Sådan dækker du bordet til årets sidste fest

Årets sidste aften påkalder sig for de fleste ekstra opmærksomhed – bordet skal gerne være så festligt som muligt og adskille sig fra hverdagen på alle måder.

Hyldest af Arne Jakobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hyldest af Arne Jakobsen

En dug i en mørk farve er flot til et nytårsbord, hvor der gerne må være ekstra markante indslag. Den antracitgrå dug fra Georg Jensen Damask blev lanceret i 2002 som en hyldest til den store danske arkitekt Arne Jacobsen i anledningen af 100-året for hans fødsel.

Det karakteristiske mønster er designet på baggrund af en af hans mange efterladte skitser. I serien fås også løbere, dækkeservietter med matchende, ensfarvet serviet og sengelinned. Pris fra 1.220 kr. for en dug med målene 140x200 cm/Georg Jensen Damask

Shaken not stirred...

Skal der cocktails på bordet, er det bedst at være beredt med det rigtige udstyr til formålet. En shaker til at ryste en god blanding af ingredienserne. Den strømlinede model fra Alessi er koster 749 kr. Til den optimale cocktail hører naturligvis en cocktailsi, som koster 325 kr. /Alessi

Østers på parade. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Østers på parade

Mange hælder til østers, når det skal være ekstra delikat. Fra Georg Jensen kommer dette fad, som egner sig fint til at servere østers på, som gerne skal have god plads til at ligge på en bund af knust is. Fadet hedder Oyster Tray og er ligesom champagnekøleren og champagesablen designet af Helle Damkjær for Georg Jensen. Pris 1.499 kr./Georg Jensen

Det enkle udtryk

Er du ikke til en stor opsats af blomser, kan du også nøjes med at arangere et par få store blomster eller grene som et simpelt grønt indslag – enten fra din have eller fra blomsterhandleren. Vasen er den klassiske Alvar Aalto-vase, som fås i mange forskellige farver. Pris 1.048 kr./Ittala

Lethed oven på julen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Lethed oven på julen

Til et smukt bord og en smuk stue hører en smuk opsats af blomster. Hos Bering House of Flowers har Bjarne Als kreeret denne nytårsopsats, som skal symbolisere overgangen fra det tunge julede med rødt og guld til noget let, hvidt og enkelt.

»Opsatsen er for mig lidt fyrværkeriagtig og står med sine hvide roser, phloks, ranukler og Lisianthus – sat sammen med sølv og hvidt – som noget fint og sprudlende,« siger Bjarne Als om hans værk. En lignede opsats ligger på en priser fra ca. 1.200 kr./Bering House of Flowers

Af med proppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Af med proppen

Skal det gå mindre vildt for sig end med en champagnesabel, har Alessi en champagneoptrækker, Noé, der er til at håndtere for de fleste. Den er designet af Giulio Lachetti i 2014 og er udført i rustfrit stål. Den koster 420 kr. /Alessi

Pas på delikatessen

Når der skal spises kaviar, er det bedst at bruge en ske af horn. Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg i Vestjylland står bag den lille kaviarske, som fremstilles efter 200 år gamle metoder.

Fabrikken blev grundlagt af Peter Husted i 1935, og det gamle håndværk holdes i hævd af de nye ejere, ægteparret Sar Bruun Buch og Peder Frølund. Pris 60 kr. /Hornvarefabrikken

Sabel for kendere

Champagne-entusiaster ser gerne, at en champagne åbnes ved hjælp af en ægte sabel. Men kan mindre også gøre det, er denne champagnesabel, der er designet af Helle Damkjær – og matcher champagnekøleren – oplagt at bruge.

Bladet er ikke skarpt, da det er det glidende møde mellem sablen og korkproppen, som får kanten på flasken til at gå i stykker – og via kraftpåvirkningen får prop og forsegling på flasken til at skilles. Den måler 44 cm og er fremstillet af rustfrit stål. Den koster 999 kr. /Georg Jensen

Kølig champagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Kølig champagne

Champagne skal der til nytårsaften – enten til Dronningens nytårstale, under middagen eller kl. 00.00, når det gamle år ringer ud. Fra Georg Jensen kommer denne futuristisk designede champagnekøler af Helle Damkjær, som kan holde de kostbare dråber forfriskende kølige.

Indulgence, som den hedder, er fremstillet af poleret, rustfrit stål, og den ellipseformede åbning gør det nemt at tage champagnen op af og ned i køleren. Den koster 1.499 kr. /Georg Jensen

Aftenens glas

Til champagnen til nytår hører selvfølgelig champagneglas, og den danske glasproducent Holmegaard har en smuk, enkel serie, Perfection designet af Tom Nybroe, som falder neutralt ind i de fleste stilarter. De fås i æsker med et styk til 99,95 kr. og med seks styk til 499,95 kr. I kollektionen ses også cocktailglas til f.eks. en Martini, som koster fra 119 kr. stykket. /Holmegaard