Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den danske sommer er lunefuld – det kommer næppe bag på ret mange. Til gengæld har vi lange, lyse aftener og nætter, som gør, at vi – næsten for enhver pris – vil kunne sidde ude under åben himmel længst muligt.
For når vejret endelig er godt, så skal det også udnyttes fuldt ud. Et tæppe er selvfølgelig en nem, hurtig og ikke mindst klimavenlig løsning til at holde sig varm, når duggen falder. Men går du efter maksimal varme – og må der samtidig gerne være levende ild og hyggestemning forbundet med at forlænge en sommeraften, så er en terrassevarmer et godt bud.
De fås efterhånden i mange forskellige udgaver og kan overordnet set deles op i tre kategorier: De gasdrevne, de elektriske og dem til brænde. De gasdrevne kender de fleste sikkert fra cafeer og restauranter, hvor de står som høje, paddehat-agtige standermodeller, der afgiver cirkulær varme i en radius op til 10 meter.
De elektriske fylder noget mindre i landskabet og kan placeres på væggen, under en markise, på parasollen eller under et halvtag.
De findes i to typer – med infrarødeller reflektorvarme. Infrarødt lys kan for nogle mennesker føles generende, hvorfor disse modeller fravælges til fordel for reflektortypen, hvor lyset ikke er rødt, og varmen afgives efter samme system som en brødrister.
Terrassevarmere med infrarødt lys kaldes også Quartz-varmere, og der er senest kommet nogle mere eksklusive typer på markedet med et mindre rødligt lys.
Pyramideformet design
Blandt de gasdrevne terrassevarmere er de mest populære modeller kendetegnet af et pyramideformet design med en synlig flamme, hvor gasflasken er gemt i foden. Det samme gør sig gældende på standermodellerne, som foroven har en reflektor – også kaldet en hat – der kan fordele varmen fra brænderen.
»De mest efterspurgte modeller er gasdrevne terrassevarmere, da de afgiver mest varme. Folk fortrækker dem, da levende ild skaber en hyggelig stemning,« siger indkøbschef Kjeld Dalager fra Terrassevarmer. dk, der oplyser, at standermodellerne ofte også vælges, hvis man lægger vægt på, at den også gerne må se pæn ud.
»Selv om de gasdrevne terrassevarmere er dyrere i drift end de elektriske, så sælger de bedst, da de afgiver mest varme. En gasdreven terrassevarmer afgiver 10-12 kW varme og koster 8-10 kr. i timen i brug, hvorimod en elektrisk afgiver 2 kW varme og koster 2-3 kr. i timen,« siger Kjeld Dalager.
Af andre gasdrevne modeller til ophæng på væg eller loft fås en luksusudgave fra Australien, Bromic Heating, som er fremstillet af glaskeramiske paneler. Prisen starter fra 10.000 kr., men så er både design, kvalitet og ydelse i top.
Skal din terrassevarmer være ekstra avanceret, kan man som det nyeste få en model, der ud over LED-belysning også kan afspille musik via sit indbyggede jackstick.
»Med disse mere fancy designede udgaver skal man være opmærksom på, at varmeafgivelsen føles på en anden måde. Når glasflasken og brænderen er indkapslet som f.eks. i model Totum, som også kan fungere som musikafspiller, er det en anden slags varme – en strålevarme, som måske ikke føles lige så direkte og kraftig som de gængse standermodeller,« siger Flemming Kruse fra Multikøb, som sælger flest gasdrevne terrassevarmere, hvor man kan se en synlig flamme.
Bålfad og havepejs
Er du hverken til gas eller el, men mere til noget autentisk med levende ild, er der flere muligheder – fra et lille bålfad til en stor havepejs, som samtidig kan fungere som en grill.
Havepejse fås i flere versioner, bl.a. en såkaldt Mexico-ovn, der er en kunstnerisk udført krukkeformet ovn i et stålstativ, som kan flyttes rundt efter behov – modsat havepejsen, som kan veje op til 400 kg. De fås dog også i mindre robuste modeller af stål, som ikke vejer nær så meget.
Modsat et bålfad er fordelen ved en havepejs eller en Mexico-ovn, at røgen ledes op gennem et rør og ikke ud til siderne – alt efter vindens retning – og er derfor ikke til gene for de omkringsiddende. En helt anden løsning, som måske mere er en hyggefunktion end effektiv varmekilde, er biopejse.
De brænder på bio-ethanol, har en sodfri forbrænding og kan stå såvel inde som ude. Uanset hvad du foretrækker af type terrassevarmer, så skal du først og fremmest gøre dig klart, hvor den skal placeres – og hvor stort dit varmebehov er.
På en altan eller lille terrasse vil en mindre elektrisk en af slagsen formentlig være tilstrækkelig, hvorimod en stor familie med en ditto stor terrasse måske ligefrem må investere i to gasdrevne modeller.