Sådan bygger du bæredygtigt

Skal du til at bygge nyt hjem, er der mange alternative muligheder for at erstatte de klassiske byggematerialer med bæredygtige – uden at gå på kompromis med hverken pris, udseende eller kvalitet. Boligen guider.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen/AART architects og PR

Bæredygtigt, grønt eller ansvarsfuld byggeri – kært barn har mange navne. Bæredygtighed er en fremherskende tendens indenfor både mode, mad, bolig og mange andre område, men hvorfor skal du egentligt tænke bæredygtigt, når og hvis du skal bygge nyt?

Det har arkitekt Vibeke Grupe Larsen, der har eget konsulentfirma indenfor bæredygtig arkitektur, et godt bud på. æredygtigt, grønt eller ansvarsfuldt byggeri – kært barn har mange navne. Bæredygtighed er en fremherskende tendens inden for både mode, mad, bolig og mange andre område, men hvorfor skal du egentligt tænke bæredygtigt, når og hvis du skal bygge nyt?

Det har arkitekt Vibeke Grupe Larsen, specialist i bæredygtig arkitektur og snart bæredygtighedschef hos NCC Construction, et godt bud på.

»At vælge bæredygtige løsninger er godt både for enkeltpersoner og for omverdenen generelt, så hvis du tager den sti, ender du i en win win-situation. Imens du gør noget godt for verden omkring dig og den kommende generation, sørger du samtidig for, at din bolig bliver lavet af de bedst tænkelige materialer og dermed bliver bedre at opholde sig i,« siger hun.

Bæredygtighed i byggebranchen er – også ifølge Peter Holm Ishøy, Centerchef for Bæredygtig Byggeri ved Teknologisk Institut i Aarhus – en vigtig ting at holde fokus på – både på det samfundsmæssige og det personlige plan.

»Hvis vi fortsætter med at bruge ressourcer i byggebranchen, som vi har gjort indtil nu, har vi i 2050 brug for 3,5 gange af Jorden, så det er vigtigt, at vi bliver bedre til at udnytte ressourcerne og få dem til at vare længere, også for de kommende generationer,« siger han.

Det er dog ikke kun i det store perspektiv, man som kommende husejer skal vurdere værdien i at bygge bæredygtigt.

»I Danmark bruger vi 80 procent af vores dagligdag indendøre, så et godt indeklima – hvilket bæredygtige huse har – er alfa og omega for menneskers sundhed, både i boligen og på arbejdet. Bæredygtighed handler jo ikke kun om, hvordan materialerne er fremstillet, men også hvordan de er under brug, så et bæredygtigt hjem er bare et sundere sted for familien at opholde sig i det daglige,« siger Vibeke Grupe Larsen.

Der findes mange forskellige måder at få bæredygtighed ind over et nybyggerprojekt. Du kan for eksempel hyre en miljø-konsulent til at guide dig, gå bevidst efter et Svanemærket hjem eller bare selv forsøge at tilkøbe så mange bæredygtige løsninger som muligt.

»Bæredygtighed er i fremgang, også i byggebranchen, så hvis du bygger et bæredygtigt hjem, vil du også have nemmere ved at sælge det, hvis det en dag skulle blive aktuelt – den slags huse er efterspurgte. Og det behøver jo ikke koste en formue. Præcis som i alt andet kan du vælge både discount- og luksus-løsninger inden for bæredygtighed. Om du vælger eksklusivt udenlandsk træ eller regulært ask, er jo op til dig, så længe det er FSC-certificeret,« siger Peter Holm Ishøy.

HVORDAN KAN DU GØRE DIN BOLIG BÆREDYGTIG?

Bambus i stedet for træ (foto)
Selv om træ er et smuk valg til bligen, er det faktisk slet ikke et så bæredygtigt materiale, som man måske skulle tro, eftersom det store træforbrug går hårdt ud over verdens skove. Et godt alternativ til de traditionelle trægulve er bambus, som er langt mere bæredygtigt og mindst ligeså smukt.

Bambus vokser nemlig langt hurtigere end træer og er et langt hårdere materiale. Hvis du vælger træ alligevel, så sørg for, at det er FSC-certificeret træ, der sikrer bæredygtig skovdrift.

Se for eksempel mere på holseogwibroe.dk.

Natur på taget
Græs, planter og blomster behøver ikke være begrænset til de pyntelige forhaver. Du kan hive haven op på taget med blandt andet stenurter, som udover at give taget et naturligt udseende optager omtrent halvdelen af nedbøren, så din kloak ikke skal aflede helt så meget vand. Udover at spare dine kloaker, og dermed huset, for mulige oversvømmelser, beskytter det den underliggende tagflade mod frost, sollys og nedbør, så dit tag forlænger sin levetid.

Se mere på Phonixtagmaterialer.dk

Muslingeskaller som isolering
Når du skal isolerer i privaten, kan knuste muslingeskaller fungere som det miljøvenlige valg fremfor for eksempel rockwool.

Der landes mere end 100.000 tons muslinger om året, hvilket giver en del spildmateriale, som nu kan bruges miljømæssigt fornuftigt. Udover det miljømæssige har skallerne gode praktiske egenskaber såsom en vis isoleringsværdi, stor statisk styrke samt stærke vandafledende, vindsfaste og vandfaste egenskaber.

Se mere på holm-papirisolering.dk

Tegl, beton eller mursten
Når det kommer til dit hjems vægge, er det vigtigt at tænke i holdbarhed for at få bæredygtigheden ind over. Her er tegl, beton og mursten gode muligheder, da de alle tre består af 100 procent naturligt materiale, har en meget lang holdbarhed og 95 procents genanvendelighed enten til en anden bygning eller andre formål såsom asfaltering af veje.

Grønne vinduer fra start til slut
Termoruder er et vigtigt valg til dit nye hjem, eftersom utætte ruder, eller ruder, der kun består af et lag glas, ikke holder på varmen og derfor generer store energispild i din bolig.

Du kan dog gå skridtet længere end bare termoruder – hos Scandia Windows kan du for eksempel få en super lavenergi 3-lagsrude, hvis ramme er konstrueret med kork som isolater. Eftersom kork er rent naturmateriale, er der både tænkt på miljø, bæredygtighed og energibesparelse fra fremstilling til anvendelse og recycling.

Se for eksempel mere på ulsted.dk eller velux.dk.

Genbrugs-byg
En anden måde at få bæredygtighed ind i dit byggeprojekt er ved at investere i genbrugs-byggemateriale. På den måde sparer du miljøet for den forurening, transport og ressourcebrug, som en produktion af nye byggematerialer kræver.

Der findes både lokale genbrugsmarkeder, opslag på sider som Den Blå Avis (dba.dk) og så findes genbyg.dk, som er dedikeret til genbrugs-byggematerialer. Økologi på væggene Tænk over, hvad du putter på væggene både inden- og udendørs, så du slipper for at bruge maling med for mange kemikalier.

Du kan blandt andet få økologisk maling hos SilikatTeknik, der består af kvartssand, mineralske pigmenter og fyldstoffer samt vand. Malingen er økologisk både under fremstilling, forarbejdning, brug og deponering, så du skader heller ikke miljøet på sigt.

Se mere på silikatteknik.dk.