år røg den helt til tops med en Red Dot pris for produktdesign.

Max Gunawan deltog også i den amerikanske udgave af investor-showet Løvens Hule. Alle fem investorer var vilde med Lumio, og i løbet af programmets første ti minutter kom der 3.000 nye ordrer på lampen, der blandt andet forhandles af MoMa stores i New York og Tokyo.

Den hæsblæsende succes har sat sine spor på Max Gunawans kickstarter-side. Her brokker de første investorer sig over forsinkede leverancer og produkter, der ikke virker. Men Max Gunawan forsikrer, at børnesygdommene er udbedret. De skyldes, at han på nærmest et øjeblik gik fra at være almindelig lønmodtager til iværksætter med produktion i Kina og en logistik, der dækker hele verden.

For Max Gunawan er lampen det første eksempel på hans overordnede designfilosofi om at ville have os til at se potentialet i de ting, vi omgiver os med.

»Men det er den bagvedliggende filosofi. Det er produktets skønhed, der skal drage forbrugeren mod det.«

Lumio fås i forskellige træsorter og kan anvendes på et væld af måder. Lampen lyser otte timer på en usb-opladning, og der er magneter i bogomslaget, så den kan sidde fast på metal. Den kan også stå på forskellige måder, og endelig følger der en læderstrop med, så den kan hænge som en pendel fra loftet.

»Bogen« - Lumio. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere
»Bogen« - Lumio. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere
»Bogen« - Lumio. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere
»Bogen« - Lumio. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere