Sådan bliver gadget-året 2015

Vi har bedt gadgetmagasinet iNPUT’s redaktør Torben Vognsen kigge i spåkuglen og sige, hvad han tror bliver stort i 2015. Bliver det wearables? Eller gigantiske biler? Eller noget helt tredje?

Læs mere
Fold sammen

Vi har bedt gadgetmagasinet iNPUT’s redaktør Torben Vognsen kigge i spåkuglen og sige, hvad han tror bliver stort i 2015. Bliver det wearables? Eller gigantiske biler? Eller noget helt tredje?

Opret abonnement på PLUS og se, hvilke gadgets, mobiltelefoner, computere, TV og meget andet, der bliver stort  i 2015.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


TV

Der er kun én vej for fjernsynet – stor, større, endnu større, gigantisk. Næsten ingen køber 32” til andet end sommerhuset eller børneværelset nu. I stedet er det i år 55”-65” der bliver standarden. 4K (Eller Ultra HD, alt efter hvem man spørger.) er også et naturligt skridt fremad lige nu, og selv om der ikke just er mange kilder til materialet, så vil salget af fjernsynene stige betragteligt i løbet af i år. Det anslås faktisk, at op til en fjerdedel af alle fladskærme solgt i 2015 over 40” vil have UHD. En sidste teknologi vi vil se meget mere af er OLED. Endelig får det nemlig det gennembrud, det fortjener, og i slutningen af året vil vi formentlig se den fantastiske OLED kvalitet på fjernsyn i en prisklasse omkring 10.000 kr. for 55”. Det bliver skønt!

Fold sammen
Læs mere

Mobiltelefoner

Her bliver det faktisk interessant at se, hvad der kan komme til at ske. Med den nuværende teknologi er der ikke ret meget mere, man faktisk kan gøre med mobiltelefonen. Bevares, den kan stadig blive lidt tyndere, lidt hurtigere og lidt større (Eller mindre, hvis man er til den slags.) Vi gætter i hvert fald på, at Apple lancerer en ny telefon med en mindre skærm – ca. samme størrelse som iPhone 5 på 4” – fordi der er et marked for den type telefoner. Det er typisk ikke dem, der er længst fremme i bussen, der gerne vil have lidt mindre telefoner, men de vil ofte alligevel gerne have en ny en gang imellem – og det behov vil flere producenter gerne opfylde med deres ”mini” eller ”compact” modeller. Vi vil også se flere services der udnytter teknologien bedre, eksempelvis betalingsmuligheder og, især, home automation. Designet vil også generelt få et løft, og vi vil se selv billigere modeller, der føles ”premium” – i metal og med lækre detaljer. Skulle vi gætte på en rigtig interessant udvikling på mobilerne, der – eventuelt – kan komme i 2015, er det den modulære telefon; telefonen, du selv bygger med de moduler, du synes du har brug for – et kamera, en gps, hukommelse og måske Bluetooth. Men hvis du ikke har brug for bluetooth, kan du få mere hukommelse, et bedre kamera osv. Projekt Ara fra Google og Motorola kunne være et godt bud på den type telefon.

Tablets

Ligesom på mobiltelefonerne er det svært at se, fra hvilken kant der skulle komme en revolution fra når det kommer til tablets. Vi vil nærmere se en evolution, hvor tablets vil blive tyndere og lettere, og måske i flere forskellige størrelser – eksempelvis er der vedholdende rygter om, at Apple er på vej med en ganske stor 12” tablet. Vi kommer også til at se en del flere hybrider, og det kan jo være, at Microsoft med Windows 10 endelig får hul på tabletmarkedet – indtil videre har det godt nok været meget sløjt for Windows-producenten.

Fold sammen
Læs mere

Lyd

Her ville vi gerne sige, at folk får øjnene op for den ”gode” lyd og begynder at gå op i, om deres abonnement understøtter teknologier som High Res Audio, men det er nok desværre for meget at håbe. I stedet vil vi se endnu et fald i salget af musik og en migration over til streaming. Soundbarer til fjernsynet vil blive et uundgåeligt must fordi skærmene bliver så tynde, at lyden vil være decideret forfærdelig, og heldigvis har producenterne forstået, at de både skal se godt ud og lyde fornuftigt – ellers gider vi simpelthen ikke have dem.

Fold sammen
Læs mere

Wearables

Her er et område, der vil være i rivende udvikling i 2015. Om det så bliver det enorme hit, producenterne håber, er vi lidt mere i tvivl om. Flere af dem er på vej med konkurrenter til Googles ret håbløse ”glass”, men det vi har set indtil videre er langt fra lovende, så vi holder ikke vejret. Til gengæld er der en udvikling i gang indenfor sportsgadgets der er ret interessant, hvis man er til den slags, og flere funktioner vil i fremtiden blive bygget ind i et enkelt produkt – eksempelvis har Sony netop lanceret et headset, der både måler puls, har GPS, indbygget hukommelse til musik og mange andre funktioner. Det er ikke specielt kønt, men det er helt sikkert første produkt i en lang række vi vil se i 2015.
Smartwatches er også kommet for at blive, og med flere og bedre funktioner kan det stadig være, de kan nå at blive en succes – men heller ikke her er der så meget, der taler for det. Hvor mange kender du eksempelvis, der går med et? Men igen – 2015 kan blive året, hvor det for alvor bliver godt at have et smart ur på håndleddet.

Fold sammen
Læs mere

Computer

Den stationære pc er blevet erklæret død mange gange, men vi tror ikke helt på det. Den lever stadig for især gamere og folk, der virkelig har brug for noget processorkraft. Vi tror også på, at den i fremtiden vil være at finde under mange skriveborde. Salget af bærbare har også været presset af tablets de seneste par år, men vi tror ikke på, at ideen med et styresystem, der fungerer som det gør på en bærbar, er død. Tværtimod. Vi vil se bærbare i løbet af året, der er så tynde, at havde vi set dem i 2004 ville vi knap kunne have identificeret dem som bærbare. Apples næste generation af MacBook Air vil formentlig være meget, meget flad, og ligesom på tv vil vi også se ekstrem opløsning på stort set alle typer computere og computerskærme, der kommer i år.

Fold sammen
Læs mere

Home automation

Her er der virkelig et skred på vej, kunne vi se på CES. Her fyldte intelligente løsninger til kontrol af lys, varme og alle former for hvidevarer helt enormt meget, og i løbet af året vil vi se masser af disse produkter komme på markedet. Alt vil blive kontrolleret fra apps – men ikke kun på telefonen, som vi ellers har set det – også apps på tv, computere og tablets vil kunne kontrollere alt fra tørretumbleren til lyset og kaffemaskinen. Overvågning af huset og i øvrigt også de mindste af husets beboere vil også blive stort – det hele integreret i en eller flere apps der virker på de mange platforme vi omgiver os med.

Fold sammen
Læs mere

Virtual reality

Her er en kategori, der faktisk ikke eksisterer endnu – selv om der har været masser af optræk til det over årene. Helt tilbage i 90’erne var der masser af snak om virtual reality, men teknologien var mildt sagt ikke klar dengang, og kvaliteten var håbløs. Med den nuværende teknologi er både computerkraft og skærmteknologi ved at være på et niveau, hvor der kan skabes en troværdig effekt. I år vil vi se de første versioner af VR, og har du ikke prøvet det, kan vi fortælle dig at eksempelvis Oculus Rift er en kæmpe oplevelse. Oculus Rift er nogle af dem, der har drevet markedet frem imod kulminationen her i 2015, hvor det lancerer – og nu lader det til, at alle de store – Samsung, Sony og så videre – også er på vej med deres bud på VR. I starten vil det mest være spillere der vil være målgruppen for VR, men teknologien kan bruges i utroligt mange sammenhænge.

Fold sammen
Læs mere